Anul acesta implinesc 36 de ani si am ales sa-mi donez ziua de nastere pentru modernizarea spatiului din cadrul Bibliotecii Emil Garleanu. Ce inseamna acest lucru? Daca veneai la ziua mea imi luai un cadou. De data aceasta, imi doresc ca banii aferenti cadoului sa-i donezi proiectului meu de la biblioteca.
Eu sunt o activista si aceasta petrecere este forma mea de activism socio-cultural 🙂 Este ceea ce stiu eu sa fac mai bine si imi vine natural. Inima mea salta de bucurie cand stiu ca pornesc un proiect fain, alaturi de oameni minunati, care imi impartasesc valorile de viata, oameni care aleg sa doneze timp si energie pentru ca semenii lor sa vada ca se poate si altfel, ca intotdeauna exista o solutie.
Este nevoie doar de un punct de plecare, o doza buna de entuziasm si un efort sustinut. Este al dracului de greu pentru mine uneori, dar cand gasesc oameni care apreciaza puterea comunitatii, munca in echipa, transformarea si autenticitatea, infloresc si devin creativa. Se activeaza atunci o forta in mine, care emana entuziasm si instiga la minuni. Singura ma descurc onorabil, dar cu o echipa pe aceeasi frecventa, devenim o forta a schimbarii si imi place asta de mor.
Anul acesta imi daruiesc de ziua mea o provocare. Sa regandim spatiul bibliotecii si sa construim un perete senzorial in coltul de bebelusi si toddlers. Deja l-am gasit pe arhitectul Razvan Lazar de la Addstudio, care s-a oferit sa ne ajute probono cu partea de design, ramane doar sa ne adunam resursele financiare pentru a ne pune in aplicare viziunea. Ii sunt profund recunoscatoare pentru gestul sau, care m-a facut sa dansez pe strada de bucurie, spre uimirea trecatorilor 🙂 Multumesc.
Va astept la 10.30 pe 17 martie 2018 la biblioteca Emil Garleanu ca sa faceti donatii pentru acest proiect. Vreau sa vibram din spatiul inimiii si al schimbarii, vreau sa vedem ca putem face lucruri impreuna, desi auzim mereu ca “traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul”. Nu cred ca o sa fie usor cap – coada, dar stiu ca putem face un prim pas in aceasta calatorie de schimbare. Cand noi ne schimbam in interior, exteriorul va reflecta aceasta dinamic. Dacă sunteți plecați din oraș sau nu puteti ajunge, donatiile se pot face în contul RO62INGB0000999903656113 pe numele Emilia Priceputu, cu mesajul “Pentru Biblioteca Emil Garleanu“.
În cazul în care banii sunt un impediment, eu tot va invit sa veniti. Puteti dona orice. Fie un contact catre o firma dispusa sa ne ajute, un articol pe blogul vostru, un atelier pe care sa-l tineti la biblioteca, o prajitura facuta din inima, fie o jucarie de calitate. Haideti sa vorbim si sa gasim o solutie impreuna. Modalitatile de sprijin sunt multiple.
-
Daca ai un blog, ne poti sustine cu 1-2 articole in care sa descrii cum ti se pare aceasta initiativa, ii poti promova pe cei care vor contribui la realizarea lui (firme, persoane care doneaza jucarii/carti, arthitectul peretelui senzorial, alti sponsori) si poti duce acest mesaj mai departe. Mi se pare foarte cool si foarte benefic pentru societatea in care traim daca oamenii si-ar dona ziua de nastere mai des. Cauze sunt multiple, fie ca vorbim de copiii din orfelinate, animalele fara adapost, asociatii de mediu sau chiar asociatia ta de bloc. Orice este o cauza valida si importanta daca tu crezi in ea 100%.
-
Daca ai prieteni in alte tari, vorbeste cu ei sa ne doneze carti de calitate (continut & aspect) pentru coltul de bebelusi si toddlers, precum si alte carti care i-au impresionat. Eu voi scrie prietenelor mele din Brussels si voi contacta si biblioteca de acolo, pe care o frecventam cu drag. Pot trimite cartile cu Atlassib sau le pot aduce ei cand vin in tara. Cu aceasta ocazie, ne pot vizita la biblioteca. Daca costul de transport este un impediment pentru ei, o sa gasim noi o varianta prin care sa platim aceste cheltuiala.
-
Vino si tu voluntar la Biblioteca Emil Garleanu. Fie ca le citesti copiilor intr-o sambata, fie ca faci ceva creativ cu ei, alegerea este a ta. Incepe cu un subiect care te pasioneaza foarte tare si restul vine de la sine. La Emil Garleanu este o echipa minunata de bibliotecari care te vor indruma cu drag. Sugestiile lor sunt pretioase, iar sprijinul moral pe masura.
-
Daca mainile tale sunt creative si obisnuite cu acul si ata, as avea nevoie de cateva obiecte precum mingea puzzle – Takana kicking ball folosita foarte des si laudata de cei care imbratiseaza sistemul Montessori. M-as bucura imens daca vii cu ea sau cu alte obiecte care pot fi realizate acasa, ca de exemplu aceasta jucarie, pe care Alex a avut-o cand era mic sau acest mobil pentru bebelusi. Gasiti aici un tutorial cum poate fi confecționat. Daca ai dubii legate de ce jucarii sa realizezi, ma poti contacta pe FB Emilia Priceputu si putem vorbi.
-
Intreaba la biblioteca, scrie pe pagina de FB a bibliotecii sau vorbeste personal cu bibliotecarii ca sa afli ce le lipseste si doneaza acele obiecte.
-
Daca esti un parinte mester mare (domn sau doamna) ofera-te voluntar. Ajuta-ne sa montam pe perete tot ce vom cumpara/construi. Daca lucrezi la un magazin de bricolaj sau ai prieteni acolo, avem nevoie de donatii: vopsea ca sa improspatam peretii, cuie, suruburi, etc. Noi primim cu drag orice.
-
Poti aduce preparatele tale preferate la party, iar noi le vom prezenta tuturor prin intermediul articolelor care vor urma dupa petrecere. Eu voi aduce un tort minunat si alte mici surprize culinare, cateva prietene mi-au promis ca vor aduce prajituri si tarte. O sa iasa un festin pe cinste.
-
Doneaza jucarii actuale si de calitate, din materiale naturale. Acelasi principiu este valabil si pentru carti. Mizam foarte tare pe calitate in detrimentul cantitatii. Pe principiul “do what you preach” (fa ceea ce predici) eu o sa donez Understanding the Human Being: The Importance of the First Three Years of Life (The Clio Montessori Series), carte pe care am comandat-o din State si la care tin foarte mult, insa din aprilie o s-o gasiti la biblioteca Emil Garleanu. S-o folositi cu bucurie.
-
Vino cu un prieten drag. In ultimii 3-4 ani de cand tot merg la cursuri si organizez evenimente la biblioteca, am cunoscut foarte multi oameni faini si as vrea sa-i adun la un loc ca sa facem o baie de oameni speciali. O sa ne creasca vibratia instant si poate se lasa cu un dans pe cinste. Imi cam ard picioarele dupa o dantuiala ca pe vremuri.
** text de Emilia Priceputu, oaspete in cutiadecarton.com si instigator la proiecte faine.
*** ramaneti conectati la proiectul Emiliei, urmarind noutatile aici.
*** update 12 mai. proiectul cu peretele senzorial s-a definitivat. puteti verifica cum s-a concretizat citind Emilia Priceputu – Puterea comunitatii.
[…] ziua de naștere bibliotecii, exact cum a facut-o ea (povestea peretelui senzorial o puteți găsi aici). Atunci nu aveam o cauză specifică. Dar vorbind din ce în ce mai mult cu bibliotecarele despre […]