Cetățenii din sectorul 4 au inițiat o petiție prin care vor să pună presiune pe primărie să colecteze separat gunoiul. Gestionarea gunoiului de către primărie nu permite acest lucru momentan, iar cetățenii sunt obligați să plătească taxa de gunoi direct la primărie, nu au opțiunea să încheie contracte de salubrizare cu alți operatori privați, care oferă acest serviciu. Vă rog din suflet să semnați aici și să dați informația mai departe. Mulțumesc anticipat.
Momentan, colectare selectivă în sectorul 4 arată exact ca-n imaginea de mai sus. Este sublimă, vorba lui Caragiale, doar că lipseste. Clopotele de la Rebu erau focare de infecție – zice legenda urbană – de aceea le-au scos. În realitate, primarul sectorului 4 a reziliat contractele cu firmele de salubrizare și a plasat în urmă cu 2 ani această sarcină temporar ADP-ului. Temporar s-a transformat în permanent.
Au trecut așadar mai bine de doi ani de când gunoiul este gestionat de ADP, deși nu are nici infrastructură, nici mașini speciale, nici personal calificat. Gunoiul este transportat în mașini deschise, vara miroase groaznic, dâre lipicioase de suc de pepene se scurg din mașinile respective, lăsând în urmă nu doar mirosuri neplăcute, ci și imagini dezolante, total nepotrivite cu o capitală europeană.
Dar nu acesta este aspectul cel mai periculos. Inițial, se lăudau cu cea mai mică taxă de salubrizare din capitală (deși există sectoare cu taxă zero) și că nu vor mări taxa. Anul următor au dublat taxa, transformând-o în cea mai mare taxă de salubrizare din capitală. Dublarea prețului nu a fost justificată prin servicii mai bune sau în plus. Cetățenii s-au mobilizat, au dat în judecată primăria și au câștigat. Chiar și așa, primăria a redus taxa pentru anul în curs, neconsiderând că ar datora ceva oamenilor pentru bănuții plătiți în plus anul trecut. Cât despre servicii, nu au îmbunătățit mare lucru, ahhh, au achiziționat câteva mașini de gunoi mai profi, dar tot insuficiente pentru a face față nevoilor sectorului.
În continuare nu există posibilitatea de-a colecta selectiv gunoiul individual. Adică a-l colecta selectiv și a ajunge pe bune într-o stație de sortare și integrat în procesul de reciclare.
La noi în sector, taxa de salubrizare se emite o dată cu impozitul și se plătește obligatoriu, cu penalizările de rigoare, chiar dacă este vorba despre o utilitate, nu despre o taxă. Asociațiile de proprietari nu au voie să semneze contract de prestări servicii cu un reciclator privat, de exemplu, care să furnizeze locatarilor servicii pe măsura dorințelor lor, așa cum se procedează normal cu orice alt furnizor de servicii: gaz, electricitate, curățenie,pază etc. Tu, ca cetățean, chiar dacă plătești o firmă privată care să vină să îți ia gunoiul din casă, ești obligat să mai plătești o dată taxa de gunoi și la primărie.
De peste doi ani, nu mai putem recicla, de exemplu. În bănuții din taxa de salubrizare am înțeles că este inclus și acest serviciu. Pe hârtie există probabil. Pe teren, ADP -ul a montat containere deschise, imposibil de controlat. Lumea aruncă gunoi amestecat. Exact cum vedeți în aceste fotografii. Știu, veți zice că sunt oamenii nesimtiți că aruncă așa. Dar lucrurile nu sunt atât de simple. Nimeni nu le explică oamenilor ce au de făcut. Nimeni nu îi educă, nimeni nu îi stimulează să recicleze, nimeni nu îi amendează pentru mizeria aruncată aiurea în stradă. Și chiar dacă ar arunca în containere corect, ADP-ul încărcă totul în aceeași mașină cu gunoiul menajer și transportă totul la groapa de gunoi.
Conform noii legislații, există un responsabil cu ridicarea gunoiului selectat, contractat de primărie. L-am contactat telefonic pentru a obține mai multe informații. Acest serviciu este disponibil doar pentru asociații întregi de proprietari, nu pentru persoane individuale. Și chiar dacă este “gratuit” (adică este inclus în taxa de gunoi plătită la primarie), oamenii nu sunt dornici să facă un efort în plus să recicleze. Cel puțin nu cei din blocul meu, care, spre șocul și rușinea mea, deși au ghenă de gunoi la câțiva metri distanță, încă aruncă gunoiul direct pe geamul de la bucătărie în spațiul interior al blocului.
La fel, în ciuda cererilor repetate făcute de asociația de proprietari la primărie, ghena nu poate fi desființată, deși este profund ilegală și complet depășită. ADP-ul susține că nu ne poate pune la dispoziție infrastructura necesară desființării ghenei și gestionării corecte a gunoiului la noi în bloc (cel puțin așa susține administratorul blocului, eu nu am văzut răspunsul lor oficial).
Dacă aruncați o privire pe pagina de FB a domnului primar, Daniel Baluta, totul este idilic în sectorul nostru. Primarul nostru se laudă cu realizări extraordinare, dar nu avem parte decât de mizerie și de servicii deplorabile. Iar cu această “exclusivitate” abuzivă a serviciilor de salubrizare, suntem împiedicați să ne îndeplinim obligația impusă prin lege de-a recicla.
Personal mă simt copleșită. Plătesc taxa de gunoi (nu am de ales) și car gunoiul selectat la containerele din piața Romană. Altă soluție nu am găsit. Apreciez orice sfat, sugestie, soluție. Dar, mai ales, apreciez dacă distribuiți și semnați această petiție.
*** credit foto #cutiadecarton