Catch Your Dreams

Mărturisesc. Îmi plac la nebunie dream catcher-ele. Dacă ar fi după mine, le-aș agăța peste tot. M-am îndrăgostit de simbolistica lor din primul moment. Eram mică, destul de mică și de naivă, când am văzut primul dream catcher. Și-mi amintesc că singurul lucru pe care l-am făcut a fost să caut prin plasa de macrame, urmele viselor din noaptea dinainte. Ador formele lor misterioase, ca un fel de țesătură elaborată a viselor. Și încă mai cred în eficacitatea lor. Iată de ce, când am cunoscut-o pe Ancuța Ștefania, nu m-am putut abține să nu o iau la întrebări.

***

1. “Catch your Dreams” nu este doar numele blogului tău, al afacerii tale personale, ci pare să fie moto-ul tău în viață. Poți să ne explici, pe îndelete, ce înseamnă pt. tine aceste cuvinte? Mulțumesc pentru că ai observat nuanța subtilă din spatele mesajului. Exact, chiar asta și este, un motto, un îndemn la acțiune și creatie, care îmi ghidează pașii zi de zi în tot ceea ce sunt, fac și am în viața mea. Am ales “Catch your Dreams”, fiindcă știu că avem de multe ori nevoie de un impuls pentru a îndrăzni să trecem la acțiune în a ne urma visul. Pe lângă resursele interioare care ne ajută mereu să ne ridicăm și să pășim înainte, ancorele exterioare ne pot fi de ajutor. Una dintre ele, pe care mi-am însușit-o, este simbolul dreamcatcher-ului. Un talisman care simt că îmi reamintește de motivațiile și prioritățiile personale, de visul meu. Îmi oferă curajul și încrederea în faptul că tot ceea ce îmi doresc și îmi propun poate “prinde viata”. Aceleași efecte le are și pentru tine atunci când crezi în el și îi crești valoarea prin visul tău, iar dacă dreamcatcherul are și un cristal benefic, acesta devine o reală amuletă pentru tine.

2. Există o legendă a dream catcher-ului? Ne spui mai multe despre ea? Legenda dreamcatcherelor are origini amerindiene și provine din tradiția, cultura șamanilor și ritualurile străvechi în care orice obiect putea avea efecte benefice, devenind un real talisman-amuleta ori ancoră, care îți protejează visele. Dreamcatcherul este un obiect decorativ, care în șamanism se spune că îndeplinește vise, dorințe și înlătură coșmarurile de noapte, în special dacă se ține în dormitor și e impregnat cu energia personală, fiind confecționat cu propriile mâini. Deși legenda vorbește despre ocrotirea și protecția viselor de noapte, eu am ales interpretarea de a ne proteja și visurile, aspirațiile, dorințele. 

3. Unde ai învățat să meșterești dream catchere? Mai păstrezi primul tău dream catcher?Prima dată când am ajuns să-mi creez propriul meu Dreamcatcher a fost în cadrul unui atelier la care am fost ucenic, la Asociația Incubator 107-Brasov. Da, bineînțeles că încă îl păstrez, căci e simpatic așa, negru cu alb și cu o mărgea roz,  stângaci și puțin șubred. Ulterior, am simțit o atracție aparte să creez cât mai multe, vara lui 2014 fiind pentru mine vara creației continue, aproape obsesive.

4. Cum și când ți-a venit  ideea să transformi această pasiune a ta într-o afacere personală? Dupa 2 ani de inițiat și coordonat Atelierul de creație caritabil “AS” din Colegiul Național Andrei Saguna-Brasov, la vârsta majoratului, mi-am stabilit o nouă provocare: să creez 18 dreamcatchere la 18 ani. Încurajată de prieteni, încrezătoare în propria putere interioară, “ancorată” cu o pasiune pentru handmade-DIY (Do it yourself) și  pentru un simbol drag: dreamcatcherul, am pornit cu dorința de-a îndrăzni să creez vise. Aleg să-mi transform pasiunea într-un bussines, pentru că simt să împărtășesc cu ceilalți o parte din interesele mele și astfel să îi pot inspira să-și urmeze propriile interese, simt că am de oferit frumusete, armonie și valoare din pasiunile și lucrurile prețuite de mine. Astfel, zilnic îmi clădesc un spațiu creativ și inspirant (online momentan), în care să ne oferim unii altora deschidere, încredere, susținere și imboldul de a îndrăzni fiecare să-și “prinda visele” și să le manifeste în realitate. De crezi? Pentru a inspira și a fi inspirați!

5. Ai modele foarte diversificate de dream catchere. Multe dintre ele foarte creative și foarte originale. Unde îți găsești inspirația? Inspirația o găsesc foarte adesea în natură, printre crengile copacilor și florile grădinilor, în merceriile cu felurite materiale delicate, fine, elegante și boeme. Însă, platforma Pinterest îmi râmâne principala sursă online de inspirație.

6. Cât timp îți ia să realizezi cap-coadă un dreamcatcher? Ai propriul tău atelier e producție? Te ajută cineva? Timpul alocat depinde de mărime/dimensiune și de complexitatea modelului. Îmi ia cam 2 ore cel mediu, iar cel mare de la 6-8 ore doar confecționarea lui, fără a ține cont de timpul petrecut pentru cumpărarea materialelor și cel dedicated promovarii pe blog și în social media. Mă ajută cel mai mult familia, tatăl, mama, uneori sora mai mare și prietenele dornice să creeze. Dar, în mare parte le meșteresc personal, cu străduință, răbdare și sârguință în cămin, pe tren, acasă la ai mei, în pauze, la bibliotecă, în parc sau oriunde prind o portiță liberă de timp. Recunosc, mi-ar plăcea foarte mult un atelier propriu, utilat și personalizat cu amprenta mea.

7. Cum se meșterește un dream catcher? Ce elemente sunt absolut necesare? Exisă materiale speciale care accelerează procesul de materializare a viselor sau de împlinire a dorințelor? Un Dreamcatcher este alcătuit dintr-un cerc metalic, sârmă sau ață/fire în culoarea aleasă, pene pufoase/metalice și mărgele/cristale (care “accelerează” împlinirea intențiilor tale, doar daca TU alegi conștient asta!). Curând voi publica un tutorial “know how”, legat de meșteritul acestui simbol.

8. Te-ai gândit vreodată să înveți alți oameni cum să-și creeze propriile prinzătoare de vise? Da, în anul care vine, intenționez să creez ateliere legate de simbolurile și arhetipurile prezente în viața noastră și să organizez seri de împărtășit gânduri bune și pasiuni comune. Personal, cred că a expune public și a răspândi creațiile handmade și experiențele fiecaruia ne determină să ne reamintim de puterea creativității umane (chiar și în situații limită) și a lucrurilor autentice, unicate, “făcute de mână”. Din moment ce a rămâne indiferent, pasiv și neimplicat față de nevoile celor din jur nu rezolvă nimic, am ales să întrezăresc soluțiile împreună cu voi, fiecare iubitor de bine și de frumos.

9. De ce ar trebui să avem fiecare un dream catcher al nostru? Consider ca nu ar TREBUI sa facem nimic, ci mai degrabă să ALEGEM în orice domeniu al vieții noastre. Pentru a-ți răspunde totuși la întrebarea adresată, poți alege un obiect decorativ, de pildă dreamcatcherul pentru ca el să devină un talisman, un sprijin, o legătură simbolică, o promisiune-ancoră față de visul tău, dorința ta. Fie că rezonezi cu latura spirituală a simbolisticii, fie că alegi un accesoriu din motive strict estetice, decorative, e alegerea ta. 10. Cum procedăm dacă vrem să ne creezi un dream catcher personalizat? Realizezi dream catchere în funcție de cerințele specifice ale fiecărui client sau doar modelele imaginate de tine? “Procedura” e simplă: vă ascult preferințele specifice și chiar încurajez comunicarea tuturor detaliilor dorite: contrastul de culori, tipul de material, mărgele/lemn/cristal/metalice etc. Îndemnul și sugestia mea rămân aceleași: “Îndrăznește să creezi!” Dacă alegi să “creezi” o experiență simbolică și să oferi o bucurie celor dragi prin intermediul creațiilor handmade, le găsești prezente pe blog și pe  pagina de facebook. La fiecare comandă venită prin recomandare, vei primi la rândul tău un cadou special.

credit foto: Catch your Dreams

One Reply to “Catch Your Dreams”

  1. […] *** Despre Ancuța Ștefania și despre pasiunea ei pentru dreamcathere, puteți citi mai multe aici. […]

Leave a Reply