Museum of Senses

În ultima vreme, cadourile înseamnă pentru mine mai mult experiențe, amintiri create împreună cu cei dragi și mai puțin obiecte. În categoria acestor cadouri-experiențe se încadrează și Museum of Senses București. “Nu te duce acolo, e mai mult pentru copii” – mi s-a spus. Iar copilul din mine jubila. “Exact acolo trebuie să te duci” – îmi șoptea el. “O să vezi ce bine o să ne distrăm”. Și exact așa s-a întâmplat, ca de fiecare dată când îi permit copilului meu interior să se manifeste.

Muzeul simțurilor este construit pe diverse iluzii (mai ales optice) care deformează realitatea cu care noi suntem obișnuiți. Te scoate din cotidian, din cunoscut și te ajută să pătrunzi într-un teritoriu nou și surprinzător. Mă rog, pe mine m-au ajutat și trei copii năzdrăvani, în compania cărora am vizitat muzeul și încântătoarea mirare care se citea în ochii lor în fiecare cameră pe care o parcurgeam.

În fiecare vară, în micul orășel de provincie în care am crescut, venea un circ. Niciodată părinții mei nu ne-au dus acolo. Întotdeauna am visat să pășesc în camera oglinzilor. Nu știam exact cum arată, dar mi-o imaginam din poveștile copiilor care au fost la circ. O astfel de cameră – caleidoscop (camera infinită) există și în muzeul senzațiilor. Evident, pentru mine a fost cea mai intensă experiență. Am retrăit bucuria refuzată în copilărie și m-am lăsat purtată de toate iluziile optice amenajate cu grijă și atenție de cei care au creat acest concept.

Pot afirma că aproape toate simțurile au fost solicitate în această vizită la muzeu (mai puțin cel olfactiv și cu precădere cel vizual). Principii studiate la fizică au fost prezentate la modul mult mai haios și infinit mai interactiv decât la lecțiile de fizică din școală. Experimentele din muzeu se regăsesc și-n curricula școlară – aviz profesorilor, diriginților și părinților. Am înțeles mai ușor și mai logic cum este posibil mirajul (fata Morgana) și metamorfozarea corpului meu în oglinzi deformatoare. Am învins gravitația în prezența lui Dracula și ne-am fugărit într-o cameră în care eram când pitici, când uriași (camera lui Ames). M-am relaxat pe un pat format din 1200 de cuie și mi-am combinat ochii și buzele cu cei trei copii năstrușnici prin oglinda care îți schimbă înfățișarea.

Ne-am mâncat între noi (capul din farfurie) într-un fel de picnic asiatic și am studiat cu atenție toate stereogramele. Nu am prea înțeles cum se formeaza o imagine tridimensională cât ai clipi din ochi, atunci când în fața ta se află doar un desen bidimensional, dar nu am de gând să-mi bat prea mult capul cu asta. Percepția spațială nu e chiar punctul meu forte. Oricum, am petrecut o zi pe cinste. Ne-am distrat, ne-am copilărit și a fost minunat să evadăm puțin din realitate.

La muzeul senzațiilor se organizează evenimente private (atât pentru copii – zile de naștere, petreceri tematice, școala altfel etc. cât și pentru adulți – conferințe de presă, lansare de produs, team building sau petrecere de companie). Personalul e amabil și răbdător. Îți explică un fenomen și de două-trei ori, până înțelegi pe bune cum stau lucrurile și te ghidează să îți faci niște fotografii minunate, pe care le poți lua acasă drept amintire.

Pentru grupuri de zece sau mai multe persoane există o reducere de 10%, mai ales dacă rezervarea se face cu 15 zile în avans. La câtă lume le trece pragul zilnic, eu vă recomand să faceți rezervare. Pe pagina lor de FB aveți un fel de program al intervalelor foarte aglomerate, ceea ce vă permite să vă organizați mai practic.

Mie mi se pare fantastic că muzeul se angajează să-și adapteze vizitele și să facă toate modificările necesare astfel încât serviciile lor să poată satisface toate nevoile, vârstele și interesele persoanelor cu dizabilități. Ori astfel de locuri sunt destul de rare în România.

Locație

Mall Afi Cotroceni (Bd. Vasile Milea, nr 4), et 1

deasupra hypermarket-ului, zona de joaca pentru copii

Program

zilnic 10:00 – 22:00

Informații suplimentare

+40 (0)757 070-073

info.ro@museumofsenses.com

Website

http://www.museumofsenses.ro/

*** Fotografiile sunt realizate de CutiaDeCarton special pt. această postare. Dacă vă plac cu adevărat, simțiți-vă liberi să le folosiți pt. uzul personal. Ar fi de-a dreptul simpatic să precizați și sursa. Mulțumesc!!!

Leave a Reply