Ridicați mâna sus cei care n-ați donat niciodată haine. Ba la diverse magazine comunitare, ba la copacul cu haine, ba pentru oamenii străzii, ba la niște cunoștințe mai sărace, ba pentru sinistrați, ba pentru vreo altă cauză umanitară. Nu-i așa că e foarte convenabil ca în fiecare primăvară sau toamnă să umpleți un sac – doi saci de haine și să scăpați instant de responsabilitatea lor? Țac-pac, ai scos hainele din șifonier, le-ai sortat, le-ai pus în sacii de donat și gata, curățenia e făcută. V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă concret cu hainele donate? Sunt ele purtate? Devin ele utile?
Păi să vedem. 99.99% din cazuri sunt exact acele haine de care nu v-ați atins în ultimele 6 -9 -12 luni. Ba sunt prea sclipicioase, ba sunt prea mulate (și încă n-ați slăbit suficient cu dieta aceea minune pe care o să o începeți de mâine), ba n-ați avut încă ocazia adecvată să îmbrăcați rochia roșie de piele cumpărată la ultimele reduceri. E un sentiment foarte eliberator să golești dulapul și să-ți juri că nu o să mai cumperi de-acum înainte haine impulsiv. O să devii responsabilă și economă și nu o să mai risipești banii pe haine pe care nu le porți niciodată.
Sentimentul de eliberare este dublat de iluzia că faci o faptă bună. Ajuți cu hainele astea o femeie din imediata ta apropiere. Femeia cealaltă, asta, la care vor ajunge hainele tale, este o figură generică. Ea arată abstract (are grosso modo dimensiunile tale) și trăiește într-un loc necunoscut. Habar nu ai cum arată viața ei, care sunt problemele cu care se confruntă, ce nevoi are, ce gusturi, ce vise, ce așteptări are de la viață. Știi doar că probabil este săracă și niște haine i-ar prinde bine. Orice femeie bine îmbrăcată are mai multă încredere în sine, nu-i așa?
Este foarte nobil să donați haine. Dar este cu adevărat practic? Aruncați o privire în sacul cu hainele pentru donat. Dacă ați fi cealaltă femeie, cea care va primi hainele astea, cum v-ați simți? V-ați îmbrăca cu ele? V-ar fi confortabil să ieșiți în lume îmbrăcată așa? Vă sunt cu adevărat utile chiar dacă nu ieșiți niciodată în club și nu purtați niciodată pantofi stiletto prin noroiul uliței pe care locuiți? Practica de-a dona haine pe care nu le mai folosiți unor persoane defavorizate de soartă nu este mereu eficientă. 99.99% dintre hainele respective nu vor fi purtate niciodată deoarece nu se mulează pe nevoile reale ale acelor oameni. La magazinele comunitare găsim aceeași tipologie de oameni. Nici ei nu le vor folosi și vor sta acolo pe rafturi la nesfârșit.
Ce-ar trebui să facem atunci cu ele? Să le aruncăm pur și simplu? E mai bine așa? Nu neapărat, deși H&M are un proiect de reciclare textilă foarte interesant (citiți despre el aici). Personal, cred c-ar fi mult mai eficient să vă împrieteniți cu conceptul de yard sales. Pe scurt, iei sacul cu hainele fițoase și te duci cu ele la un târg unde vei cunoaște alte femei, care au ieșit la vânătoare de haine fițoase. Banii obținuți din vânzarea acestor haine îi poți folosi pentru nevoi personale sau îi poți dona unei cauze umanitare. Decizia vă aparține integral. Indiferent de alegere, dați hainelor o șansă de-a fi utile atât pentru voi, cât și pentru cel care le va cumpăra. De foarte multe ori, astfel de evenimente sunt deja asociate unei cauze, o parte din banii obținuți din vânzări fiind folosiți pentru a ajuta alți oameni. Aveți astfel șansa (atât ca vânzător, cât și ca cumpărător) să ajutași indirect pe cineva care are cu adevărat nevoie de bani.
La yard sales poți merge atât să vinzi hainele care-ți prisosesc, cât și să cumperi haine de care ai nevoie. De ce ai alege haine de mâna a doua? Motivele sunt extrem de variate. Eu aduc câteva în discuție și m-aș bucura să continuați voi lista. Sunt curioasă să aflu și părerile voastre.
Lista mea:
-
optimizare buget personal – 50% mai ieftin
-
impact social – banii rămân în comunitate sau sunt redirecționați înspre cauze caritabile
-
militezi pentru condiții etice de muncă și prietenoase cu mediul
-
atitudine anti-sistem – reduci consumatorismul excesiv și reglezi procesul de cerere și ofertă
-
protejarea mediului – descurajezi risipa și micșorezi poluarea mediului înconjurător, schimbările de climă, extincția speciilor, epuizarea resurselor etc.
-
elimini efectele secundare ale procesului de fabricare – chimicale deversate în ape, intoxicații muncitori, exploatarea forței de muncă din țările sărace etc.
-
folosești produse care nu cer alte resurse pentru fabricarea sau transportarea lor (made in China)
-
unicitate și autenticitate – vânătoare de lucruri unicat
-
te provoacă să-și îmbunătățești stilul vestimentar și să-ți cultivi gustul estetic, să devii mai liber de presiunea modei și mai creativ
-
calitatea și rezistența hainelor second hand
-
nu te atașezi de ele pentru că sunt ieftine
-
nu sunte ambalate – reduci deșeurile produse de tine și păstrezi o planetă mult mai curată pentru ceilalți
Fotografiile din această postare sunt făcute la second yard sales care se organizează periodic la Readers Cafe, pe bulevardul Iancu de Hunedoara, nr. 56-60 în cadrul Metropolis Center. Este o atmosferă foarte prietenoasă, plăcută, caldă și primitoare.
Un alt yard sales deja consacrat este cel organizat de Yard Sales Second Chance. Partea frumoasă este că pentru acest eveniment locațiile se schimbă frecvent, deci aveți șansa să descoperiți cafenele și terase super drăguțe din București. Eu nu am ajuns încă, dar este în plan. Revin cu impresii în viitorul apropiat.
Flea market – Clothes Exchanges – Yard or Garrage Sales – acestea sunt cuvintele cel mai des întâlnite pentru a descrie conceptul de vânzare/ cumpărare de haine la mâna a doua. Simplu, direct, de la om la om, fără intermediari. Ce părere aveți? Ați încerca(t)? Ce locuri cunoașteți în București sau în țară? Vreți să ne povestiți experiența voastră?
*** Fotografiile sunt realizate de CutiaDeCarton special pt. această postare. Dacă vă plac cu adevărat, simțiți-vă liberi să le folosiți pt. uzul personal. Ar fi de-a dreptul simpatic să precizați și sursa. Mulțumesc!!!
Eu recunosc că donez f multe haine, dar, eu zic că sunt haine practice pt că oricum nu îmi cumpăr chestii strâmte/sclipicioase/cu paiete, etc. Fiind și f mică de înălțime, multe din lucrurile mele se potrivesc și adolescentelor. Am donat haine pe care da, din diverse motive, nu le mai purtam, unele aproape noi, dar care cred că au prins bine altor persoane. Am, într-adevăr, chestii nepractice, multe sandale/pantofi cu toc sau rochii de ocazie pe care nu le port și vreau să le dau, dar pe acestea le-am pus pe olx și am mers cu el la un yard sale în luna august. Am observat că totuși se cumpără foarte puțin la aceste târguri. Probabil lucrurile practice voi continua să le donez, iar pe cele uzate le voi duce la H&M.
da, si eu donez in general hainele practice. am dus fie la magazine comunitare, fie la copacul cu haine. pe cele uzate si prosoapele de baie vechi le-am dat la H&M pt reciclare. dar mai sunt si acele haine de ocazie pe care le tot tineam in dulap si nu stiam ce sa fac cu ele. pana am aflat de yard sales. momentan nu am mers decat in calitate de cumparator. dar ma tenteaza sa incerc si in calitate de vanzator. cred ca varianta olx este intr-adevar mai simpla. pe de o parte economisesti timpul. dar pe de alta parte te privezi de socializarea implicata de un yard sales. cred ca de aceea ma incanta aceasta perspectiva. pentru ca voi cunoaste oameni noi, povesti noi.
Ca atmosferă mi-a plăcut și mie la YardSale. Am mers cu o prietenă și chiar a trecut timpul repede. Este de fapt mai mult o chestie de socializare că de obicei ce iei pe mare dai pe pere. La 50 lei taxa de intrare (am împărțit cu o prietenă standul deci a fost la jumate) și ce am mai cheltuit acolo pe mâncare, practic cred că am ieșit pe plus cu vreo 25 lei (am vândut doar o bluză și niște săculeți de lavandă). E bine să nu mergi cu prea mari așteptări că scapi de multe haine. Cel mai bine ar fi să nu mai cumpărăm aiurea, dar nu știu cum să rezolv asta 😀