Am fost în weekend la @westside.flowerfest . M-am tot gândit dacă să povestesc sincer ce-am văzut acolo. Pe principiul ” în viață regreti mai mult ce n-ai făcut, decât ce-ai făcut ” am preferat să schițez top 7 frământările mele sufletești legate de acest festival.
1. Extrem de multă lume, semn tot mai evident că există o nevoie din ce în ce mai mare de-a participa la evenimente #comunitare în spații special amenajate pentru #cetățeni. Din păcate aceste spații nu sunt prea multe, orașul rămâne în continuare un oraș de mașini & clădiri și mai puțin un oraș de oameni.
2. Interesante expozițiile cu diverse tipuri de grădini. De la grădina romantică (cea mai de succes) la grădinile senzoriale, verticale, de permacultură, de balcon… etc. Există o nevoie de educare estetică a românilor în ceea ce privește grădinăritul. Peste tot pe unde am călătorit în România n-am văzut des grădini amenajate cu gust, să nu mai vorbesc despre balcoanele pe care încă se întind rufe sau se depozitează borcanele cu murături. În concluzie, astfel de evenimente sunt mai mult decât binevenite. Și chiar sper că oamenii au luat acasă măcar o idee bună de implementat. Eu una mi-am notat vreo cinci.
3. Dacă vorbim despre un festival de flori, vorbim implicit de iubirea față de flori. Pe mine m-au înjunghiat în inimă toate acele ghivece amplasate în soare ucigător, care n-au fost udate și protejate și plantele erau deja uscate. M-a durut fiecare floare galbenă de pe podul suspendat, care deja se ofilise duminică după-amiază deoarece n-a fost prinsă în acei bureți speciali (care se pot uda ulterior) pentru a-i prelungi durata de viață. Multă nepăsare față de plantele expuse, multă risipă. În concluzie: deloc #sustenabil.
4. M-a deranjat că promovăm spații verzi de regenerare urbană, amenajate sustenabil pe principii de economie circulară și sponsorizate de CocaCola. CocaCola este unul dintre cei mai mari poluatori și orice asociere #sustenabil sau #economiecirculară este o blasfemie. Un greenwashing grețos, grețos de tot.
5. Expozițiile mi-au dat sentimentul c-au fost amenajate în grabă. Au creat vizual diverse tipologii de grădini posibile, dar varietatea de plante a fost foarte mică și neadaptată la specificul fiecare grădini în parte.
6. Tarabele cu vânzare: excelent prilej de-a promova micile afaceri locale. Bravo!
7. La anul mai bine. Sper.
Credit foto: #cutiadecarton