Sfârșitul nopții este o colecție de povestiri – lecții de viață, care să te ajute să conștientizezi realitatea în care trăiești, să o arzi în etape, să nu comiți aceleași greșeli, să înveți ceva din experiența altora sau, cel mult, să știi ce ai de făcut atunci când repeți aceleași experiențe.
De la sfaturile pe care mama i le dă fetei celei mari, într-o după amiază de vară, în drum spre cimitirul unde zace bărbatul lor mort, la îndemnurile posesoarei de pensiune care o scoate din sclavie pe femeia transformată în menajeră de propriul ei soț, fiecare povestire are o morală. Toate vorbesc despre acceptarea de sine, despre revoltă și dorința de a nu te conforma tiparelor și convențiilor sociale.
Iese în evidență forța incontestabilă a femeii de a lupta pentru propria ei fericire și capacitatea ei inepuizabilă de a o lua mereu de la capăt. Personajele feminine sunt niște supraviețuitoare, niște femei pe deplin conștiente de forța care zace în ele și de imensul lor potențial care se cere exploatat.
Personajele sunt foarte atent construite. Chiar dacă sunt schițate extrem de sumar, textele fiind de dimensiuni mici, ele au o voință puternică și o personalitate credibilă. Pot fi încadrate în niște tipare, cu care îți este foarte ușor să te identifici, acest fapt conferindu-le un grad mai mare de reprezentativitate.
Tema care iese cel mai frecvent în evidență este cea a identității, indiferent de genul ei. Bărbați și femei se reflectă în propriile relații ca într-o oglindă. Câteodată oglinda este murdară și nu permite o vizualizare în profunzime, altă dată este deformatoare, de prea puține ori este curată ca lacrima și reflectă o construcție sănătoasă a identității partenerilor în relația lor de cuplu.
Extrem de interesantă mi s-a părut perspectiva asupra cuplului. Nu, nu este absolut deloc vorba despre acel cuplu care se termină în momentul magic în care își unesc destinele și trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Cuplul este analizat imediat după acest moment, începând cu luna de miere sau după ani lungi în care căsnicia a devenit rutină și problemele sunt pe ordinea zilei.
Cu alte cuvinte, oamenii sunt suprinși în plin moment de trăire a poveștii lor și prezentați exact așa cum sunt în realitate, pretext pentru a aborda subiecte pe care convențiile sociale le-au transformat în tabuu-uri, se refuză să mai vorbească despre ele sau se preferă să fie ignore cu desăvârșită grație.
*** fotografiile sunt realizate de CutiaDeCarton special pt. această postare. dar dacă vă plac cu adevărat, simțiți-vă liberi să le folosiți pt. uzul personal. ar fi de-a dreptul simpatic să precizați și sursa. mulțumesc!!!
** Petronela Rotar poate fi savurată și în ipostaza de blogger pe acestblogdenervi.