MDY – Magazinul tău de cadouri

Alexandra Giurgițeanu este persoana pe care o apreciez infinit pentru seriozitatea și disciplina cu care își face treaba. Ea este inima tehnică a #cutieidecarton. Alături de ea am deslușit noțiuni complicate mie: hosting, wordpress, backup, plug-in și multe altele. Și parcă totul a fost mult mai logic și mai ușor de înțeles pentru mintea mea de filolog. Am parcurs împreună un drum de mulți ani: de la înregistrarea domeniului și construcția blogului, la această “resuscitare” pe care încerc să i-o ofer #cutieidecarton după câțiva ani de pauză. Alexandra a fost mereu alături de mine, la bine și la rău, dar mai ales la rău, scoțându-mă cu răbdare și cu pricepere din multe buclucuri blogosferice. Așadar nu puteam să ratez onoarea de-a fi și eu alături de ea. O recomand din suflet pentru toți cei care au nevoie de astfel de servicii. Dar astăzi nu voi vorbi despre studiile, experienta și skillurile ei conexe programării. Din contră, mi-am propus să scot în lumina reflectoarelor partea ei creativă și să o iau la întrebări seriose legate de hobby-urile ei, transformate recent într-un magazin online.

1. Ce înseamnă pentru tine MDY – Magazinul tău de cadouri?  Există o poveste în spatele acestui concept?

Intotdeauna exista o poveste, mai mult sau mai putin interesanta. Povestea MDY incepe undeva aproximativ acum un an (desi pe atunci nu aveam un nume pentru ceea ce urma sa construiesc). Vazusem pe Pinterest cateva fotografii cu decoratiuni din lemn gravate. Aratau foarte dragut si am fost curioasa sa vad cum sunt realizate. Asa am descoperit intreg procesul si mi-am achizitionat primul aparat laser. Au urmat luni de experimente, unele reusite, altele adevarate esecuri, insa incet incet, am reusit sa perfectionez tehnica pe care o folosesc pentru a avea rezultate cat mai bune. Iar acest proces de perfectionare continua si acum si probabil va continua atat timp cat va exista MDY. Mereu este loc de mai bine.

In octombrie anul acesta am lansat magazinul online. De ce l-am numit “Magazinul tau de cadouri”? Pentru ca am lansat site-ul putin inainte de perioada sarbatorilor de iarna si pentru ca (aproape) toate produsele de pe site pot fi oferite cadou. In aceasta perioada majoritatea dintre noi cautam idei de cadouri pentru cei dragi, asa ca m-am gandit ca as putea pe aceasta cale sa ajut oamenii sa ofere cadouri unice. Sau, mai pe scurt, pentru mine MDY inseamna un mod de a-mi petrece timpul intr-un mod creativ si totodata constructiv.

2.  Când ai început să faci obiecte handmade și care au fost reacțiile celor din jurul tău? Mai păstrezi primul tău obiect handmade?

Aici sunt mai multe de povestit. Nu stiu sa iti spun cand anume am inceput sa fac obiecte handmade. De mica am fost atrasa de toata lumea asta creativa: imi placea sa desenez, sa pictez si am avut mereu o “obsesie” sa fie toate lucrurile aranjate frumos si estetic in jurul meu.

Cred ca eram prin clasa a 8-a cand am descoperit primul magazin creativ. Pierdeam ore in sir alegand materiale: evident, aveam putini bani de buzunar la vremea aia, iar in magazin erau mii de optiuni si imi era greu sa aleg daca vreau sa fac o bratara din margele, una din sfoara, cutiute de lemn cu tehnica servetelului sau orice altceva.

Putin mai tarziu am descoperit si tehnica quilling. Am facut cateva martisoare pentru mama si colegele ei de munca. Intamplator, martisoarele mele au fost vazute si de alte persoane si asa am primit prima “comanda”, castigand si primii mei bani. Eram atat de mandra ca aveam banutii mei, facuti de mine din ceva ce imi placea cu adevarat.

Ulterior am renuntat la martisoare si m-am inscris la un curs de Design Vestimentar la Scoala Populara de Arte Brasov. Pentru mine, unele dintre momentele cele mai placute din perioada liceului erau acele ore petrecute in atelier cu doamna profesoara si cu colegele mele desenand, schitand si pregatind diverse tinute si obiecte vestimentare. Era momentul meu de relaxare, momentul in care ma umpleam de energie pentru tot ceea ce insemna bac si admiterea la facultate, care erau tot mai aproape.

Inca mai pastrez cateva dintre obiectele handmade, insa nu stiu care dintre ele a fost primul.

3. Cum și când ți-a venit  ideea să transformi această pasiune a ta într-o afacere personală?

Avand in vedere ca primii mei bani au fost castigati din martisoare, imi doresc asta de foarte mult timp. Inca de cand am avut acea prima comanda de martisoare mi-am dorit sa pot sa transform activitatile de creatie (care pe mine ma relaxeaza foarte mult) intr-o afacere. Insa ani la rand, fie nu am avut timpul necesar, fie mi-a lipsit curajul. Apoi a inceput pandemia, cand, desi am avut mult mai mult timp sa ma gandesc la asta stand in casa, mi-a fost teama sa incerc ceva in perioada aceea plina de incertitudine. Cu timpul insa, am prins din ce in ce mai mult curaj si uite c-am ajuns aici, in primele luni de existenta ale MDY.

4. Unde îți găsești inspirația?

Peste tot. Si nu exagerez cand spun asta. Imi place sa privesc cerul, norii, rasaritul si apusul. Imi place foarte mult sa stau si sa lucrez in natura, iar daca este si un lac sau marea in apropiere, cu atat mai bine. Totodata ma inspir si de la oamenii de langa mine, de la felul lor de a fi si de la pasiunile lor (asa au luat nastere, de exemplu, globurile pentru pasionatii de gaming, de motociclete sau de pescuit). Incerc sa fiu prezenta in fiecare clipa si sa ma inspir din toate lucrurile din jurul meu.

5. De cât timp ai nevoie să realizezi de la zero un produs și prin ce etape trece el?

Timpul depinde foarte mult de fiecare produs in parte si de complexitatea lui, insa procesul este aproximativ acelasi pentru toate.

Daca este un model de produs nou, primul pas este proiectul (desenul) si acest lucru poate dura de la jumatate de ora la cateva ore bune, in functie de cat de clara este ideea pe care o am in acel moment. La produsele pe care le-am mai realizat in trecut, este ceva mai simplu: trebuie doar sa modific proiectul existent dupa cerintele clientului (personalizarea cu nume, dimensiuni etc.).

Cel de-al doilea pas este gravarea si taierea propriu-zisa a lemnului. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul aparatului laser. Dupa ce am toate “piesele” gravate si taiate, fiecare dintre acestea sunt slefuite si apoi lipite pentru a asambla produsul final.

Urmeaza ultimul pas: sa fie pictate si lacuite, dupa care trebuie asteptat 24-48 de ore pana se usuca total. Abia apoi produsul final poate sa ajunga la client.

6.  Ai propriul tău atelier de producție? Te ajută cineva?

Cand spui “atelier de productie” imi imaginez ceva mare, ca o fabrica. Imi doresc sa ajung la acest nivel insa momentan atelierul meu este o camera in care am aparatul laser si toate ustensilele de care am nevoie.

Toata familia imi este alaturi insa tatal meu este cel care ma ajuta cel mai mult in tot procesul de creatie. El a lucrat aproape toata viata cu lemnul si multe dintre procedeele de prelucrare a lemnului le-am invatat de la el.

7. Sunt și momente când ai rateuri? Cum le gestionezi ?

Da, am dat foarte multe rateuri mai ales la inceput. Asta este si motivul pentru care a durat un an de cand am inceput sa fac astfel de obiecte din lemn, pana cand am lansat MDY Shop. Au fost si momente cand m-am descurajat, insa am incercat mereu sa raman optimista si sa merg mai departe.

Cred foarte mult in zicala  “Asa a fost sa fie”. Cred ca atunci cand un lucru nu iti iese asa cum vrei si atunci cand vrei, este pentru ca universul lucreaza pentru tine, pentru a te face sa obtii acel lucru intr-o versiune mult mai buna si la momentul potrivit.

În concluzie, daca nu reusesc azi, trag aer in piept, incerc sa alung supararea si dezamagirea si repet din nou maine.

8. Înțeleg că businessul acesta este momentan un hobby, că tu ai un job principal fulltime. Cum reușești să-ți faci timp pentru toate?

Cand eram in liceu, urmam in paralel si cursurile de Design Vestimentar de la Scoala de Arte. In facultate, m-am angajat din anul 2 si mergeam in paralel la job si la cursuri. Asa ca pot spune ca sunt deja obisnuita sa ma ocup de mai multe lucruri in paralel. Este greu uneori, intr-adevar si este nevoie de foarta multa organizare (agendele sunt prietenele mele).

Acum ceva timp am vazut un citat si mi-a ramas in minte. Mi-l repet de fiecare data cand sunt coplesita de prea multe lucruri pe care trebuie sa le fac. “One day at a time” (“Cate o zi, pe rand”). Sau cu alte cuvinte fac atat cat pot, este mereu o zi si maine. Incerc sa iau fiecare task, pe rand, si sa il duc la bun sfarsit. Sunt de parere ca atunci cand esti obosit, mai bine te opresti decat sa faci ceva pe fuga, prost, doar ca sa fie facut.

9. Observ  pe instagram că ești foarte prezentă și activă. Pe lângă prezentarea produselor create de tine, ai și o parte educativă cu multe informații despre economisire , cumpărături chibzuite… să dau doar câteva exemple. Consideri că este nevoie de această “educație  financiară”  în România?

Incerc sa fiu activa atat pe instagram cat si pe TikTok deoarece de multe ori imi gasesc inspiratia la urmaritorii mei. Imi doresc ca oamenii sa ma urmareasca si pentru faptul ca aduc un plus in viata lor, si nu doar pentru produsele mele (pe care de altfel le pot vedea si pe site, in magazinul online).

Avand in vedere ca se apropie Craciunul si toti suntem in goana dupa cadouri, mi-am dorit sa ajut prin postarile mele cat mai mult persoane sa ofere cadoul perfect. Recent am facut un chestionar pe Instagram story in care am intrebat urmaritorii ce probleme intampina atunci cand aleg un cadou de Craciun. Am primit un raspuns foarte interesant de la o urmaritoare: ”Vreau sa fie ceva special, simbolic si in acelasi timp nu prea scump, dar nici prea ieftin”. Pot spune ca raspunsul ei m-a pus pe ganduri si m-a inspirat foarte mult in crearea acestor postari educative. Am postat recent cateva sfaturi pentru a economisi bani pe cadourile de Craciun si urmeaza cateva postari cu idei de cadouri.

10. Tu unde ai învătat toate aceste lucruri legate antreprenoriat, comunicare social-media, marketing și promovare? Ai urmat cursuri specializate, sau ești autodidactă?

Mi-ar placea sa urmez un curs, insa pana acum nu am avut resursele necesare si nici nu am gasit acel curs care sa ma convinga ca merita (in general sunt destul de scumpe).

Comunicarea pe social media si marketing-ul mi s-au parut mereu niste subiecte interesante. Toate lucrurile pe care le stiu le-am invatat singura, de la diverse persoane pe care le urmaresc pe instagram, TikTok, YouTube.

Legat de antreprenoriat, am invatat cate ceva de la emisiunea Imperiul Leilor, dar mai ales de pe YouTube si citind diverse articole. Este un adevarat challenge sa poti sa transformi o pasiune intr-un business si sa transpui ideile creative in ceva ce-ar putea sa aduca profit. Sper sa duc aceasta provocare la bun sfarsit.

11. Cu ce dificultăți se confruntă un tânăr antreprenor debutant în România?  Cum te pot ajuta oamenii din jurul tău să meargă lucrurile mai bine?

Cea mai mare problema cred ca este lipsa de informare. Am urmat facultatea de Cibernetica din cadrul ASE Bucuresti. Implicit am avut si materii economice, printre care si Educatie Antreprenoriala. Cu ce am ramas dupa acel curs? Cu nimic concret. Nu te invata nimeni cum sa scrii un business plan. Nu te invata nimeni care e diferenta intre PFA si SRL, ce taxe platesti pt fiecare, ce obligatii ai sau ce acte trebuie sa depui si unde. Inveti doar lucruri teoretice. Evident poti angaja pe cineva sa se ocupe de asta, insa pt asta ai nevoie de un buget ceva mai mare.

Cred ca cel mai mare ajutor pe care il pot oferi oamenii este sa share-uiasca informatii utile si practice legate de tot procesul de infiintare si administrare a unei firme.

Un alt mare ajutor ar fi sa share-uiasca produsele sau serviciile pe care le promovezi: ai un prieten care face semne de carte? Da un share paginii lui de Instagram. Poate o alta persoana dintre prietenii tai o sa fie interesata sa cumpere de la el. In cateva secunde poti sa ajuti sa creasca vizibilitatea unui mic antreprenor si nu te costa nimic.

12. Ce planuri de viitor ai în legătură cu acest magazin online?

Nici nu stiu cu ce sa incep. Am foarte multe idei pe care vreau sa le pun in aplicare in perioada urmatoare. Imi doresc foarte mult ca MDY sa devina locul in care oamenii gasesc cadouri pentru persoanele dragi, de aceea l-am si numit “Magazinul tau de cadouri”.

Abia ce-am lansat la inceputul lunii noiembrie colectia de Craciun. O colectie de decoratiuni din lemn, care include atat globulete simple, cat si decoratiuni personalizate. Unele dintre cele mai apreciate au fost globuletele cu “Primul meu Craciun” pentru cei care au devenit de curand parinti si cele pentru familie.

Iar asa ca un spoiler alert, urmeaza la inceputul anului urmator doua colectii noi de produse: o colectie de martisor (daca povestea mea a inceput cu martisoare, trebuie sa o si continuam, nu?) si o colectie pentru nunti, dedicata tinerilor care isi intemeiaza o familie.

13. Vrei să transmiți un mesaj special pentru cititorii #cutiadecarton?

Da, daca aveti o mica afacere locala pe care o apreciati, sau un blog pe care il cititi cu placere, dati un like, un share, un comentariu. Pentru voi este GRATIS si dureaza cateva secunde, insa pentru un small-business sau pentru un blog inseamna foarte mult. Algoritmii retelelor de socializare si Google incearca sa le ofere oamenilor continut relevant, asadar daca tu citesti o postare pe blog, iti place, dar nu dai un like, este posibil ca Facebook sa nu mai arate acea postare si altora, considerand-o nerelevanta. Daca insa ai oferit acel like, sau share, o pot vedea mai multe persoane si implicit ajuti creatorul tau preferat.

* fotografiile sunt realizate de Alexandra Giurgițeanu pentru MDY – Magazinul tău de cadouri

** Evoluția Alexandrei o puteți urmări pe:

Magazinul online

https://mdyshop.ro/

Instagram

https://www.instagram.com/mdyshop.ro/

TikTok

https://www.tiktok.com/@mdyshop.ro

*** Tot aici puteți face comenzi de cadouri personalizate și ajuta la creșterea unei afaceri creative românești.

Leave a Reply