“Incredibil! Deci ne-a pus absență diriga” -zice îngrijorată fetița de lângă mine. “Asta nu e așa grav comparativ cu ce se întâmplă cu clima, dacă nu protestăm pentru ea” – o încurajează cealaltă fetiță. “Poate vinerea viitoare vine și diriga voastră cu voi.Veniți cu toată clasa” – intru eu în vorba. Sunt trei. Au cinșpe ani și au fugit de la ora de dirigenție ca să fie prezente la protestul ăsta. “Deciziile voastre, viitorul nostru” au pictat cu migală pe cearceaf. Și mă doare fiecare cuvânt. Pentru că fetițele astea trei mă fac să mă simt un adult neputincios, într-o luptă cu mult mai mare decât puterile mele. Dar pentru nicio secundă nu mă gândesc să renunț.Voi fi aici în fiecare vineri. Chiar dacă nu în spațiul fizic de la universitate, unde se vor strânge vineri de vineri oameni pentru a protesta pentru climă. Voi fi aici în fiecare vineri, chiar dacă doar virtual, postând pe rețelele de socializare câte ceva despre această acțiune inițiată de fantastica Greta Thunberg, a cărei emoționantă pledoarie pentru salvarea planetei o puteți asculta aici.
În fiecare vineri, tinerii din lumea întreagă se solidarizeaza cu Greta Thunberg, chiulind de la școală pentru a face grevă pentru climă. De fapt, chiulesc de la școală pentru a-și salva planeta. România s-a alaturat acestei mișcari internaționale pe 15 martie, când a organizat prima grevă publică.
Olanda, 40.000 de oameni în stradă pentru a pune presiune pe guvern să ia masuri împotriva încălzirii globale. Bruxelles, 30.000 de oameni. Praga, 20.000 de oameni. Roma, 15.000 de oameni. București. Aproximativ 45 de oameni. În general mulți activiști de mediu și câțiva adolescenți curajoși.
Cam așa aratau protestele din 15 martie în cifre. Semn clar că există cetățeni responsabili, cărora le pasă cu adevărat de planeta pe care trăiesc și de ceea ce lasă moștenire copiilor lor. România mai are cale lungă până va întelege cât este de important să fie mai activă civic și mai implicată în tot ceea ce se întâmplă la nivel politic. Ne place să vorbim mult și abstract despre copiii noștri, despre cât ne sacrificăm pentru ei, despre ce viitor măreț le pregătim. Dar când trebuie să facem ceva concret pt ei, ceva important, ceva ce ne cer ei chiar acum, nu suntem chiar atât de dispuși să acționăm.
În alte țari, profesorii au închis școlile și au ieșit împreună cu elevii și studenții lor să protesteze în stradă. În București nu am văzut nici măcar o clasă de elevi împreună cu profesorul sau cu dirigintele. În schimb, o dirigă a pus absența la ora de dirigenție celor trei eleve, care au chiulit să susțină o cauză în care cred. Aceasta este România. Indiferentă la ce se întâmplă în lume. Indiferentă la ce se întâmplă cu resursele planetei. Indiferentă la ceea ce se întâmplă cu viitorul ei. Cel puțin așa simt eu în fiecare vineri când ies în piața universității. Suntem extrem de puțini oameni în București care protestează pentru climă. Și mă doare teribil indiferența noastră în chestiuni atât de importante pentru viitorul planetei. Dacă vă pasă cu adevărat și vreți să vă implicați în această cauză, vă invit alături de noi. Fiecare voce în plus contează pentru a da și mai multă forță mesajului #climatestrike.*** credit foto #cutiadecarton