Natalia Dabija – Lecții despre bani pe care aș fi vrut să le știu la 22 de ani

Natalia Dabija m-a luat la întrebări în legătură cu obiceiurile mele de economisit. Interviul îl puteți citi integral pe blogul ei (click aici). Nu m-am lăsat nici eu mai prejos și-am provocat-o să împărtășească din experiența ei într-ale finanțelor personale pe #cutiadecarton. Iată un prim text care sper să vă dea de gândit.

Viața mea ar fi fost alta dacă aș fi știut aceste lucruri la 22 de ani? Răspunsul vine la sfârșit. Însă lecțiile despre bani sunt bune pentru orice moment din viață, nu e niciodată târziu să te schimbi și să o iei de la început. Mai mult de atât, sunt bucuroasă că le-am aflat acum (a se înțelege în ultimii ani) și că pot să le transmit copiilor mei. Așaaadaaar…

Ce mi-aș fi dorit să știu despre bani când aveam 22 de ani???

#1. Pasiunea este foarte importantă. Lucrezi cu spor atunci când o faci din pasiune, iar productivitatea (sporul) atrage banii. Bine, încă nu sunt în momentul în care să mă laud cu X bani din pasiune, însă simt deja partea cu productivitatea. Simt că pot, iar trecerea de la neputință la a-ți asuma deciziile și reacțiile e o schimbare pe viață.

#2. Specializarea pe o anumită nișă te ajută să rupi startul. Pentru a avea focus în ceea ce faci trebuie să știi ce vrei. Atunci când știi exact ce vrei, alegerile sunt mai ușoare, respectiv acțiunile tale devin clare.


Când mi-am găsit focusul, am știut despre ce va fi newsletter-ul meu – despre obiceiuri de economisire. Abonează-te și tu la Năravu-i totul! Vei primi, drept cadou, o listă de 50 de activități gratuite pe care să le faci iarna asta. Mulțumesc pentru încredere!


#3. Încrederea în sine te ajută să faci bani. Atunci când crezi în tine, poți să accepți provocări peste puterile tale. Asta te face să înveți și să capeți experiență, iar experiența și munca (+ perseverență) înseamnă bani.

#4. Drumul tău financiar ține doar de tine. Chiar dacă ai o situație grea, chiar dacă nu ai avut o model de educație financiară în copilărie, transformarea ta ține de tine. Exclusiv de tine.

#5. Fericirea ta se află în lucrurile simple. Banii sunt doar un instrument, care îți dă un sentiment de siguranță și confort, dar nu te fac fericită. Fericirea ta e în relațiile cu oamenii, în a face ceva ce îți place, în a observa natura, în a explora lumea, în a fi recunoscătoare și a fi acceptată așa cum ești.

#6. Banii atrag bani. Pentru a face bani, e nevoie să investești bani. E greu să crești dintr-un loc de neîndestulare. E nevoie să creezi un spațiu unde banii se înmulțesc, iar pentru asta ai nevoie de resurse financiare. Viitorul nu este un dar, este o realizare. – Harry Lauder

#7. Cea mai bună investiție pe care o poți face (când nu știi în ce să investești) e să bagi bani în educația ta. Profesională, financiară, dezvoltare personală. Pentru că un trai conștient care vine odată cu dezvoltarea personală îți sporește atenția pentru cheltuielile tale și pentru viitorul tău. Iar relația dintre educația profesională și bani este evidentă.

#8. Nu e niciodată prea devreme să te gândești la pensionare. La 22 de ani simți că ai o viață înainte. Abia aștepți să faci ce vrei cu banii tăi fără să dai un raport acasă. Însă cu cât mai devreme te apuci să economisești pentru pensie, cu atât îți va fi mai ușor în viitor. Acolo în viitor tot tu ești, doar că ai câțiva ani în plus.

#9. Nu este o rușine să vrei să ai mulți bani. Atâta timp cât rămâi fidelă valorilor tale, atâta timp cât nu uiți de unde ai pornit, a avea mulți bani nu e o rușine. Poți să te uiți la bogăție ca vulpea care se uită la strugurii acri (și să o vorbești de rău) sau poți să nu te mai plângi și să o faci.

#10. Nu este o rușine să economisești. Altfel spus, nu e nicio rușine să refuzi o ieșire în oraș dacă simți că asta e prea mult pentru tine. Nu e nicio rușine să îmbraci aceeași rochie la mai multe petreceri, dacă ești împlinită cu alegerea asta.

#11. Evidența cheltuielilor și a veniturilor te va lumina și te va face să vrei să economisești. Nu știu dacă se aplică în cazul oricui, dar ăsta a fost punctul de pornire pentru mine. Vezi aici cum mi-a schimbat viața un buget de cheltuieli.

#12. Citește cât mai mult despre finanțe personale. Vei vedea experiența altora, vei testa strategii și recomandări și vei ști ce ți se potrivește și ce nu. Și vei începe devreme.

Viața mea ar fi fost alta dacă aș fi știut aceste lecții despre bani la 22 de ani?

Depinde. Dacă ar fi fost concluziile mele proprii, probabil că da.

Probabil că aș fi insistat să-mi aflu pasiunile, aș fi lucrat la pasiunile mele și, probabil, aș fi fost în alt loc acum.

Însă dacă rândurile astea ar fi fost doar niște sfaturi din partea unei doamne de 35 de ani (cum sunt acum :D), probabil că mi-aș fi spus că eu mai am mult până atunci și le-aș fi ignorat.

Acum știu lucrurile astea, însă asta nu înseamnă că le aplic fără abatere și că pot fi considerată un exemplu în toate. Sunt doar un om care învață lucruri, un om a cărui minte este uneori în avans față de acțiunile pe care le face.

Sunt doar un om care nu se lasă.

Leave a Reply