O carte de ziua mea

M-am născut pe 16 septembrie. A doua zi de școală. Sora mea s-a născut pe 1 ianuarie. A doua zi după revelion. E nasol să fii născut a doua zi după ceva important. Oamenii sunt prea obosiți să mai sărbătorească. Așa se face că-n copilărie pentru noi nu existau petreceri și cadouri de zilele noastre de naștere. Nu le sărbătoream niciodată exact în zilele în care s-au produs ele. În schimb aveam un ritual. Pe 15 septembrie, după festivitatea de deschidere a noului an școlar, mama organiza o masă festivă. Erau invitați doar nașii noștri de botez. Veneau întotdeauna cu cadouri de început de an școlar, care erau de fapt cadourile de zilele noastre de naștere. Nu aveam niciodată tort. Aveam însă prăjituri de la celebra cofetărie Lemnul Verde. Partea mea favorită era să desfac cadourile. Cărțile nu lipseau niciodată. Sfâșiam cu nerăbdare hârtia, doar ca să văd ce cărți noi am primit. Și nu dormeam întrega noapte de nerăbdare și de emoție. Nu știam niciodată cu care carte să încep lecturile mele de toamnă. Am citit mult când eram copil. Și asta datorită mamei, care ne cumpăra sistematic cărți la toate evenimentele speciale și datorită nașilor noștri, care ne cadoriseau cu cele mai frumoase cărți.

“Tinerii din ziua de astăzi! Nu mai citesc deloc! Nu știu ce-o să se aleagă de ei. Sunt tot mai slabe generațiile care vin după noi!”. De câte ori ați auzit această frază? Eu, personal, de foarte multe ori. De atâtea ori încât a început să mă deranjeze. În #iuliefărăplastic am mers des la biblioteca metropolitană, unde fac voluntariat. Curiozitatea m-a împins să întreb bibliotecarele dacă este adevărat mitul ăsta contemporan, conform căruia tinerii nu mai citesc. “Nici vorbă!” – mi-au răspuns ele. “E drept, nu citesc Ion și Pădurea spânzuraților sau Neamul Șoimăreștilor. Nu le mai comunică nimic romanele astea. Citesc, de pildă Cristina Nemerovschi. E bătaie pe cărțile ei. Ca și pe alți autori contemporani. Români și internaționali. Avem o listă întreagă cu titluri pe care le cer constant și mă întreabă când le cumpărăm pentru bibliotecă” – mi-au explicat bibliotecarele. “Nici măcar mitul că citesc doar cărți cu vampiri nu mai e de actualitate. Citesc foarte diversificat. De la clasicii literaturii universale, la autori contemporani. Ecranizați sau nu. La modă sau nu”.

Bibliotecarele au o listă luungă de așteptare cu cărțile pe care adolescenții le cer a fi disponibile la raft. Politicile și fondurile de achiziții ale bibliotecii nu permit cumpărarea lor imediată. Din nefericire, nevoile de lectură ale tinerilor rămân destul de mult în așteptare. În martie, i-am promis Emiliei Priceputu că-mi donez și eu ziua de naștere bibliotecii, exact cum a facut-o ea (povestea peretelui senzorial o puteți găsi aici). Atunci nu aveam o cauză specifică. Dar vorbind din ce în ce mai mult cu bibliotecarele despre adolescenți și nevoile lor doar parțial satisfăcute de bibliotecă, mi-am găsit cauza.

Anul acesta aleg să nu primesc cadouri de ziua mea. Mi-am propus să convertesc aceste cadouri în cărți, pe care să le donez bibliotecii. Nu orice fel de cărți, ci exact acele cărți de pe lista de așteptare. Dacă vreți să îmi faceți o bucurie, vă rog să veniți (cu o carte – sau mai multe – din lista afișată la sfârșitul postării) la petrecerea comunitară, pe care o voi organiza la biblioteca Emil Gârleanu, exact de ziua mea, adică duminică, 16 septembrie, începând cu ora 18.00. Nu se acceptă donații în bani (sorry, sistemul așa funcționează), așa ca vă rog să cumpărați voi cărțile și să le aduceți la bibliotecă. Nu e o problemă dacă mai mulți oameni cumpără aceeași carte, sunt mulți cititori și prea puține exemplare care să circule pe la toți. Donațiile se pot face întreaga lună septembrie, nu doar la petrecerea de ziua mea. Dacă nu puteți ajunge fizic la petrecere, puteți cumpăra cartea și să o expediați pe adresa bibliotecii (Bd. Octavian Goga nr 6, bl M25, sector 3, București, Biblioteca Emil Gârleanu) cu mențiunea “carte pentru Simona”. Bibliotecarele le vor înregistra ca donații și le vor pune la dispoziția cititorilor. Garantez.

Ce se va întâmpla concret cu aceste cărți? Începând din luna octombrie, voi organiza cu adolescenții de la biblioteca Emil Gârleanu un debate literar. Ne vom întâlni o dată pe lună să discutăm cărțile de pe lista lor de așteptare și cărțile pe care le citeam eu când eram de vârsta lor. Și pentru că cred cu tărie în puterea exemplului personal, și pentru că Cristina Nemerovschi este pe lista de așteptare, voi deschide eu donațiile, cu cele trei volume din Ultima vrăjitoare din Transilvania. Las mai jos lista cu cărțile în așteptare. Ne mobilizăm să le strângem pe toate?

Lista cărților în așteptare

Yuval Noah – Scurtă istorie a omenirii, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului

Jojo Moyes – Eu, şi totuşi alta

Cristina Nemerovschi – Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată, Păpușile, Dresoarea, Rockstar, Sânge satanic, Rezervația unicornilor, Ultima vrăjitoare din Transilvania

Petronela Rotar – Orbi, Alive

Antonio G. Iturbe – Bibliotecara de la Auschwitz

Tibi Useriu – 27 de pași

Margaret Atwood – Povestea slujitoarei

Isabel Allende – Dincolo de iarnă, Casa spiritelor

J.K. Rowling – Harry Potter și Prințul Semisange

Khaled Hosseini – Splendida cetate a celor o mie de sori, Vânătorii de zmeie

Dinah Jefferies – Fiica negustorului de mătase

Michael Chabon – Sindicatul polițiștilor idiș

Ann Leckie – Răzbunarea ancilară

George Orwell – 1984, Ferma animalelor

Igor Bergler – Biblia pierdută, Testamentul lui Abraham

Evgheni Vodolaskin – Aviatorul

Vladimir Nabokov – Lolita

Anna Todd – După ce ne-am intalnit, După ce ne-am certat, După ce ne-am îndrăgostit

John Kennedy Toole – Conjurația imbecililor

Charlotte Bronte – Jane Eyre

Boris Pasternak – Doctor Jivago

Ray Bradbury – Fahrenheit 451

Tatiana de Rosnay – Se numea Sarah

Haruki Murakami – Cronica păsării-arc

Markus Zusak – Mesagerul, Hoțul de cărți

Emily Heury – Iubirea care a rupt lumea

Lance Rubin – Denton Little are întâlnire cu moartea

Monica Hesse – Fata cu palton albastru

Daniel Keyes – Flori pentru Algernon, Mințile lui Billy Milligan

Becky Albertalli – Cu drag, Simon. Simon si planul homo sapiens

Adina Rosetti – Povestea kendamei pierdute

Ava Dellaira – Scrisori de dragoste pentru cei plecați

Christopher Wilson – Zoo

Ransom Riggs – Poveștile deosebiților

Alan Moore – David Lloyd – V de la Vendetta (roman grafic)

William Faulkner – Un trandafir pentru Emily si alte povestiri

Ruta Sepetys – O mare de lacrimi

Malala Yousafzai – Eu sunt Malala

Tom Michell – Lecția pinguinului

Otfried Preussler – Krabat

Jenifer Niven – Universul pe umerii tăi

John Green – Un șir infinit de țestoase

Sarah Desse – Sfântul tuturor celor văzute și nevăzute

Eric Lindstrom – Spune-mi dacă zâmbești

Cath Crowley – Graffiti Moon

Christina Baker Kline – Fetița din trenul orfanilor

Claire North – Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August

Rainbow Rowell – Eleanor și Park Fangirl

P. S. Nu, nu va fi nici de data asta tort de ziua mea. Dar vom avea zacuscă și ghiveci de legume, pregătite cu multă dragoste de mama cu legumele din grădina noastră din Ardeal (da, inclusiv roșia gigantică cu care v-am șocat pe FB). Au fost coapte la foc încet, de lemne, și date la dunst pe înserat. Mama a mai băgat la pachet pentru voi și siropul de soc, care a făcut valuri la petrecerea Emiliei Priceputu. Voia să stea liniștită că nu murim de foame la petrecerea asta. Vă asigur, la rândul meu, că nu va fi cazul. Suntem bine pregătiți. La o adică, putem mânca inclusiv farfuriile. Care vor fi, firește, din tărâțe comestibile. Mulțumesc, BIOTREM, pentru bucuria de-a ne susține să sărbătorim ecofriendly.

Update 19 septembrie 2018. În direct de la bibliotecă. Tocmai am terminat de numărat 88 de cărți. Aham. Optzeci și opt. Exact. 88 de cărți noi-nouțe. Raportat la listă, s-au bifat cu succes 27 de titluri, 25 au rămas necompletate. Mai jos găsiți lista titlurilor neacoperite. Am promis că fac o raportare după petrecere. De asemenea am promis tururi private la bibliotecă și ieșiri la cafea întrega lună septembrie. Cum deja lista doritorilor este luuungăăă, prelungim și în octombrie sau noiembrie sau cât e nevoie. Promit că mă văd cu toată lumea. Cafeaua este din partea mea. Dacă nu reușiți să fiți fizic în București ca să ne întâlnim, puteți cumpăra cartea și să o expediați pe adresa bibliotecii (Bd. Octavian Goga nr 6, bl M25, sector 3, București, Biblioteca Emil Gârleanu) cu mențiunea “carte pentru Simona”. Mă înclin și vă mulțumesc. Sunt copleșită. 88. Un altfel de infinit.

Lista cărților în așteptare

Yuval Noah – Scurtă istorie a omenirii, Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului
Cristina Nemerovschi – Dresoarea, Rockstar, Sânge satanic
Petronela Rotar – Alive
Isabel Allende – Casa spiritelor
Dinah Jefferies – Fiica negustorului de mătase
Igor Bergler – Biblia pierdută
Anna Todd – După ce ne-am intalnit, După ce ne-am certat, După ce ne-am îndrăgostit
Boris Pasternak – Doctor Jivago
Ray Bradbury – Fahrenheit 451
Markus Zusak – Mesagerul
Lance Rubin – Denton Little are întâlnire cu moartea
Ava Dellaira – Scrisori de dragoste pentru cei plecați
Christopher Wilson – Zoo
Ransom Riggs – Poveștile deosebiților
Ruta Sepetys – O mare de lacrimi
Otfried Preussler – Krabat
Jenifer Niven – Universul pe umerii tăi
Sarah Desse – Sfântul tuturor celor văzute și nevăzute
Eric Lindstrom – Spune-mi dacă zâmbești
Cath Crowley – Graffiti Moon
Claire North – Primele cincisprezece vieți ale lui Harry August
Rainbow Rowell – Eleanor și Park

Update 1 octombrie. Am spus STOP donații. Tragem linie și adunăm. 150 de cărți. Vă mulțumesc din inimă.

*** CREDIT FOTO cutiadecarton.com

17 Replies to “O carte de ziua mea”

 1. Manea Laura-Ionela says: Reply

  Eu vin cu Eu sunt Malala, cele 3 volume Ultima vrajitoare, Rezervatia unicornilor si Orbi

  1. cutiadecarton says: Reply

   Mulțumesc. Ești tare generoasă. Te aștept la petrecere.

 2. Eu aduc:
  Se numea Sarah – Tatiana de Rosnay
  Povestea kendamei pierdute – Adina Rosetti

  1. cutiadecarton says: Reply

   Mulțumesc. Abia aștept să ne cunoaștem și în realitate. Vii la party, da?

 3. Ramona Badea says: Reply

  vin si eu cu niste carti, ma primiti? 🙂 dar un event pe facebook exista in sensul asta? ca tare imi e ca uit.

  1. cutiadecarton says: Reply

   Bună. Primim pe toată lumea. Cu mare bucurie. Nu există event pe facebook. Trimit eu un reminder?

 4. Da, vin la party 🙂

  1. cutiadecarton says: Reply

   Minunat! Sunt nerăbdătoare să ne cunoaștem și în viața reală.

 5. trebuie sa fie noi, sau usor cititte?
  Daca am Murakami si alte titluri este ok?

  1. cutiadecarton says: Reply

   Singura rugaminte este să fie titluri din lista cerută de adolescenți. Dacă sunt în stare bună și pot fi folosite în continuare, nu contează dacă sunt noi sau au fost deja citite. Mulțumesc.

 6. Maria Radu says: Reply

  Eu aduc Hotul de cărți

 7. Alexandra Grigore says: Reply

  Bună seara,
  Am aflat relativ târziu de această inițiativă frumoasă. A trecut petrecerea însă am comandat Cristina Nemerovschi – Păpușile și Dresoare și voi aduce și Biblia pierdută, pe care o am în bibliotecă de ceva timp. Adolescenții se vor bucura mult mai mult să o citească și va fi mai apreciată decât în raftul meu.

  Felicitări pentru idee, mă bucur când descopăr idei puse în aplicare!

  1. cutiadecarton says: Reply

   Multumesc. Îmi pare rău că nu ați ajuns și la petrecere. Cărțile se strâng până la sfârșit de septembrie. Sigur vor fi apreciate.

 8. Minunată inițiativă! La mulți ani cu întârziere! Eu mai mult cu e-book-urile după mine și prin bibliotecă am rămas cu cărțile clasice… Dar share-uiesc pe Facebook și poate mai găsim donatori. Zi frumoasă!

  1. cutiadecarton says: Reply

   Mulțumesc. Nu e prea târziu. Strângem cărți până la sf de septembrie. Orice share ajută.

 9. […] Știți cu toții că sunt voluntar la Biblioteca Metropolitană din București. Anul acesta mi-am donat ziua de naștere. Am reușit să strâng 148 de cărți, dintr-o listă de cărți pe care adolescenții le cer mereu să fie achiziționate, dar, din varii motive, biblioteca nu le cumpără. Aceasta a fost prima parte a planului. Detalii găsiți aici. […]

 10. Chis-Dan Liviu says: Reply

  O inițiativă pe cât de ingenioasă, pe atât de benefică! Eu țin să vă mulțumesc pentru titlurile afișate aici. Și eu încerc să întemeiez un cerc de lectură pentru adolescenți în liceul în care lucrez, însă eram în pană de titluri de cărți. Îți mulțumesc pentru lista aceasta.

Leave a Reply