AM PICAT BACU’

AM PICAT BACU’. Din nou.

Noi, adulții care ar fi trebuit să schimbe ceva în acest sistem de învățământ. Noi, adulții care ne certăm online pe teme precum ideologia de gen, dar nu ieșim în stradă că se îneacă elevii prin budele din fundul curții școlilor de țară sau că se prăbușește tavanul clasei peste ei. Noi, adulții care ne ofuscăm la ideea introducerii educației sexuale în școli, dar ni se rupe metafizic că suntem pe primele locuri la numărul de adolescente care nasc copii, copile încă fiind.

Noi, adulții care-i certăm pe tineri că nu ies la vot, dar nu ne luptăm să le oferim un minim de educație civică în școli sau să le explicăm cum stă treaba cu politica. Noi, adulții care nu facem nimic să oprim corupția din sistem, dăm mai departe șpaga, zâmbind frumos, tolerăm nepotismele și susținem prostia și incompetența, învățându-i pe tinerii noștri cum să fenteze sistemul, să fie cuminți, să se conformeze, să navigheze lin printre toate că așa se face, greu ne-a fost și nouă, trece repede și scapă ei când dau bacu’.

Noi, adulții care nu putem să ascultăm și să înțelegem nevoile tinerilor din zilele de astăzi, nu stim să-i ajutăm să stârpească sistemul din temelii și să construiască altul mai bun în loc. Am cam picat bacu’ cu toții. Noi, adulții. Și-l vom pica an de an, cu fiecare generație de tineri faini, reponsabili și cu potențial care ne vor bate obrazul cât de inutili, prăfuiți și irelevanți au fost anii de școală pentru ei.

Tineri ca @Sellycare la 18 ani ne pot da lecții de antreprenoriat și educație financiară, deși nici macar acum materiile astea nu se studiază în scoli. Tineri care pleacă la facultate în străinătate pentru că, sincer, ce-ar putea învăța la noi la facultate? Tineri care preferă să rămână “afară” pentru că de ce s-ar mai întoarce? Să pice bacu’ din nou, adulți fiind ca noi, veșnici repetenți la reformarea sistemului de învățământ și a țării întregi?

Am picat bacu ‘ cu toții și mi-e o rușine imensă față de fiecare tânar care ne întorce spatele pentru că suntem incapabili să-l învățăm ceea ce are cu adevărat nevoie să știe pentru viață.

Fotografie realizată de #cutiadecarton la “Protestul copiilor” din 2017 (aha, anul ăla cu ordonanțele, când toți adulții erau puși pe a-și lua țara înapoi și a o reforma din temelii.

Urmărește cu atenție acest VIDEO. O cam zice @Selly bine de tot. De la obraz la obraz.

Leave a Reply