Pe Korydeea o cunoasteti deja. Aham. Este colega mea low waste, cea cu gunoiul expus la instalatia interactiva de la biblioteca Ion Creanga, gunoi care a incaput pe o singura coala A5. In cazul in care va intrebati cum a reusit aceasta performanta, va raspund eu. Pe larg. Am participat la prezentarea tinuta de Korydeea in cadrul evenimentelor #iuliefaraplastic si am notat cu constiinciozitate toate tipsurile pentru o viata fara plastic. Sa le atacam. Pe rand.
1. Inlocuirea pungilor de plastic cu sacose textile sau saculeti textili si refuzul sistematic de a primi la piata sau in magazine pungi de plastic in care sa fie transportate produsele cumparate.
2. Cumpararea de produse la vrac din piata sau din magazinele care permit acest lucru si ambalarea lor in sacose sau saculeti textili, pungi de hartie (reutilizabile) sau caserole (chiar si de plastic, daca pot fi folosite de mai multe ori), borcane de sticla, recipiente metalice etc.
3. Achizitionarea unei cani din bambus sau a unui termos si renuntarea la canile de cafea de unica folosinta. Starbucks si 5ToGo nu au absolut nicio problema in a va pregati cafeaua in propriul dvstr recipient. Mai mult, veti primi o extra portie de spuma de lapte. Testat.
4. Sticla din inox ca solutie pentru peturile de apa. Poate fi umpluta la infinit de la robinet sau de la fantanile acelea de apa si va ajuta sa nu cumparati cate un pet de jumate de litru de fiecare data cand va omoara setea prin oras.
5. Tacamuri metalice sau din bambus in format mic, care iti incap in geanta si caserola de sticla, inox sau din plastic rezistent pentru mancare. Daca gatesti acasa, este usor de transportat la birou. Daca nu gatesti acasa, te poti duce direct cu caserola la sectia de mancare gatita din orice supermarket sau la “impinge tava” de langa biroul tau. Cand zambesti frumos si rogi lumea politicos, nimeni nu va avea o problema sa puna mancarea direct in caserola ta. Daca ai chef sa manaci la restaurant sau la fast food, alege intelept. Sunt din ce in ce mai multe optiuni cu mancare neambalata in plastic.
6. Refuza sistematic paiul la suc-limonada- caffe frappe etc. atunci cand iesi in oras. Daca iti este neindemana sa bei fara pai, iti poti comanda un pai din otel. E super simpatic, nemaipomenit de practic si vine la pachet cu o periuta de curatare. Il poti comanda de pe AliExpress. Tot aici gasesti si restul produselor recomandate in acest articol. Pe toate.
7. Regandeste produsele de ingrijire personala – periuta de dinti din bambus cu peri de matase (AliExpress), aparat de ras metalic (piata), sapun si sampon solid, ambalate in hartie reciclata manual (herbaris), lufa sau manusa textila (piata), hartie igienica neambalata in plastic (kaufland), cupa menstruala (farmacia tei). Pentru pasta de dinti si deodorante antiperspirante, ofertele din comert nu sunt plastic free. Dar exista o multitudine de retete, constand in combinatii diferinte ale catorva ingrediente de baza – otetul de mere, bicarbonatul, uleiurile esentiale, mirodenii. Cele incercate de Korydeea le puteti citi la ea pe blog.
8. Produsele de menaj pot fi inlocuite cu nucile de sapun, otetul de mere, bicarbonat si uleiuri esentiale. Curata, dezinfecteaza si protejeaza suprafetele. Retetele sunt la un google distanta.
9. Gustarea de la ora 5 poate fi inlocuita cu seminte, nuci, alune, migdale, fructe deshidratate cumparate la vrac din piata sau dulciuri mult mai sanatoase preparate in casa. O sursa de inspiratie pentru Korydeea este madeline.ro.
*** Despre stilul de viata al Korydeei si experientele ei de om iubitor de natura, reciclare, calatorii si chestii bio-eco, puteti citi mai multe pe blogul Korydeea.
*** Fotografiile sunt realizate de CutiaDeCarton special pt. această postare. Dacă vă plac cu adevărat, simțiți-vă liberi să le folosiți pt. uzul personal. Ar fi de-a dreptul simpatic să precizați și sursa. Mulțumesc!!!