Cerc de lectură pentru adolescenți

Știți cu toții că sunt voluntar la Biblioteca Metropolitană din București. Anul acesta mi-am donat ziua de naștere. Am reușit să strâng 148 de cărți, dintr-o listă de cărți pe care adolescenții le cer mereu să fie achiziționate, dar, din varii motive, biblioteca nu le cumpără. Aceasta a fost prima parte a planului. Detalii găsiți aici. Trec acum în etapa a doua a proiectului meu.
Pregătesc cercul de lectură pentru adolescenți. Nu știu prea multe despre cum va arăta per ansamblu. Opțiunile sunt ale lor. Știu doar că sunt aici să-i ghidez, să le respect alegerile și să le dezvălui perspective noi asupra lucrurilor. Îmi propun să-i învăț tot ce cunosc eu. Un lucru știu însă cu certitudine. Va fi muuultă libertate, joacă, magie și curiozitate. Murim pe dinăuntru dacă nu rămânem curioși și deschiși în fața vieții. Acesta este cel mai important lucru pe care literatura (ca și viața, de altfel) m-a învățat de-a lungul timpului.

Îmi doresc să fie o abordare transgenerațională, pentru că mor de curiozitate să îi ascult pe tinerii din ziua de astăzi și să descopăr cum integrează ei anumite teme fundamentale, ce asemănări si deosebiri există între generații și cum evoluează aceste concepte de-a lungul timpului. Abordarea se vrea interdisciplinară, să vorbim de exemplu despre iubire ca temă universală, să folosim ca bază de pornire a discuțiilor un roman, dar să extindem discuțile din zona de literatură la film, muzică, dans, streetart, fotografie… orice ține de mediul artistic.

Îmi propun prin să le ofer o voce și un spațiu securizant în care să își exprime propriile păreri. De cele mai multe ori la școală, sub presiunea timpului și a programei de bac, profesorii nu își permit să le dea elevilor posibilitatea de-a se exprima cu adevărat liber. Chiar daca la bac li se testează niște competențe de exprimare fluentă, spirit critic, argumentare, putere de sinteză etc., elevii nu au cu adevărat șansa de-a exersa în școală și a-și însuși și sistematiza aceste competențe. Știu sigur asta din experiența mea de profesoară. Și nu cred că lucrurile s-au schimbat între timp prea mult. Îmi propun așadar și o componentă practică, adică să-i învăț toate aceste lucruri evaluate la bac, într-un mediu creativ și liber, fără stres, inhibiții, note și judecăți de orice fel.

Vor fi și exerciții de creative writing. Și vor mai fi multe alte lucruri spontane și imprevizibile. De asta sunt foarte sigură.

Să fiu sinceră până la capăt, va fi și speranța mea că voi învăța, la rândul meu, o grămadă de lucruri interesante de la ei. Că-mi vor oferi încrederea și-mi vor permite să intru puțin în universul lor.

Clubul de lectură nu are încă un nume. Îl vom alege împreună la prima ședință. Folosind, firește, joaca și imprevizibilul, lăsând creativitatea să se manifeste. Cam cum făceau pe vremuri dadaiștii.

Nu avem încă reguli. Le vom stabili pe parcurs. La prima întâlnire ne vom juca împreună și vom lăsa joaca să spună totul despre noi. Cine suntem pe interior, ce iubim pasional și ce urâm profund, ce visăm în secret, ce cărți citim cu plăcere și ce așteptări avem de la viață. Vom așterne totul pe hârtie, vom trage linie și vom aduna. Apoi vom stabili ce romane se mulează cel mai bine peste nevoile noastre. Evident, ne vom folosi de cărțile strânse anterior.

Întâlnirile se vor desfășura lunar. Începem pe 17 octombrie, ora 16.00, biblioteca Emil Gârleanu (Bd. Octavian Goga nr 6, bl M25, sector 3, București). Vă puteți înscrie prin mail la cutiadecarton@gmail.com sau direct la bibliotecă. Puteți da “particip” la evenimentul creat pe pagina bibliotecii. Veniți și dacă nu v-ați înscris în prealabil, dar ar fi bine să vă înscrieți în prealabil, ca să știu câte persoane participă și să-mi ajustez “suprizele”. Pentru că da, vor fi și ceva suprize. Intelectuale și culinare.

Sunt bineveniti adolescenți între 14-18 ani, indiferent de culoarea părului, nota la limba și literatura română, veniturile părinților, orientarea sexuală, preferințele culinare, credințele religioase sau etnie. Dați sfoară în țară. Căutăm adolescenți.

*** fotografie realizată de #cutiadecarton special pentru această postare. simțiți-vă liberi să o folosiți. precizând sursa, firește.

Leave a Reply