Merită profesorii salarii mai mari?!

Înțeleg că absolut toți bugetarii din țara asta sunt plătiți în funcție de performanțe, iar românii sunt în extaz în fața performanțelor extraordinare obținute de toți bugetarii, singura excepție fiind: profesorii din preuniversitar.

“Merită profesorii salarii mai mari?” – iată întrebarea la care răspund cu înverșunare toți românii (mai puțin ăia care-s profesori în preuniversitar pe bune).

Constat că s-a mai spulberat zilele acestea un mit național. Credeam că românul s-a născut poet. Da’ de unde! Adevărata lui fibră este aceea de evaluator absolut al profesorilor din preuniversitar. (Vezi dacă n-a avut săracul roman profesori preuniversitari compentenți, care să-i descopere de mic vocația?)

Citesc părerile marilor experți români (&mai ales români care trăiesc în străinătate – un fel de experții experților, că ei pot compara cum e școala în afară) în evaluarea salarizării profesorilor din preuniversitar și trag următoarele concluzii:

Dacă n-ai cel puțin o clasă de 30 de olimpici intergalactici, n-ai performanțe. Nu-ți meriți salariul.

Dacă nu stai efectiv la catedră același număr de ore ca orice alt bugetar, nu-ți meriți salariul.
* Chit că tu mergi acasă cu o furgonetă de teze de corectat și te întorci cu un tir de planificări, planuri de lecție, teste grilă, evaluări, teze corectate etc.  Alea le faci în timpul tău liber neplătit, că doar tu ți-ai ales o meserie vocațională, nu?

Dacă nu dai examen serios în fiecare an să dovedești cu 10*** că n-ai uitat încă adunarea &tabla împărțirii (ca doar închei medii, ce dracu!) & comentariul la Luceafărul – “capodopera capodoperilor”, nu-ți meriți salariul.

Dacă nu ești înzestrat cu o superputere să te lupți cu sistemul și să-l schimbi radical din temelii, nu-ți meriți salariul. Ba’ chiar ar trebui să fii penalizat, fiind singurul vinovat pentru decăderea prestigiosului învățământ românesc. 

Dacă elevii tăi nu-și găsesc joburi după absolvire, nu-ți meriți salariul, că n-ai fost capabil să-i educi pentru duritatea vieții reale.

Dacă nu-i poți struni pe elevii ăia de nici măcar părinții lor nu-i pot struni, nu-ți meriți salariul că ești cârpă moale, iar obiectele neînsuflețite nu primesc salariu.

Dacă nu faci ore ca afară,  nu-ți meriți salariul. Iar dacă faci, tot nu-ți meriți salariul.

Dacă nu te îmbraci în verde smarland cu bulinuțe portocalii, și irizații de magenta la guler, nu-ți meriți salariul.

Dacă dai note prea bune, nu-ți meriți salariul.

Dacă dai note proaste, nu-ți meriți salariul.

Dacă ai soț care să te întrețină, ce-ți mai trebuie salariu?

Dacă părinții tăi sunt încă în viață și te pot întreține, ce-ți mai trebuie salariu?

Oricum o arzi artistic prin vacanțe non-stop, mai ai pretenții să primești și salariu?

Mda. Acum că ne-am lămurit cum stă treaba cu profesorii, propun experților evaluatori să trecem și pe la alți bugetari. Ce ziceți de ăștia de schimbă bordura o dată la trei luni? Sau ăia de toaletează așa frumos copacii în fiecare primăvară? Sau Doreii ăia de beau bere, holbându-se de doi ani la țeava spartă de apă caldă?  Ăștia își merită banii, d-le,  nu ca profesorii din preuniversitar!

Leave a Reply