Hygge – Arta daneză a fericirii

Am luat o pauză lungă de la blog. Nu am intenționat. Așa s-a nimerit. Câteodată simțim nevoia să ne resetăm corpurile și mințile și să o pornim de la capăt cu și mai multă energie și determinare. Am dormit mult, am devorat filme și cărți, am băut ceaiuri și cafele cu oameni dragi, am gătit rețete noi, am mers la teatru, am scris în jurnal, am planificat excursii, am dormit din nou. Nu am făcut nimic spectaculos.

Am luat lucrurile rând pe rând, așa cum ele au venit înspre mine și le-am trăit cu recunoștință în chiar momentul producerii lor. Nimic spectaculos, cum ziceam. Poate chiar din acest motiv n-am simțit nevoia să împartășesc clipele astea cu voi. Până când soră-mea a cumparat o micuță carte albastră.

Atunci a început totul. Mica enciclopedie HYGGE – Arta daneză a fericirii m-a pus pe gânduri. Știu, știu, cartea este un bestseller, sigur ați auzit de ea până acum. S-a scris despre ea în preajma Crăciunului și stocurile au fost multă vreme epuizate. Cu ce să încep? M-a intrigat faptul că nimic din ceea ce scrie între paginile acestei cărți nu e ceva complet necunoscut sau nepracticat de către noi (noi, românii sau noi, celelalte popoare). Și totuși, nici unuia nu i-a trecut prin cap să scrie o carte despre asta și să ridice lucruri atât de simple și de nesemnificative (zicem noi) la rang de artă.

De ce e atât de greu să admitem că lucrurile simple și mărunte sunt cele care ne împlinesc cu adevărat? De ce alergăm după aventură, spectaculos, unicat, fabulos, special, senzațional și ne risipim într-o căutare sterilă, uitând să prețuim clipa prezentă și darurile ei? În fond avem nevoie de atât de puține lucruri ca să fim fericiți. Pun pariu că în timpul lecturii o să vă năvălească în minte o grămadă de lucruri hygge pe care le făceați în vacanțele de vară la bunici, cu gascha din studenție sau în diverse alte contexte, cu diverți alți oameni. Doar că nu le numeați așa. Dar esența lor este aceeași.

Hygge zice așa. Trebuie să îți construiești o ” trusă de urgență” care să conțină următoarele elemente: lumânări, ciocolată, ceaiul preferat, carte/film/muzică, o pereche de șosete pufoase, un pulovăr cald, o pătură frumoasă, un jurnal, hârtie și plicuri pentru scrisori, albume foto. Când simți nevoia de reconectare cu tine, apelezi la trusa de urgență. Uneori, răsfoind albume cu fotografii vechi, îți amintești să scrii o scrisoare de recunoștință și să o trimiți cuiva drag. Principiile sunt simple. Dai pe silențios lumea din afară și te reconectezi la lumea din interiorul tău. Prioritizezi lucrurile cu adevărat importante pentru tine. Cum faci asta? Urmând câțiva pași standard.

Creează o atmosferă specială

Aprinde lumânări, aranjează un colț de lectură care să cuprindă un fotoliu/ canapea confortabilă, o lampă, perne pufoase și o pătură caldă.

Amenajează-ți casa simplu, curat, natural. Transformă-ți locuința într-o oază de liniște, confort și protecție. Adu în casă doar obiecte din lemn; obiecte din ceramică; cărți; plante în ghiveci sau crengi/ frunze în vaze; piese vintage de mobilier; perne și pături confortabile.

Fii prezent

Închide telefonul mobil. Sau orice alt device care îți poate distrage atenția și răpi concentrarea.

Creează armonie

Nu intra in discuții competitive cu ceilalți. Nu contează cine este cel mai bun, cine are cele mai multe realizari materiale sau profesionale, ce orientări politice avem sau ce viitor strălucit construim pentru copiii noștri. Fiecare om este unic și incomparabil. Și de la fiecare putem învăța ceva valoros, dacă ne acordăm șansa de a-l descoperi așa cum este el cu adevărat.

Delectează-ți simțurile

Fiecare zi merită sărbătorită. Cu prăjituri, patiserie, băuturi calde și aromate. Termenul cheie este slow food. Gătește pentru tine și pentru cei dragi. Mai mult, gătește împreună cu ceilalți și fă din asta o adevărată sărbătoare. Bucură-te de procesul lent al preparării și apreciază timpul pe care i-l dedici. Coace pâine în casă. Frământă aluatul cu mâinile tale. Pune compot, zacuscă, dulceață, sirop și murături împreună cu întreaga familie. Aranjează-le pe toate frumos și servește-le în farfuriile de sărbătoare. Aprinde lumânări, arde un bețișor aromat și pune muzică în surdină.

Tribul tău. Adăpostul tău

Creează amintiri care să țină familia și prietenii împreună și să le confere o identitate. Nimic nu e mai important ca sentimentul de apartenență. Cu cât veți construi mai multe amintiri comune, cu atât relațiile voastre vor fi mai puternice și mai de durată. Construiți obiceiuri pe care să le respectați cu regularitate. Marțea ieșim la film, vinerea gătim la mine acasă, duminica jucăm remi iar lunea alergăm în parc împreună. Dau și eu exemple aiurea. O dată pe lună, mergeți la #seri de feminitate. Ăsta nu e un exemplu aiurea. Puțin contează ce faceți cu adevărat, atunci când totul se desfășoară pe un principiu de egalitate, fiecare simțindu-se confortabil si contribuind cu ceva în activitatea respectivă.

Partea cea mai interesantă (pentru mine, cel puțin) a fost cea cu recomandările Hygge pentru întregul an. Pornind de la ele, mi-am făcut o listă (mai românizată, așa) cu chestii pe care mi-aș dori să le fac anul acesta. O împart cu voi, în speranța că o să vă fie de folos.

Ianuarie – Organizează seri de film cu prietenii. Comandați pizza. Beți un vin bun. Citește, citește, citește. Singură, sub plapuma pufoasă, cu ceai aromat sau ciocolată cu lapte. Filme, filme, filme. Maraton de filme. Somn, somn, somn. Bateriile trebuie reîncărcate.

Februarie – Mergi la o cabană la munte (ski sau săniuș sau citit la gura sobei cu lemne – puțin contează ce faci exact). Pune la cale un schimb de cărți (blind date with a book) și pornește un cerc de lectură pornind de la cărțile astea.

Martie – Documentează-ți viitoarele concedii. Citește ghiduri, vizionează filme, ascultă muzică, gătește mâncare specifică țărilor pe care îți dorești să le vizitezi în acest an.

Aprilie – Ieși în natură. Fă cât mai multe drumeții. Gătește la foc de tabara. Împărtășește povești cu ceilalți la un pahar de vin. Vizitează orașul în care trăiești. Încearcă să-l privești cu ochi curioși de turist. Fă curat în casă și donează obiectele pe care nu le mai folosești. Pune la cale un party cu schimb de obiecte. Mereu visai să faci niște modificări importante prin casă și ai tot amânat. Repară țeava aia de la mașina de spălat, dă o mână de vopsea la ușa de la cămară. Modifică corpul de mobilier pe care nu-l suporți. Construieșe-ți în balcon o grădină de plante aromatice. Cultivă ciuperci în cămară.

Mai – Evadează un weekend la o cabana. La mare sau la munte, puțin contează. Important e să fii departe de oraș. Ieși la grătar cu prietenii. Jucați badminton sau sticluța cu otravă sau v-ați ascunselea. Redeveniți copii.

Iunie – Plimbă-te pe dealuri. Culege soc și prepară socată. Fă ceva special pentru a sărbători solstițiul de vară. Simte ritmurile naturii. Ieși cu bicicleta în parc. Sau dacă ești mai curajos, înscrie-te într-un grup de bicicliști și ieși cu bicicleta pe un traseu mai lung în afara orașului.

Iulie – Oganizează un picnic comunitar. Strânge lumea împreună și bucură-te de oamenii frumoși care te înconjoară ( Sau vino voluntar la #iuliefărăplastic. Picnicul comunitar e garantat. Cam așa arată picnicul la noi – click aici).

Iulie – Dacă e miez de vară, e fie munte, fie mare. Sau amândouă. Leneveală pe nisipul fierbinte cu cărți de citit și înotat până la epuizare. Dormit de amiază și mâncat pește și fructe de mare la grătar. Sau trasee montane și băut apă din izvoare de munte, mâncat frăguțe și afine direct din natură. Dormit în cort, fără apărătoare, cu vedere directă la stele. Adormit la foc de tabără, în sunet de chitară și voci amestecate.

August – Ia-ți patura, deschide frigiderul și aruncă în coșul de picnic tot ce găsești acolo. Improvizează un picnic în cinstea perseidelor. Ce poate fi mai frumos decât să adormi sub cerul înstelat? Poate un maraton de filme în aer liber?

Septembrie – Localizează cea mai apropiată pădure. Ieși la plimbari prin pădurea colorată. Admiră-i frumusețea și diversitatea. Planifică o petrecere în cămară – invită prieteni la tine și puneți pe iarnă rețetele preferate (sirop, dulceața, murături, zacuscă etc.). Împărțiți la final borcanele și sticlele în mod egal. Fiecare va beneficia astfel de rețeta preferată a celuilalt.

Octombrie – Castane coapte. Popcorn. Alune și nuci prăjite. Roadele toamnei. Pregătește-le acasă și invită prietenii la un boarding game.

Noiembrie – Maraton de supe. Invită prietenii să vină la tine și gătiți împreună. Fiecare face supa lui preferată. Le băgați în caserole și le congelați. Et voilà!!! Ai pe ce să pui mâna când nu ai timp să gătești sau sosesc musafiri neașteptați.

Decembrie – Firește. Cuvintele lunii sunt “vin fiert” și “prăjituri”. Și multe activități care să te ajute să intri în spiritul sărbătorilor de iarnă. Poți face un calendar de advent. Sau poți confecționa cu mâna ta cadouri pentru ceilalți sau decorațiuni pentru brad. Sau poate chiar să meșterești un brăduț creativ. Poți coace turtă dulce și prăjituri și scrie felicitări pentru prietenii de departe. Le trimiți pe toate prin curier. Din experință vă zic, pe poșta română nu poți conta. Sau faci o bucurie unui copil necunoscut și să pregătești un shoebox. Gătește rețeta bunicii și invită prieteni la o masă festivă. Ideile sunt inepuizabile. Ai libertatea să faci tot ce îți dorești.

Voi ce ați adăuga la lista asta? Ce lucruri vă fac să vă simțiți Hygge?

* credit foto #cutiadecarton

One Reply to “Hygge – Arta daneză a fericirii”

  1. Atunci când reușești să creezi armonie în viața ta, această se revarsă cu grație în Univers îmbrățișând tot ce întâlnește în cale. Asta am simțit săptămâna trecută la plimbare prin Praga, un loc minunat ce împarte energie bună celor ce-l vizitează.
    „Hygge – Arta daneză a fericirii”, împrăștie armonie pretutindeni. Pe la tine a trecut șoptindu-ți acest articol frumos pe care ni l-ai dăruit cu drag. Frumos cadou de weekend, mulțumesc!
    Mai scrie pe blog și dăruiește-ne minuni, creează armonie.
    Mă voi gândi la lista mea..

Leave a Reply