Ana Stinghe – SWAP PICNIC în Delta Văcărești

Gândiți-vă la un colțișor de zăvoi: iarbă înaltă, poteci prăfuite, foșnet de frunze, fâlfâit de aripi, ciripit de păsărele, câte un fluture zburând vioi în lumina crudă a soarelui și mult puf de păpădie. Acum adăugați câteva libelule colorate, stuf, papură și o baltă pe oglinda căreia se plimbă rațe sălbatice, țânțari de apă și broscuțe maronii.

Și pentru ca tabloul să fie complet, imaginați-vă cerul albastru și atmosfera unei dimineți însorite de duminică. În acest cadru de poveste, mai exact în Delta Văcărești, a avut loc swap picnicul. La umbră, adăpostiți de arșița verii, fiecare a început să înșire pe păturile colorate fel de fel de lucruri pentru a le da la schimb. Astfel, cărți, bijuterii, casete, haine, genți și pantofi au fost pregătite pentru un nou început.Să vă spun totuși câte ceva despre ce înseamnă “swap-ul”.

La bază, termenul înseamnă a lua parte la un schimb. În contextul campaniei, acesta se referă la întâlniri în cadrul cărora oamenii oferă la schimb lucrurile de care nu mai au nevoie, evitând astfel aruncarea lor și susținând așa numita economie circulară.Dar ce este “economia circulară”? Aplicațiile practice ale acesteia și-au făcut simțită prezența la sfârșitul anilor ‘70, ideea în sine neputând fi însă plasată în timp sau atribuită unei anumite persoane. Principiile acesteia sunt simple: orice deșeu poate fi dezasamblat, descompus, desfăcut și/sau reutilizat; orice material este versatil și adaptabil; energia poate fi produsă din surse regenerabile, nefiind necesară exploatarea la nesfârșit a resurselor naturale; și conștientizarea procesului prin care lucrurile interacționează și se influențează reciproc.

Swap-ul este parte a acestui tip de gândire și funcționare, asigurând circularea obiectelor, reutilizarea și reinventarea lor.

Revenind însă la swap picnicul de pe 7 iulie, mai e ceva important de amintit. Oamenii nu au împărțit decât obiecte, ci și mâncare: carafe cu limonadă, suc și kombucha, fursecuri, tarte, guacamole, fructe, clătite, pâine făcută în casă și multe alte bunătăți și-au făcut loc printre participanții la picnic. Totul fără plastic de unica folosință.

Dar de ce? Ce importanță are?În 2017 un studiu arăta că România este țara cu cel mai mic procentaj din UE privind reciclarea (5%). Zilnic, lucruri ce ar putea fi refolosite, sau materiale ce ar putea fi evitate, precum plasticul de unică folosință, ajung să umple nu numai gropile de gunoi ci și mările și oceanele. Reutilizarea obiectelor și înlocuirea sticlelor, farfuriilor, tacâmurilor, paharelor și paielor de plastic sunt soluții pentru combaterea poluării planetei.

Plastic Free July așa cum este numită la nivel internațional, este o mișcare globală ce a pornit din Australia în 2011 și are ca scop combaterea poluării cu plastic a planetei. Aceasta provoacă oamenii de peste tot din lume să elimine plasticul de unica folosință din viața lor pentru cel puțin o lună. Peste 1 milion de oameni din peste 130 de țări iau parte la această campanie, iar pe plan național sunt implicate multe ONG-uri și firme cunoscute în domeniu.

De curând, o conferință din Fremantle, “Marine science conference”, a fost organizată în totalitate fără plastic, demonstrând astfel că există alternative plasticului de unică folosință.Așadar, pe lângă o dimineață perfectă alături de oameni minunați, m-am ales cu două cărți, o pereche de cercei și conștientizarea faptului că decât să arunc un lucru ce nu-mi mai este necesar, mai bine îl dau cuiva care poate beneficia de el.

Eu am acceptat provocarea de a elimina pentru cel puțin o lună plasticul de unică folosință din viața mea și trebuie să vă spun că dintr-odată am început să remarc, mai ales mergând la magazin, cât plastic se folosește în exces.

Ce spuneți, o acceptați și voi? Urmăriți Iulie fără plastic (varianta autohtonă a mișcării internaționale) pentru a vedea ce evenimente se organizează la voi în oraș.

****
Ana Stinghe este unul dintre adolescenții de la clubul meu decarte. Visează să ajungă jurnalistă și să călătorească în jurul lumii, povestindu-le oamenilor despre lucrurile pe care le vede peste tot pe unde merge. Și pentru că-mi place să încurajez visele îndrăznețe, i-am oferit pe blog spațiu să-și exerseze scrisul și să-și facă vocea auzită. Și abilitățile fotografice, deoarece fotografiile sunt și ele, creație proprie.

2 Replies to “Ana Stinghe – SWAP PICNIC în Delta Văcărești”

  1. Frumos scris articolul si foarte interesant subiectul! Felicitari, Ana!

  2. Jianu Madalina says: Reply

    Foarte frumos scris! Am citit de 2 ori caci mi se parea prea matur scris 😁. Bravo!

Leave a Reply