Instalație interactivă #iuliefărăplastic

Am facut un experiment. La inceputul lunii iunie, am dus o cutie de carton la birou. Am lipit pe ea mesajul “Va rog, nu aruncati! Multumesc” si am vorbit cu colegii mei sa depoziteze acolo tot plasticul pe care il produc in acea luna la birou. Doar la birou. Imi imaginam ca voi strange un munte imens de plastic si ca voi fi nevoita sa mai aduc vreo doua-trei cutii sa incapa toate paharele, caserolele, ambalajele si peturile stranse de colegii mei. 

Facusem un calcul fictiv. Intr-un job normal de birou, lucrezi lunar, in medie, 20 de zile pe luna. In fiecare dimineata iti iei o cafea la pahar cu capacel de plastic. Daca o bei cu lapte si cu zahar, se adauga o lingurita si o capsula sau doua de lapte condensat. La pranz comanzi ceva la o firma de catering. O caserola pentru supa, una pentru felul doi, alta pentru salata si o jumatate de caserola pentru desert (ca te cuplezi cu colegii la portia de papanasi). Minim doua caserole, ca nu comanzi zilnic nici supa, nici desert. Toate caserolele sunt transportate intr-o punga de plastic, cu servetele si tacamuri de plastic, evident. Pe la ora 5 te loveste crunt plictiseala si mancatul emotional. Asa ca dezvolti un adevarat obicei in a cobori la tonomatul de jos sa-ti iei un salam de biscuiti, un iaurt, un suc, un croissant, un snickers, niste covrigei. Toate, ambalate frumos si igienic in plastic de unica folosinta. 

Meniul zilnic, multiplicat cu 20 de zile, inseamna ca un om obisnuit produce lunar extrem de mult plastic. De plasticul acesta urma sa ne folosim pentru a construi la biblioteca o instalatie interactiva in cadrul proiectului Iulie fără plastic. Dacă nu ne credeti pe cuvant, faceti propriul vostru experiment si bagati la cutie tot plasticul pe care il produceti timp de o luna. 

In paralel, am rugat-o pe colega mea de birou, Korydeea, sa stranga, la randul ei, deseurile produse in luna iunie la birou. Korydeea este adepta stilului de viata low waste, un concept care presupune o constientizare a comportamentului de cumparator si controlarea lui in vederea producerii a cat mai putine deseuri (de orice fel, dar cu precadere plastic, plasticul fiind cel mai controversat in legatura cu reciclarea lui). 

Intr-o etapa urmatoare, comportamente precum REUTILIZARE – REPARARE – DONARE – RECICLARE reduc drastic nevoia de a cumpara in permanenta lucruri noi, din plastic sau ambalate in plastic. In acelasi timp, low waste inseamna o alta prioritizare a cumparaturilor. De cele mai multe ori implica investitii serioase in lucruri de calitate, care au un ciclu de viata mai lung si sunt mai prietenoase cu mediul sau cu animalele. Ideea nu este sa renunti la confort si la toate acele lucruri pe care le folosesti zilnic pentru a-ti crea acest confort personal. Ci sa inlocuiesti produsele de unica folosinta (majoritatea in plastic greu de reciclat) cu produse durabile, reutilizabile si reciclabile.

Cat “gunoi” a produs Korydeea, puteti constata pe viu, in cadrul instalatiei interactive construite la biblioteca Ion Creanga. Tot aici veti interactiona cu plasticul produs si de colegii mei de birou si veti descoperi in cat timp se descompune acest plastic si ce efecte are el asupra mediului inconjurator si, implicit, asupra sanatatii noastre. 

Ce ne-am propus prin acest proiect? Sa atragem atentia oamenilor asupra comportamentelor noastre nocive. Intr-o forma sau alta, plasticul aruncat neglijent in natura sau in gropile de gunoi ale planetei se intoarce la noi, afectandu-ne grav sanatatea si calitatea vietii. Mai mult, distruge un intreg ecosistem, de la calitatea solului, la plante, animale, apa pe care o bem, aerul pe care il respiram, mancarea pe care o ingeram, hainele pe care le purtam sau obiectele cu care intram zilnic in contact. 

Eu cred sincer ca multi dintre noi nici macar nu suntem constienti de cat plastic producem, ce alternative avem si cat de simplu este sa ne schimbam obiceiurile nocive intr-un comportament mai sanatos pentru noi si mai prietenos cu mediul. 

Tocmai de aceea va invitam intreaga luna iulie la evenimente care sa va ajute sa gasiti solutii cat mai personalizate pentru un stil de viata echilibrat si onest. 

*** Fotografiile sunt realizate de CutiaDeCarton special pt. această postare. Dacă vă plac cu adevărat, simțiți-vă liberi să le folosiți pt. uzul personal. Ar fi de-a dreptul simpatic să precizați și sursa. Mulțumesc!!

One Reply to “Instalație interactivă #iuliefărăplastic”

  1. […] le ducem la un nivel superior în acest an. Acțiunile noastre de conștientizare s-au încheiat. Instalația interactivă de la  Biblioteca Ion Creangă a explicat cel mai bine, prin puterea exemplului, cât de repede […]

Leave a Reply