Peștișorul portocaliu
Totul a început de la pliant. Peștișorul portocaliu înotând în cafetieră mi-a smuls un zâmbet într-una dintre cele mai triste zile ale mele. “Peștișorului tău îi este mai bine într-un acvariu. Află de ce locul deșeurilor nu este în preajma ta, ci la reciclare!” – scria pe pliant. Umorul m-a cucerit din prima. Așa c-am păstrat pliantul pe frigider, cu gândul că voi apela la nevoie.
Se zice că trebuie să ai grijă la ceea ce gândești. La câteva luni după pliant, laptopul meu a început să o ia razna. O dungă roz dansa veselă pe ecran. Mai multe dungi roz dansau vesele pe ecran. Nu se mai vedea ecranul de dungile roz care dansau vesele pe ecran. După ce prietenii mei pricepuți s-au asigurat că n-am lipit un timbru de LSD pe ecran (care să justifice dungile roz și dansatoare) m-au sfătuit să-mi iau un laptop nou. L-am băgat pe cel vechi în debara, cu gândul că voi suna peștișorul portocaliu să vină să-l ia. Câteva zile mai târziu mi-a crăpat routerul. Laptopul cel nou era prea sprintent și solicitant pentru el. Apoi a crăpat telefonul. Ultimul a crăpat aspiratorul. Plus minus câteva acumuloatoare, becuri și baterii, debaraua mea era deja plină. Atunci mi-am amintit de peștișorul portocaliu și l-am sunat. O voce caldă și prietenoasă mi-a exlicat care este procedura și câteva zile mai târziu, debaraua mea era din nou goală. Rapid. Eficient. Gratuit. Prietenos cu mediul. Tocmai de aceea am decis să vă informez și pe voi despre peștișorul portocaliu și despre oamenii care se află în spatele acestui proiect.
Cine este RoRec?
RoRec este o organizație nonprofit formată din 11 dintre cei mai cunoscuți producători de aparatură electrocasnică. De zece ani rulează un program național prin care și-au propus să ajungă la casele tuturor românilor pentru a le colecta gratuit deșeurile electrice și electronice. Este contribuția lor la protejarea mediului înconjurător prin colectarea, tratarea și reciclarea deșeurilor electrice conform directivelor UE.
Pe lângă serviciul de ridicare direct de la domiciliu, RoRec a înființat 27 de centre de colectare la standarde europene în 24 de județe ale țării (dați click pe hartă), venind astfel în sprijinul cetățenilor care doresc să se debaraseze responsabil de aceste obiecte. Acțiunile lor au ca scop principal educarea și responsabilizarea populației în privința colectării și reciclării corecte a acestui tip de deșeu, dar și crearea unui sistem coerent de management al deșeurilor electronice la nivel național. Peste 2500 de puncte cu containere speciale pentru baterii, becuri, lămpi și deșeuri mici au fost amplasate în marile lanțuri de magazine, benzinării, instituții publice și școli tocmai pentru a ușura accesul cetățenilor la reciclare. RoRec se adresează atât persoanelor fizice, cât și firmelor private sau instituțiilor publice.
Proiectul Patrula de Reciclare
Documentându-mă despre RoRec, am descoperit și Patrula de Reciclare. Este un proiect implementat în 2011 și care rulează momentan in peste 1000 de grădinițe, școli și licee. Proiectul îi învață pe copii să fie resonsabili față de mediu încă de mici. Dacă le urmăriți activitatea, veți constat cu bucurie că tinerii sunt cei mai buni ambasadori ai acestei cauze, contaminându-i cu entuziasmul și cu convingerea lor până pe cei mai sceptici adulți. Cea mai importantă performanță a lor a fost colectarea a 2.000.000 kg de deșeuri electrice și informarea a peste 3.500.000 de oameni. Hărnicuți, nu? Aruncați o privire pe site-ul lor, ca să vedeți în ce proiecte este implicată patrula voastră locală.
De ce este important să reciclăm deșeurile electrice?
1. Pentru sănătatea noastră și a celor din jurul nostru. Deșeurile electrice înseamnă 5-6% din totalul deșeurilor unei comunități. Prin componentele lor (metale grele sau gaze periculoase), aceste deșeuri au un potențial toxic atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru oameni și animale. Este inutil să vă spun că substanțele toxice pe care le aruncăm în natură se eliberează în aer, apă, sol, revenind la noi sub formă de hrană, apă de băut, aer de respirat.
2. Pentru protejarea resurselor naturale ale pământului. Reducerea poluării este dublată de faptul că majoritatea deșeurilor electrice conțin componente care pot fi recuperate și reintroduse în industrie sub forma de materii prime scundare, contribuind astfel la o exploatare rațională a resurselor primare.
3. Pentru că suntem cetățeni responsabili și știm că primim amendă dacă aruncăm necorespunzător deșeurile de acest tip.
4. Pentru că ne respectăm unii pe alții și pe noi înșine și ne gândim că dacă abandonăm mașina de spălat pe spațiul verde din spatele blocului, pe trotuarul blocului vecin sau pe terenul plin de bălării dintre blocurile de pe strada vecină, riscăm să deschidem televizorul și să ne bântuie pe viață imaginea copilului de cinci ani asfixiat în mașina noastră de spălat.
5. Pentru că alegem să ne implicăm activ în dezvoltarea comunității prin crearea de locuri noi de muncă. Totul se învârte în buclă. Cu cât ritmul și volumul de reciclare crește, cu atât mai multe persoane pot avea șansa de-a fi angajate să lucreze constant în procesul de colectare și reciclare. Nu știu care este situația la RoRec, dar cunosc un prieten care a muncit o perioadă într-o fabrică care dezasambla calculatoare, ca o formă de reintegrare socială după eliberarea din închisoare prin prestarea acelor ore obligatorii de muncă în folosul comunității.
6. Pentru că vrem să economisim bani la bugetul de stat. Directivele UE impun colectarea a mai mult de 45% din cantitățile comercializate anual în România, plănuind ca în 2021 procentul să crească la 65%. România este pe ultimele locuri la reciclare. Momentan colectăm 1kg/locuitor, față de 4kg/locuitor cum ar fi recomandat. Amenzile pe care riscăm să le plătim sunt estimate la 124.000 euro pentru fiecare zi de neconformitate. Penalitățile sunt plătite de statul român din bugetul public, adică din banii aceia colectați din taxe și impozite, bani pe care toți ne dorim să-i investim în școli, spitale, autostrăzi etc.
Ce trebuie să facem pentru a beneficia de serviciile RoRec?
1. Sunăm la telefonul verde 0800444800 și solicităm ridicarea gratuită. Programul de la call center este de la ora 9.00 la ora 17.00
2. Așteptăm să fim contactați de echipa locală RoRec pentru a stabili ziua și intervalul orar în care se va realiza colectarea. Pe mine m-au sunat chiar în aceeași zi, deoarece aveau un echipaj în zonă. Estimarea este de maxim 3 zile de la primul vostru apel telefonic.
3. Pregătim obiectele. Din motive de bun simț, este inutil să spun că trebuie să fie curate, nu? Nu trebuie să vă faceți scenarii prăpăstioase și să le coborâți singuri în fața blocului. Ridicarea se face direct de la ușă, iar oamenii sunt foarte calzi, deschiși, dornici să ajute. Nu ca unele firme de curierat care te ceartă ca livrarea se face doar la ușa blocului, că nu sunt plătiți să le transporte până la ușa clientului. Yep, yep, bad memories.
4. Semnați procesul verbal de predare-primire. Este important pentru ei să poată justifica proveniența aparaturii. Nu ați vrea să-i oprească poliția și să-i suspecteze de furt, nu? Dacă sunteți firmă privată sau instituție publică, sunt sigură ca va fi extrem de fericită doamna contabilă să caseze și să scadă din gestiune marfa predată și să arhiveze toate hârțogăriile aferente.
5. Deșeurile electrice sunt încărcate și transportate corespunzător până la o fabrica unde își încep ciclul corect de reciclare. Dacă sunteți curioși să vedeți ce se întâmplă mai departe cu ele, aruncați o privire aici.
Ce înseamnă deșeuri electrice și electronice?
Absolut orice aparat care se bagă în priză sau funcționează pe bază de baterii (inclusiv becuri sau neoane) care s-a defectat și nu mai funcționează. Ele pot fi aparate de uz casnic de mari dimensiuni (frigider, mașină de spălat, televizor), de mici dimensiuni (aspirator, filtru de cafea, foen, cuptor cu microunde, prăjitor de pâine etc.), echipamente IT sau alte tehnologii (calculator, laptop, tabletă, telefon, aparat foto) sau becuri economice, baterii, neoane etc.
V-am convins? Voi ce faceți cu deșeurile electrice? Nu-i așa că le reciclați? Insist să vă reamintesc că cea mai bună metodă este prevenția. Înainte de a arunca produsele electronice stricate, trebuie să ne gândim serios atunci când le cumpărăm și să facem alegeri mai înțelepte. Produsele prietenoase cu mediul, produsele de foarte bună calitate și cu un ciclu de viață mai lung sau produsele prietenoase cu atelierele de reparații ar trebui să aiba prioritate. Vă rog să vă uitați la The Story of Electronics. Veți înțelege mai bine la ce mă refer.
*** Fotografiile sunt realizate de CutiaDeCarton special pt. această postare. Dacă vă plac cu adevărat, simțiți-vă liberi să le folosiți pt. uzul personal. Ar fi de-a dreptul simpatic să precizați și sursa. Mulțumesc!!!
Sunt de acord. Sunt (aproape) buni! Au venit rapid, mi-au luat de pe cap (balcon) un multifuncţional cu imprimantă color cu 4 ditamai cartuşele de toner in ea. Daaar, cand i-am intrebat daca pot sa mai predau vreo două cartuşe de toner (pe care nu mă îndur să le arunc la ghenă sau sub un pom tot din motive de protejat natura, etc.) mi-au întors un NU categoric. Păi cum aţi luat fraţilor măgăoaia aia cu 4 (patru) bucăţi în ea, şi nu aţi mai putut lua înca 2 (două) de dragul naturii????
[…] separat de baterii si acumulatori, ulei casnic uzat (vezi Uleiosul), aparatură electronică (vezi Ro-Rec), cauciucuri, masini uzate, materiale de […]
[…] de șampanie a omorât instalația (mno, viață scurtă de chinezărie, care a sfârșit la deșeurile electrice). Daaar, mi-am spălat păcatele cu transformarea ambalajului de păstrăv afumat în niște […]