Fiecare cu alegerile lui, firește. Eu aleg să stau acasă. Singurele ieșiri pe care le fac sunt pentru muncă (încă pentru mine nu este posibil să lucrez de-acasă) și pentru dentist (sunt în mijlocul unei urgențe stomatologice). Din fericire în decembrie 2019 mi-am făcut rucsacul de salvare în caz de cutremur recomandat de Georgiana Ilie în acest articol excelent. Deci am câteva medicamente și niște provizii.
Mi-am anulat toate evenimentele culturale, întâlnirile cu prietenii, proiectele care presupuneau contact direct cu oameni și călătoriile. A fost greu. Greu deoarece unele evenimente le-am așteptat mult timp să se întâmple și mi le doream tare mult și eram foarte entuzisamată că urmează să se întâmple. Și a mai fost greu deoarece a fost prima oară când am anulat rezervări pe bandă rulantă și m-am simțit rușinată că încurc sau las baltă niște oameni și niște proiecte. Cu atât mai mult cu cât erau proiecte artistice independente, iar pentru acest sector cultural, anularea evenimentelor se traduce direct în lipsa banilor pentru propria lor supraviețuire.
Dar mă regăsesc senină și optimistă. Și oarecum ușurată. Simt că este cel mai bun lucru pe care îl poți face în acest moment. Să reduci contactul direct cu oamenii, pe cât posibil. Pentru a te proteja atât pe tine, cât și pe ei. Nu riscăm doar să ne îmbolnăvim noi-înșine, putem să îi îmbolnăvim și pe ceilalți. Nu o zic doar eu, o zic mulți alții, mult mai avizați decât mine. Haideți să ne respectăm unii pe alții, să avem grijă și compasiune unii față de alții și să aplatizăm graficele astea . Mă doare inima că turismul și organizarea evenimentelor culturale (adică cele mai mari pasiuni ale mele) au enorm de pierdut acum, dar promit că mă voi revanșa înzecit pt fiecare eveniment sau călătorie anulată.
Pe lângă statul acasă, poți face o grămadă de alte lucruri pentru a te ajuta pe tine personal, autoritățile și pe toți ceilalți în această perioadă extrem de tensionată. Eu las aici o listă cu tot ce mi-a trecut prin minte acum. Dacă aveți alte idei constructive, vă rog să mi le trimiteți ca să completăm lista.
=》 Urmăriți instrucțiunile primite de la autorități și urmați-le întocmai. Prevenția nu este pentru a opri total virusul, ci pentru a fluidiza traficul pacienților prin spitale, epuizarea resurselor și a cadrelor medicale. Respectând instrucțiunile lor, veți putea să treceți singuri prin această criză, fără a fi nevoie să apelați la ajutor din partea autorităților, lăsând timp, resurse și personal medical pentru cazurile cu adevărat grave, care vor avea mai multă nevoie de ele decât voi. Dacă toți vom apela la urgențe pentru orice mic simptom real sau închipuit, vom bloca sistemul. Nu uitați că sistemul medical tratează în paralel multe alte cazuri grave obișnuite (accidente, faze avansate de cancer, urgențe etc.), nu poate fi întreruptă activitatea cotidiană.
=》Oferiți încrederea voastră autorităților. Știu că v-au dezamăgit în moduri repetate, știu că nu mai puteți avea încredere, știu că pentru români relația defectuoasă cu statul generează mult stres și anxietate. Dar momentan statul este singurul care are resursele și pregătirea necesară să gestioneze această criză. Noi cetățenii nu avem nici competența, nici cunoștințele corespunzătoare. În această situație chiar nu se aplică axioma “știm noi mai bine”. Iar ceea ce se întâmplă într-o țară nu poate fi replicat în altă țară deoarece avem sisteme medicale si resurse diferite.
=》 Consultați-vă cu medicul de familie sau cu farmacista din cartier, de unde vă cumpărați regulat medicamente. Nu vă luați după tot ce circulă aiurea pe net. Ei vă cunosc, sunt la curent cu istoricul vostru medical, vă pot recomanda exact ce trebuie să luați. Acest virus se tratează simptomatic. În cazul în care va îmbolnăviți, nu luați medicamente după capul vostru sau după reclamele de la tv. Ce merge la altul, nu funcționează la fel de bine și la voi. Sunați întâi medicul de familie, apoi tel verde 0800800358 și abia la final, dacă starea voastră este cu adevărat gravă, apelați 112.
=》 Informați-vă din surse sigure, ofociale, stați departe de știrile senzaționale. Nu verificați știrile nonstop, este suficient o dată pe zi. Încercați să vă deconectați și să trăiți fiecare zi ca pe o zi normală, atât cât este posibil. Focusați-vă și pe chestiunile pozitive, nu doar pe cele negative. Vă las aici niște linkuri spre surse de informare echilibrate și corecte.
Departamentul pentru Situații de Urgență
IGSU – Inspectoratul General pentru Situații de Urgență
WHO – World Health Organisation
=》 Cumpărați-vă provizii de alimente, apă, dezinfectanți și medicamente. În cazul unei izolări prelungite la domiciliu, veți avea nevoie de ele. Dar nu epuizați stocurile. Gândiți-vă și la ceilalți. Nu blocați la voi în cămără resurse vitale pentru ceilalți. Pentru fiecare mască medicinală pe care o purtați inutil sau sticlă de spirt nefolosită, gânditi-vă că expuneți aiurea un cadru medical care este în contact direct cu virusul și care nu mai are de unde face rost de măști din cauza stocului epuizat. Sau un polițist care este expus mai mult decât voi. Sau oricare alt om care zilele acestea nu va sta izolat în casă, ci va ieși afară ca să-i ajute pe alții la nevoie, poate chiar pe tine.
Faceți un calcul simplu, scrieți pe o foaie ce aveți nevoie per număr total de persoane și cumpărați doar ceea ce este pe listă. Faceți provizii pentru minim 2 săpt/ maxim 1 lună. Stați linistiti, nu veti fi lăsați să muriți de foame. În caz de forță majoră, se va raționaliza hrana. De asemenea, vor exista ajutoare din partea autorităților și a diverselor organizații pentru cei care sunt în carantină sau izolare. Dacă sunteți din sectorul 4, puteți suna la 0219441 pentru a obține apă/alimente/medicamente/produse de igiena personală. Găsiți mai multe detalii aici. Bănuiesc că și celelalte primarii de sector au un serviciu asemănător, informați-vă.
=》 Încercați să nu faceți risipă alimentară. Cumpărați ceea ce știți că folosiți și cu dată de expirare mai lungă. Învățați să le depozitați corect pentru a le prelungi durata de viață. Citiți mai multe în acest Ghid de respectat hrana în vreme de Corona. Donați sau vindeți (la un preț corect) ceea ce aveți în plus prietenilor sau vecinilor care n-au mai apucat să-și facă provizii. Donați celor mai săraci dacă aveți prea mult pentru a nu arunca la final mâncare vitală pentru alți oameni.
=》 Este perfect normal să ne panicăm. Virul acesta năravaș ne activează una dintre cele mai puternice frici: FRICA DE MOARTE. Panica ne este de folos pe o perioadă scurtă de timp, deoarece ne ajută să acționăm prompt. Dar după ce ne-am făcut un plan de supraviețuire și am bifat tot ce era de făcut pe listă, a rămâne în panică nu este prea sănătos. Virusul acesta va declanșa scenarii variate. Da, vor fi oameni care vor muri. Da, vor fi oameni în stare gravă, și alții care se vor îmbolnavi ușor. Și da, vor fi oameni care nu vor păți nimic. Dacă persistăm să ne gândim doar la scenariile fataliste (cele mai vehiculate în mass media) ne vom face mai mult rău. Stresul cotidian uzează sistemul imunitar, gândurile negative și grijile vor fi somatizate în corp, favorizând îmbolnăvirea. Există cinci mii de studii pe tema asta. Așa că în loc să vă ajutați organismul să lupte cu virusul, îi faceți mai mult rău, persistând în scenarii negativiste. Nu vă îndemn să minimalizați totul, dar nici să cădeți la cealaltă extremă.
Dacă suferiți de anxietate sau depresie, dacă sunteți singuri în tot scenariul acesta oarecum SF și inspăimântător, în loc să vă amplificați și mai mult frica, mai bine apelați cu încredere la un specialist. Sunați la 0374.456.420 pentru a obține un suport psihologic calificat. Mai multe detalii găsiți aici=》 depreHUB
=》 Nu vă faceți griji pentru animalele voastre de companie. În caz că vă îmbolnăviți sau trebuie să stați în carantină și nu aveți la cine să le lăsați, puteți apela la echipajele ASPA.
=》 Nu lăsați frica să vă omoare spiritul comunitar. În loc să vă baricadați în cazemate de hârtie igienică, înconjurate de șanțuri de spirt, aruncați o privire în jurul vostru. Puteți ajuta cumva oamenii pe care îi cunoașteți? De la a face cumpărături pentru vecina pensionară de la etajul 2 (vezi variante de voluntariat aici) la a-i ajuta pe cei de la Code For Romania să dezvolte tehnologii pentru a ajuta autoritățile cu informarea populației, la a dona pentru echiparea spitalelor cu materiale de protecție (detalii aici) sau la a desena un curcubeu cu mesajul “Totul va fi bine”, pe care să-l lipiți la fereastră. Orice idee este binevenită.
Voi reveni cu alte informații și idei legate de tot ceea ce putem face pentru a trece cu bine peste această situație. Aveți grijă de voi. Stați acasă. Acesta este cel mai bun lucru pe care-l puteți face momentan.