Ce se întâmplă în spatele blocului?
Prima oară am auzit drujbele. Apoi poc-poc-poc și s-a făcut brusc o lumină mare. Jumăte din copacul care îmi transforma fereastra într-un tablou viu s-a prăbușit sfâșietor. Am ieșit pe balcon. Un băiat în hamuri reteza ultimele crăci ale copacului. A oprit drujba abia când a căzut și ultima cracă. Jos, un alt băiat muta crengile căzute. I-am întrebat de ce îi omoară. Au zis că au aviz de la primărie să toaleteze 75% din coronament. Eu am zis că asta arată a 100%, nu a 75%. Ei au ridicat din umeri. “Vedeți copacul ăla din spate? Curățat pe jumatate? Așa scria în aviz, așa l-am toaletat. Da’ a venit inginerul și ne-a zis că nu ne-am făcut treaba. Să ne urcam din nou și să-l tăiem tot. Păi dacă așa ne cere de sus, noi trebuie să ne conformăm. Altfel nu ne primim banii”. “Păi nu le puteți lăsa nicio o frunză-două, cât să respire săracii copaci?”- întreb eu, disperată. Deja eram jos, în spatele blocului. Îl sunasem între timp pe președintele asociației de locatari să văd ce e cu autorizația aia, de ce e normal să măcelărească în halul ăsta copacii. Domnul președinte a zis că el știe doar de toaletare. A vorbit la telefon cu băieții și m-au calmat, promițându-mi că teiul din fața balconului meu va fi exceptat de la acest tratament ucigaș. În loc de 75%, vor reduce, de dragul meu, doar 50% din coronament.
Vecinii asistau discret, de după perdele, la toată scena. Între timp a sosit domnul administrator de bloc. Mi-a explicat ceea ce știam deja. “Dom’șoară, nu putem face nimic. E domeniu public. Primăria se ocupă. Dacă vreți să faceți reclamație, la primărie să faceți. Aveți și dvstr dreptate. Eu vă înțeleg. Nici mie nu mi se pare normal să taie absolut tot” – zice domnul administrator. “Păi nici nouă nu ni se pare normal. Dar dacă astea îs ordinele, ce putem face?” – încearcă să mă calmeze și băiatul cu drujba. Pentru prima dată în viață am sentimentul că sunt privită ca o nebună isterică. “Dacă toți locatarii ar protesta, s-ar opri. Nu poate primaria să facă chiar orice”. Conștientizez absurdul cuvintelor mele. De după perdele, nimeni nu coboară să vadă ce se întâmplă. Bătrânica de la etajul 1 deschide geamul și întreabă și ea, timid, cu ce o greșit copacii săracii, de ne batem în halul ăsta joc de ei.
“Și în cât timp își refac coroana?” – întreabă precaut domnul administrator. “Cine știe? Doi- trei- patru ani” – dă din umeri băiatul. “Sau niciodată. Uitați-vă la poza asta din cimitirul evreiesc. Doi copaci au murit în urma ultimei toaletări” – îi arăt eu poza făcută aseară cu siluetele fantomatice ale copacilor care existau o dată în cimitir. “Dar e prevăzut să plantați alții la loc” – continuă domnul administrator. “Da, venim și cu plantarea mai încolo”. I-am implorat să-i lase teiului meu măcar o crenguță-două. “Ce nu înțelegeți? Inginerul îi vrea tăiați de tot!”. “Păi de ce? Dacă sunt sănătoși și nu prezintă pericol de prăbușire?”- insist eu. “Păi așa au zis, că nu au oamenii lumină în casă!”. Băieții voiau să-și strângă lucrurile să plece. Au decis că totuși vor “toaleta” și teiul meu drag, după pauza de masă. Dacă nu termină lucrarea, nu încasează banii. I-am rugat să aibă milă de el. Și le-am promis că dacă inginerul va avea ceva de comentat că au lăsat prea multe crengi, mă voi ocupa eu de domnul. Le-am cerut scuze că le creez probleme, știu că ei doar execută și că nu au putere de decizie.
Ce se întâmplă când suni la poliție/ primărie/ garda de mediu etc.?
S-a terminat pauza. S-au întors băieții cu drujba. Se pare că vor “toaleta” identic și teiul. Cel puțin așa îi aud discutând în surdină. “Șșș… că mi-o pui iarăși pe doamna în cap” – zice băiatul cu drujba. Am ieșit pe balcon să le spun că am citit avizul și acolo scrie doar 1/2 din coronament. Ori nu înțeleg eu bine, ori jumate din frunze trebuie să rămână în copac. A ieșit și vecina de la 1. Apoi cuplul de la 5. Cineva de la 4. Pe nesimțite, jumate din vecini erau deja la geamuri și implorau cruțarea copacilor. Nervos, unul dintre băieți ne-a spus: “Bine că urlați toți la mine, da’ unu’ nu puneți mâna să sunați la primărie. Să faceți plângere”.
Avea dreptate omul. Am sunat la nr. din aviz. Am vorbit cu gardianul. Singurul care lucrează sâmbăta. Drăguț, mi-a sugerat să sun la poliție, să trimită un echipaj să verifice. Am sunat. Dl. polițist mi-a explicat că degaba vine echipajul. Dacă băieții au aviz, nu îi pot opri. Să fac sesizare pe mail. Să trimită pe cineva de la mediu să verifice dacă toaletarea s-a facut sau nu corespunzător avizului. Mi-a mai dat două numere de la ADP sector 4 să clarific situația cu ei. Evident, nu răspunde nimeni acolo. Așa că am trimis mailul-reclamație și astept să văd ce se va întampla.
Între timp am lipit afișe la toate scările blocului și i-am mobilizat pe vecinii din bloc. “Stăm cu ochii pe ei ca pe butelie” îmi zice vecina de la 1. “Dar credeți dom’șoară că nu o să vină ei săptămâna viitoare să-i taie pe toți? Atunci suntem la muncă și nu ne mai putem lupta”.
Ce se întâmplă pe facebook
Peste puțin timp drujbele vor tăia din nou în carne vie. “Nu există niciun om cu un dram de conștiință în tot lanțul ăsta responsabil cu toaletarea copacilor care să oprească măcelul? “ – am întrebat pe facebook. Chiar nu se poate face nimic? Oamenii au început să-mi sară în ajutor. Se pare că toaletările abuzive au început să fie practicate la scară largă. Nu doar în București, ci în întreaga țară. Cetățenii aduc în discuție următoarele aspecte:
1. Toaletarea abuzivă a coroanei după ce arborii au înfrunzit (teiul meu are până și florile formate deja) este atât de periculoasă încât poate duce la moartea copacului. Specialiștii susțin că tăierea a peste 30% din coroana arborilor, toaletarea lor în timpul sezonului de vegetație și lipsa aplicării unui tratament pe tăieturi care să închidă poarta de intrare a dăunătorilor sunt acțiuni mortale pt. arborii respectivi. Trecând peste aspectul moral, aceste acțiuni par a fi ilegale conform Legii nr. 313/2009 care modifica si completeaza Legea 24/2007 a spatiilor verzi din zonele urbane, larticolul 14: “In cazul arborilor ornamentali (tei, salcam, castan, artar, mesteacan, stejar) plantati pe spatiile verzi din domeniul public, precum si al celor plantati in aliniamente in lungul bulevardelor si strazilor, pe terenurile din zonele urbane si rurale, este interzisa interventia cu taieri in coroana acestora, cu exceptia lucrarilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afecteaza siguranta traficului pietonal si rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum si a celor de pe traseul retelelor aeriene”.
Dacă doriți să vă documentați mai bine despre îngrijirea arborilor urbani , o puteți face aici.
2. Arborii uscați sunt înlocuiți cu alții noi. Primăriile au un buget foarte mare alocat pentru replantări. Pentru că spațiile verzi se reduc an de an (datorită nevoii foarte mari de a construi parcări sau spații comerciale sau proprietăți private), ca să replantezi, trebuie să creezi întâi spațiu. Ori acest spațiu se poate crea doar prin uciderea copacilor bătrâni.
3. Alte sume de bani. Lucrătorii care fac aceste toaletări abuzive nu sunt specialiști. Ei au subcontractat de la primărie lucrările și sunt plătiți în funcție de metrul cub de masă lemnoasă tăiată. Interesul este să fie plătiți cât mai bine. De aici și excesul de zel și nerespectarea indicațiilor din avizele de la primărie. Bani provin și din valorificarea masei lemnoase care cade în urma toaletărilor. Alți bani sunt de luat în calcul și pt replantări. Interesele financiare din partea tuturor celor implicați fac acest cerc vicios să se învârtă la infinit.
4. Absența strategiilor de combatere a poluării și încălcarea prevederilor internaționale legate de politicile antipoluare. 1m³ de coroană volum standard cu indice de densitate 1,00 absoarbe aproximativ 9 g CO2 pe oră și eliberează cel puțin 1.5 g O2. Pe timpul verii, temperatura scade cu aproximativ 3-4 grade sub coroana copacilor, aspect important, mai ales în verile toride ale capitalei. De ce omorâm principala noastră sursă de oxigen, atunci când politicile unui oraș super poluat ar trebui să încurajeze salvarea cu orice preț a arborilor cu potențial ridicat de producere de oxigen? Poate un puiet să filtreze acceași cantitate de bioxid de carbon ca un arbore de câțiva zeci de ani? Dar umbra?
5. Neputința și resemnarea cetățenilor. Teoretic, cetățenii sunt cei care plătesc taxe și impozite. Din banii lor se amenajează și se întrețin spațiile verzi. Instituțiile statului și asociațiile de bloc trebuie să informeze cetățenii referitor la toaletarea copacilor. Sunt obligați să răspundă la întrebări, să dea explicații, să cerceteze și să justifice orice abuz semnalat de un cetățean. Atunci când pui mâna pe telefon și suni un întreg lanț ierarhic care te pasează de la unul la altul deoarece “Nu știu nimic, doamnă. Nu noi ne ocupăm de asta” este descurajator. Atunci când ți se spune în față “Nu se poate face nimic. Faceți reclamație pe mail. Poate vă răspunde cineva” este frustrant. Dar resemnarea nu este o soluție. Și vă aduc un singur argument. Povestea câtorva oameni din Drumul Taberii, care au salvat de la tăiere peste 500 de arbori și au deviat un metrou doar pentru că au pus întrebări, au insistat, au luptat, le-a păsat, s-au implicat. Despre acțiunile lor puteți citi aici.
Ce s-ar putea întâmpla dacă am lua toți atitudine?
Ce poți face concret atunci când băieții cu drujba măcelăresc arborii de sub fereastra ta?
1. Cobori și le ceri avizul de la primărie. Dacă refuză să ți-l arate sau nu îl au asupra lor, suni la poliția locală și soliciți să trimită un echipaj la fața locului. Poți face fotografii pe care să le trimiți, împreună cu o sesizare în atenția direcției de mediu la sesizări@polițialocală4.ro (eu stau în sectorul 4, adaptați în funcție de sector sau localitate).
2. Suni președintele/administratorul de bloc. Fie că au aviz sau nu au aviz de la primărie, le soliciți să fie prezenți pe teren și să supravegheze lucrările pentru a se asigura că fiecare arbore beneficiază de tratamentul prevăzut în aviz. Este una dintre obligațiile pe care aceștia le au. Scrie chiar pe acel aviz (cel puțin pe al meu scria).
3. Dacă consideri că toaletarea este abuzivă, sună la numărul de telefon de pe aviz și semnalează abuzul. Continuă prin a face sesizări la ADP (Administrația Domeniului Public), Primărie, Garda de Mediu, ANPM (Agenția Națională pentru Protecția Mediului).
4. Contactează-ți vecinii. Discută cu ei, vezi ce poziție au în legătură cu acest subiect. Încercați să stabiliți împreună un plan de acțiune. Cu cât sunteți mai mulți, cu atât veți fi mai băgați în seamă.
5. Apelează la social media pentru a-ți face cunoscută cauza și a-i sensibiliza pe ceilalți. Povestește ce s-a întâmplat. Arată fotografii. Vei fi uimit de reacțiile oamenilor. Mai mult, vei descoperi că nu ești singur. Ieri sau mâine același lucru li s-a întâmplat sau li se va întâmpla și celorlalți. Fă să circule informația. Cei care se vor confrunta mâine cu acceași problemă vor ști mai bine ce au de făcut.
6. Creează o petiție online și mobilizează oamenii să facă presiuni asupra autorităților să corecteze acest comportament abuziv.
5. Contactează ONGuri de mediu, bloggeri, jurnaliști, politicieni etc. Șansa de a reuși crește direct proporțional cu populariatea. Cu cât subiectul va deveni mai public, cu atât va implica mai mulți oameni și se vor căuta mai multe soluții pentru rezolvarea lui.
6. Cere audiență privată la primărie. Cineva trebuie să îți dea explicații.
Ce părere aveți?
Dacă aveți alte experiențe de împărtășit, sfaturi, idei, sugestii, păreri etc. vă invit să o faceți în comentarii. Voi reveni cu alte detalii pe măsură ce se va clarifica situația. Pentru moment, m-am simțit datoare să împart cu voi tot ceea ce am descoperit. Pentru că nu-mi doresc să fiți și voi în situația de a asista neputincioși la măcelărirea unor copaci nevinovați.
later edit – 4 mai
E anotimpul teilor care înfloresc. Anul ăsta voi vedea florile doar în imaginația mea. S-a sfârșit. După 5 zile de reclamații peste reclamații, după ce astăzi a venit un domn de la mediu și le-a zis să toaleteze conform avizului, nu cum au făcut cu arborii toaletați sâmbătă abuziv, băieții au intrat cu drujba. “De ce îl tăiați așa tare?” – întreabă vecinul de la 7. “Pentru că așa vreau eu. Nu e treaba dumneavoastră.” – răspunde sictirit alpinistul. Așa arată teiul acum. Dacă a fost toaletat conform avizului și respectând legislația în vigoare voi afla într-o zi. Nu mă las.
later edit – 9 mai
Prima sesizare a fost făcută pe 29 aprilie. Trimisă la poliția locală. A doua sesizare pe 2 aprile, trimisă la poliția locală, primărie, ADP și direcția de mediu. A treia sesizare pe 4 aprile, trimisă la poliția locală, primărie, ADP și direcția de mediu. 10 ONG-uri de mediu au fost sesizate și ele pe 2 mai. Astăzi, 9 mai, am primit un răspuns din partea direcției de mediu. Primul și singurul răspuns din partea autorităților. 2 ONG-uri mi-au răspuns că mă pot consilia la nevoie. Restul tăcere. Pe 4 mai, cineva de la direcția de mediu a fost pe teren și a constatat că toletarea începută în spațiul verde din spatele blocului meu nu este conformă avizului și dispozițiilor date de primărie. Scrie negru pe alb. Este părerea unui specialist. Direcția de mediu cere poliției o cercetare la fața locului și aplicarea măsurilor ce se impun conform atribuțiilor care i se revin. Și mai cere să fiu și eu informată în legătură cu această cercetare. Da, știu. Pe 4 mai după-amiază, ignorând cu desăvârșire indicațiile date de domnul de la direcția de mediu, băieții cu drujba au mai măcelărit un alt tei și niște salcâmi înfloriți. Arborii ăștia nu sunt trecuți în raport. Și oricum… toate măsurile ulterioare nu-i mai pot salva. Aș zice că toată hârțogâria asta nu servește la nimic. Dar cred că mă înșel. Să vă explic. Dintr-un bloc imens cu 4 scări, poliția, direcția de mediu, ADP-ul și primăria a primit o sesizare. Una singură. Dacă toată lumea ar fi luat atitudine și abuzurile acestea evidente nu ar fi fost tolerate tacit, bag mâna în foc că băieții cu drujba și-ar fi facut treaba exact cum scrie în aviz. Pentru că ar fi știut că sunt verificați și trași la răspundere. Fiecare copac mutilat pe care îl vedeți prin orașele României are în spate câteva sute de oameni care au stat cu mâinile în sân. Știu că sună urât, dar nu găsesc un alt cuvânt. Fiecare copac multilat are în spate câteva sute de cetățeni indiferenți. Care poate s-au lamentat în stânga și-n dreapta cât de naspha îi primăria că omoară copaci, dar nu au făcut nimic pt. a-i salva. Nu. nu scriu aceste rânduri pentru a mă lăuda cu acțiunile mele (vă scutesc de comentariile de rigoare). Le scriu pentru a vă îndemna la acțiune. Pentru a vă mobiliza să luați atitudine. Cu cât primăria va primi în această primăvară mai multe sesizări că toaletările sunt abuzive, cu atât la anul își va face treaba mai bine. Dacă noi, cetățenii, tolerăm aceste abuzuri, ele se vor repeta și primăvara viitoare. Acum depinde de conștiința fiecăruia. Câți arbori mutilați poate duce. Eu sunt optimistă. Pentru că știu că forța de a schimba ceva este în fiecare dintre noi.
*** Fotografiile sunt realizate de CutiaDeCarton special pt. această postare. Dacă vă plac cu adevărat, simțiți-vă liberi să le folosiți pt. uzul personal. Ar fi de-a dreptul simpatic să precizați și sursa. Mulțumesc!!!
fotografii 4 mai 2017
fotografii 29 aprilie 2017
In sectorul 4 este aceeasi NENOROCITA DE FIRMA de pe vremea lui Piedone. Am si eu poze cu macelul copacilor (inainte si dupa). Am fost in audienta la Primaria Sect 4 si au spus ca asa e OK, cand, de fapt, in avize scrie cu totul altceva. Cei de la ALPAB o sa imi spuna cine anume verifica dupa ei (exista structura la Capitala).
Da. Voi face si eu toate sesizarile pe la toate institutiile autorizate si voi cere audienta la primaria sectorului 4. Ma gandesc sa informez si toate ong-urile de mediu si sa redactez o petitie online. Practica pare a se generaliza la nivelul intregii tari. O multime de oameni mi-au semnalat zilele astea abuzuri prin cartierele/ orasele lor. Daca vom fi din ce in ce mai multi cetateni care sa ceara explicatii, probabil vor incepe sa ne ia in serios. Multumesc pt feedback.
[…] stoparea acestei operatiuni barbare lupta si prietena mea Simona. Mai multe detalii gasiti aici, pe blogul ei (click pe verde), unde puteti afla informatii despre aceasta lege, despre ce de intampla atunci […]
Multumesc, Korydeea pt sustinere si pentru faptul ca duci vestea mai departe.
Neața. Și în Cluj aceeași problemă. Mie mi se pare că ar trebui rezolvată chestiunea modului în care se agreează toaletarile: adică dacă acolo scrie că pot toaleta domnu’ injiner silvic sau ce o fi are mana libera sa lase doar un smoc în vârf.
https://www.facebook.com/STOP-toaletarilor-brutale-469338049805235/
Perfect de acord. Ar trebui reconsiderata aceasta practica a toaletarilor abuzive. Tocmai de aceea cred ca este important ca oamenii sa reclame toate abuzurile pe care le vad. Ma gandesc ca autoritatile trebuie sa raspunda la toate aceste sesizari si sa isi corecteze practicile. Multumesc pt. feedback.
Și în Satu Mare ne luptăm din 2001 să nu toaleteze aiurea arborii din domeniul public. Am ajuns la aceeași concluzie ca în articol: în spatele acestui masacru este interesul financiar.
În 2008 niște alpiniști din ăștia toaletau singurul plop care ajungea cu crengile până la noi, la etajul 4, și ne ținea puțină răcoare vara. Când l-am întrebat pe administrator, a zis că i-a chemat domnul Moldovan,„șef de scară”, cu apartament exact sub noi, că plopul se înclina prea periculos când bătea vântul (normal, doar era plop, nu stejar) și se temea să nu cadă peste balconul lui. 2013. La prima furtună mai zdravănă, plopul, uscat deja, a căzut exact peste balconul domnului Moldovan, făcându-l țăndări. Oamenii de la primărie veniți să degajeze plopul i-au explicat că, dacă ar fi fost mai înalt, plopul ar fi căzut cu siguranță peste un balcon de la un etaj superior. Ironia sorții sau răzbunarea plopului? În primul rând, dacă ar fi fost mai înalt, plopul ar fi trăit, și nu ar fi căzut, că nu l-ar fi „toaletat” barbarii.
Pedepse aspre pentru firmele care practică astfel de „toaletări” zic eu. Amenzi egale cu sumele încasate sau mai mari decât sumele respective. temei juridic? Nerespectarea prevederilor legale privind numărul obligatoriu de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Dar cine să se ocupe de lucrurile astea într-o țară în care mor oameni și nu îi pasă nimănui? Darămite de copaci? Eu v-aș ajuta cu plăcere, dar între timp am emigrat. Pot căuta pozele din 2008, dacă vă mai folosesc la ceva.
Mie doar mi-e foarte frica acum ca o sa taie copacii din spatele blocului. Poate as fi putut face ceva cand i-au taiat(acum 3 ani), dar n am stiut, doar m am umplut de frustari. Administratorul de la blocul meu nu e asa deschis ca cel de la tine. Batranii sunt oribili, ei VOR sa se taie copacii(aceeasi chestie-pentru ca sa aiba lumina). Primarul nostru e ales a 4 a oara si e un nemernic dendrofob care viseaza sa asfalteze padurea. Ma indoiesc profund ca se poate face ceva aici. Si eu vreau, in primul rand, sa nu se taie, nu sa moara toti copacii, sa nu trebuiasca sa vad cum cineva imi macelareste copacul si doar APOI eu pot face ceva, chiar daca eu o sa raman cu dreptatea in mana. CHiar trebuie sa se ajunga tot timpul la asta? Chiar trebuie sa lasam oamenii sa ne faca orice vor ei? Chiar e LEGAL????? Nu se poate preveni nimic? Mi se pare un demers legal mult prea inutil ce descrii aici, chiar daca e singura noastra solutie. Traim intr o tara absurda, care ne uraste. Mai bine am muri toti si ne am transforma in bani.
Buna,
Se pot face mai multe demersuri legale. Am vorbit cu cei de la Ce Re, cei care i-au ajutat si pe oamenii din Drumul Taberei. Dar este important sa existe mai multi cetateni care se unesc si iau atitudine. Vocile lor sunt mai bine auzite si au mai multe sanse. Se incepe cu sesizari legale. Institutiile statului sunt obligate sa raspunda si sa ia masuri. Cu cat exista mai multe sesizari, cu atat cresc sansele ca abuzurile sa se reduca.
Nu va nelinistiti. Acesti copaci vor avea o coroana frumoasa si nu vor mai prezenta pericol. E normal ca crengile mari sa fie inlaturate din cand in cand. Habar nu aveti cum e sa tremuri de frig in casa din cauza frunzisului, intr-un apartament situat la parter si sa tii lumina aprinsa pentru ca nu patrunde niciun pic de lumina, din cauza coroanelor mari care se unesc … ca sa nu mai vorbesc de gâze, miriapode si alte gângănii care se strecoara chiar având plasă la fereastra.. In cateva luni, acesti copaci vor arata minunat.
mda. nu stiu ce sa zic. primavara trecuta au toaletat la fel si in cimitirul evreiesc. acum din 3 copaci, unul este uscat, iar ceilalti 2 abia au dat cateva crengute 🙁
Se spune “miriapozi”, nu “miriapode”, iar o simpla plasa de tantari le va opri pe ganganii sa intre. Si eu stau la parter iar vara coronamentul copacilor protejeaza apartamentul de soare si zapuseala, asta in timp ce la etajele superioare vecinii sufera de caldura in casa sau se imbolnavesc de la aerul conditionat. Din contra, iarna atunci cand am nevoie de razele soarelui in anotimul rece il am fara probleme intrucat frunzele nu mai exista in aceea perioada. Credeti-ma, prefer sa vad pe geam frunzele unui copac decat blocul de vis-à-vis si ce rufe si-a mai intins vecina la uscat. Asta ca sa nu mai vorbim de aportul zilnic de oxigen adus de un singur copac matur… .
Desigur, toti preferam frunze si flori de tei, nu rufe intinse la uscat. Dar unii nu mai au privilegiul asta. Momentan eu vad doar niste cioate desolante. Multumesc pt observatie. Voi corecta.
Prin martie strangea un cretin semnaturi sa taie plopii din cartier de la noi, din Titan. Pentru ca fac prea mult puf dinala.
Nu exista scapare pentru noi, sunt oameni lipsiti de orice fel de educatie care decid in numele nostru, te agiti de pomana. Cand o sa te saturi de protestat ei o sa taie in continuare, tu o sa-ti iei pastilele pentru ca iti pierzi mintile luptandu-te cu morile de vant.
Prin meleaguri mai rasarite sunt specialisti care evalueaza sanatatea arborelui inainte sa se apuce de orice manevre pe coronament. Iar cand se apuca o fac in asa fel incat sa nu afecteze in niciun fel sanatatea copacului.
Regretabil ce se intampla. Probabil m-as lega cu lanturi de copaci daca ar fi asa la mine in fata geamului. Apoi imi iau pastilele dupa ce ies din arest si ma resemnez, asa-i romania, de rahat. Poate mergem si la vot si se schimba ceva in 4 ani.
In urma reclamatiilor mele, primaria generala a amendat executantul si va supraveghea la anul adp sect 4 sa isi faca treaba cum scrie in aviz. Tot e ceva decat nimic. Lucrurile pot fi schimbate. Dar trebuie sa incepem cu mentalitatea oamenilor. Abia apoi cu votul si cu cineva pt care merita sa mergi la vot. Nu vedeti ca am mers la vot si am crezut ca avem cu cine vota, dar s-a dovedit pana la urma ca nu ai cu cine? Eu sincer cred ca daca oamenii si-ar indeplini indatoririle cetatenesti, abuzurile nu ar mai fi posibile. Sigur, cu o amenda nu se rezolva problema, dar e un punct de pornire.
[…] ferm și insistent să rezolve problemele comunității pe care ei o gestionează. Episodul cu toaletările abuzive a fost doar încălzirea. Mai sunt o grămadă de probleme de rezolvat la mine în […]
[…] multor aliniamente de arbori din Iaşi (Copou, Pacurari, Ciurchi s.a.), Targu Mures, numeroase zone din Bucuresti s.a., prin simpla retezare a coroanei arborilor maturi, nu are nimic in comun cu […]
Acum, dupa 3 ani, cum e? Ce s-a rezolvat?
Asta este amenintarea care planeaza asupra gradinei blocului meu, undeva in Bacau…
E atat de racoare si bine acum, insa presedintele asociatiei, aflat sub influenta vecinei de la parter, a chemat oamenii primariei. Inca 2-3 luni si frumusetea din fata geamurilor mele de va stinge.
Pai in cazul meu, după multe reclamatii si foarte multă rabdare au fost amendati de către garda de mediu atat adp sector 4, cât și primaria. Teiul s-a refăcut greu, abia anul trecut a avut flori, dar aceste flori nu mai au miros atat de patrunzator ca inainte. Sunt mai atenti cu toaletarile, cred, la blocul de vis a vis de blocul meu au venit asta primavara , dar nu au toaletat atat de abuziv.