După cum spunea Antoine de Saint Exupery, “a pregăti viitorul nu înseamnă decât a crea prezentul”. Așadar, nu trebuie să renunțăm la sloganul “LIVE IN THE PRESENT” pentru a ne gândi la viitor, ci, dimpotrivă, trebuie să devenim cât mai conștienți de ceea ce facem acum pentru o schimbare pozitivă. Căci, așa cum Joel Barker afirma, “viziunea fără acţiune este doar un vis”.
Photograph by Ralph Lee Hopkins, National Geographic
Exploatarea naturii
La capitolul tehnologie și industrie, nu este necunoscut faptul că interesele economice și nepăsarea oamenilor au dus la exploatarea resurselor planetei și într-un final la grava degradare a acesteia.
Conform The Washington Post, Antarctica pierde anual mai mult de 200.000.000.000 de tone de gheață; 7.3 milioane de hectare de pădure dispar anual ca rezultat al defrișărilor și incendiilor, potrivit World Wildlife Fund (WWF); circa 7 milioane de decese se produc din cauza aerului poluat, declară World Health Organization; 100,000 de animale marine și aproximativ 1 milion de păsări acvatice mor în fiecare an din cauza plasticului, estimează site-ului Ocean Crusaders; între 100.000 și 200.000 de animale suferă și mor în fiecare an în întreaga lume pentru că sunt supuse testării produselor cosmetice, informează Humane Society International; iar numai în anul 2018 șase specii de animale au dispărut ca efect al vânătorii și încălzirii globale, printre care puma estică, rinocerul alb și papagalul Macaw Spix, ce a inspirat animația “Rio”, multe altele fiind pe cale de dispariție, notează Digi Animal World.
This still image, taken from a video posted by the Aleppo Media Center, shows a young boy in an ambulance after an airstrike in Aleppo, Syria, on August 17, 2016. It took nearly an hour to dig the boy, identified as Omran Daqneesh, out from the rubble, an activist told CNN. The airstrike destroyed his home, where he lived with his parents and two siblings. Director of the Aleppo Media Center Yousef Saddiq said Omran’s 10-year-old brother, Ali, died from his injuries. Mahmud Rslan/Anadolu Agency/Getty Images
Cruzimile și nedreptățile societății
Toate aceste schimbări dramatice au avut loc în ultimele decenii. Sunt însă lucruri care durează de mii de ani și care, cu toate că par a se diminua, persistă și chiar evoluează, cum ar fi războiul, ura, rasismul, discriminarea, violența și sărăcia.
Ultima numărătoare acceptată pe scară largă la nivel internațional, datată din 2016, arată că nu mai puțin de 470,000 de oameni, inclusiv copii, au murit în primii 5 ani ai războiului civil din Siria și alte 1,200 de persoane au fost victime ale atacurilor Issis peste tot în lume, indică The New York Times.
În Coreea de Nord, copii, adulți și bătrâni sunt torturați, exploatați și omorâți cu cruzime zilnic în lagărele de muncă pentru nerespectarea regulilor partidului comunist, restul cetățenilor “liberi” trăind în foamete, sărăcie și teroare.
În China, oamenii sunt înregistrați într-un sistem de evaluare pe baza căruia le sunt decise drepturile; în Țările Arabe cele mai multe femei nu au dreptul la opinie, la educație, nu au dreptul de a ieși singure din casă sau de a alege când și cu cine se vor căsători.
În Africa, atât adulți cât și copii sunt puși la munci grele și prost plătite; potrivit USA Today, homosexualitatea este pedepsită în 70 de țări în care se aplică pedeapsa cu moartea sau închisoarea.
În fiecare oră mor de foame în medie 300 de copii peste tot în lume, precizează România Liberă; mai mult de unul din cinci copii suferă de pe urma bullying-ului; iar o statistică realizată în anul 2017 de către Federal Bureau of Investigation (FBI), în SUA, arată că la fiecare 24.6 secunde se comite o crimă violentă, o agresiune sexuală la fiecare 3.9 minute și conform Domestic Violence Statistics, la fiecare 9 secunde o femeie este victimă a violenței domestice.
Thousands of school students and protesters gather in Sydney, Australia, ahead of a climate march. Rallies held across the world today are part of a global mass day of action demanding action on the climate crisis. Photograph by Jenny Evans, Getty Images
Cum putem lua atitudine
Desigur că există organizații care luptă în prezent pentru combaterea acestor lucruri. Printre acestea se numără UNICEF, The Organisation for World Peace, Women’s rights organisation, ILGA, Greenpeace, WWF, Oceana și multe altele.
Din păcate însă nu este suficient. Știu că te-ai săturat să citești articole și știri numai despre ce e urât și rău în lume, însă în situația aceasta, binele și frumosul îl poți realiza chiar tu. Sunt sigură că, la fel ca mine, îți dorești un viitor lipsit de acele statistici și date înfiorătoare.
Probabil că sărăcia, discriminarea, ura, violența și exploatarea planetei nu se vor sfârși niciodată. Războaiele însă pot fi încheiate, foametea poate să dispară, femeile de peste tot din lume își pot câștiga drepturile, regimurile politice dictatoriale pot fi combătute, defrișările în masă pot fi prevenite, poluarea poate fi diminuată, utilizarea plasticului poate fi minimalizată, acceptarea și toleranța pot fi cultivate prin educație și așa mai departe.
Așa că, pentru a construi un viitor definit de armonie, este suficient să îți dorești să aduci schimbarea căci apoi totul va veni de la sine. Eu am început prin a strânge gunoaiele din natură și prin a face desene și versuri despre cât de neglijată este planeta noastră, apoi am acceptat provocarea #iuliefaraplastic și am încercat să elimin plasticul de unică folosință din viața mea și să găsesc alternative pentru multe alte produse pe care până atunci le foloseam și despre care am aflat că sunt nocive pentru mediu, am donat jucării și haine și am încercat să evit produsele cosmetice testate pe animale.
Așadar există o grămadă de lucruri pe care le poți face pentru a ajuta lumea în care trăim. Implică-te în mișcările naționale și globale pentru drepturile omului, pentru drepturile femeilor, pentru drepturile animalelor, participă la marșuri pentru protejarea mediului, împotrivește-te defrișărilor, încearcă să elimini plasticul de unică folosință din viața ta, evită produsele cosmetice ce au fost testate pe animale, mergi la serviciu ori la școală cu bicicleta sau cu transportul în comun, ia parte la strângeri de fonduri și donații pentru persoanele din medii defavorizate, sau oferă-ți serviciile pentru a le ajuta.
Orice gest contează, chiar și semnarea unei petiții înseamnă foarte mult. Și, poate cel mai important, răspândește aceste informații, fă-i pe cei din jurul tău să conștientizeze cât de importantă este această schimbare și sădește iubire și acceptare în sufletele lor.
Sometimes we just simply have to find a way. The moment we decide to fulfill something, we can do anything. And I’m sure that the moment we start behaving as if we were in an emergency, we can avoid climate and ecological catastrophe. Humans are very adaptable: we can still fix this. But the opportunity to do so will not last for long. We must start today. We have no more excuses. 16-year-old climate activist Greta Thunberg.
***
Ana Stinghe este unul dintre adolescenții de la clubul meu de carte. Visează să ajungă jurnalistă și să călătorească în jurul lumii, povestindu-le oamenilor despre lucrurile pe care le vede peste tot pe unde merge. Și pentru că-mi place să încurajez visele îndrăznețe, i-am oferit pe blog spațiu să-și exerseze scrisul și să-și facă vocea auzită. Acest text este rezultatul picnicului literar pe care l-am organizat în cadru proiectului #iuliefărăplastic, când am vorbit despre viitor. Al meu și al lor, dar mai ales al lor.