Libertățile altora


Duminică. Ora 21.30. Șoseaua Olteniței. Eu pe trotuar, spre partea cu bulevardul. Autobuzul trece în viteză pe lângă mine. Din spatele lui, prin geamul deschis, o matahală cu tricou alb, mulat peste bicepșii explodați, îmi aruncă un șervetel în față. Norocul meu a fost că sunetul a anticipat mișcarea, iar la urletul lui “Ia de-aici, mânca-mi-ai pula de panaramă ce ești”, am ridicat privirea, apucând să văd cum tocmai își termina de suflat nasul și se pregătește să arunce șervețelul, așteptând puțin cu el in aer, să treacă autobuzul fix pe lângă mine, nu cumva să mă rateze. Milimetric m-a ocolit șervețelul în cădere. Și asta doar pentru că orașul ăsta mi-a speedat reflexele, că altfel io mi-s ardeleancă și știți voi cât de rapizi sunt ardelenii. Legendari. Nu, nu purtam mască, fiind în spațiu public deschis. Da, eram pe partea dinspre carosabil deoarece pe partea dinspre gard trecea o fetiță cu bicicleta și cu bunica ei și m-am ferit, să le fac loc. Libertatea de-a face ce vrei în trafic, firește.


Luni. Ora 13.30. Metroul dinspre Română spre Berceni. Nu prea aglomerat. Gardianul se apropie politicos de bărbatul corpolent fără mască, așezat pe scaunul care trebuia să rămână liber între alți doi călători. “Pentru siguranța dvstr și a celorlalți, vă rugăm să purtați mască. Vă mulțumesc.” -îi spune gardianul pe un ton neutru. “Am certificat medical că nu trebe sa port mască. Ce pula mea vă fute grija pe toți? Altă treabă nu aveți decât să ne puneți botniță?” – răspunde aproape isteric bărbatul, atrăgând toate privirile din metrou. “Am înțeles, mă scuzați, nu e nicio problemă atunci. Vă rog să vă calmați” -răspunde gardianul și se îndepărtează încet, jenat. Nu-i cere certificatul medical. Domnișoara de lângă scaunul lui (care fusese așezată regulamentar înainte de urcare lui) se ridică discret, jenată și ea și se distanțează spre o bulină din aia verde. Bărbatul scuipă în sân, își face cruce, vorbind singur și tare “Uite și la amețita asta! Se teme de mine! Speriați de bombe sunteți, zici că v-o spălat creierii la toți”. Eu cobor, pierd restul scenei. Dar rămân cu întrebarea unde libertatea mea de a mă proteja distanțându-mă o periclitează pe-a ta? Cu ce te deranjează distanțarea altora de simți nevoia să-i rușinezi în public, cu gesturi teatrale și cu voce de tunet? Libertatea de-a vorbi tare și singur și insultător la adresa celorlalți.


Marți. Ora 19.15. Peron Piață Romană. Doi tineri cca 25 de ani, probabil în stare de ebrietate, dacă e să ne luăm după comportamentul lor gălăgios. Dar asta este doar o presupunere. Își scot măștile imediat ce dau colțul și nu-i mai vede gardianul de la intrare. Le vântură războinic în aer, coborând în alergare scările în fața mea. Unul dintre ei își împrăștie mucii pe peretele de lângă scări, apăsându-și degetele pe nări și suflând zgomotos aerul. Apoi scuipă o flegmă generoasă pe scări. Își ridică tricoul și își mai suflă o dată nasul în tricou. Împletincindu-se, pune mâinile (alea cu care și-a șters nasul, da) pe balustrada de la scări. Coboară restul scărilor, cu degetele prelingându-se pe balustrada metalică. Ajunge jos. Trece ca o vijelie, apropindu-se de cele două fete care așteptau lângă o coloană. Fără mască, firește, se apropie de ceafa uneia dintre ele, la câțiva centimetri de ureche și urlă “ce faci, frumoaso?!” Hăhăie împreună cu celălalt tip de spaima fetelor, care se retrag în spațiul dintre coloane, ștergându-se instinctual cu cotul peste ureche în mod repetat. Băieții aleargă pe peron, râzând zgomotos, fetele și eu ne mutăm în partea opusă a trenului, pentru a evita orice alt contact cu ei. Vine metroul, urcăm toate trei în același vagon și respirăm ușurate că nu trebuie să-i mai suportăm pe băieții gălăgioși. Libertatea de a-ți sufla mucii pe pereți și-a scuipa pe jos. De-a hăhăi și -a considera amuzant să te iei de fetele frumoase în public. Libertatea de a nu ține cont de spațiul privat al celuilalt.


Dacă aș ține un jurnal, aș putea nota zilnic astfel de întâmplări din traficul de București. Nesimțirea unora este fără limite. Mi-am ajustat teribil de mult limitele legate de nesimțire de când locuiesc în capitală. Dar chiar și cu aceste ajustări, încă mă șochează uneori gratuitatea cu care unii au dreptul să producă disconfort major în ceilalți. Cum ne definim libertățile în acest caz? Dacă tu ai libertatea să-i abuzezi pe ceilalți, ceilalți cum ar trebui să gestioneze libertatea ta? Și ce libertăți își pot revendica ei pentru a se apăra de agresiunile tale? Unde libertățile unora anulează libertățile altora?


Circul zilnic cu metroul de pe 15 mai până acum. Niciodată n-am întâlnit un gardian sau un polițist sau un jandarm care să-i vorbească urât sau să violenteze un nepurtător regulamentar de mască. Dar purtători neregulamentari de mască care să abuzeze verbal gardiani sau alți călători văd zilnic. Și nu doar un caz.


Văd aureola de martir al neamului cu care este încoronat online acel băiet încătușat recent de polițiști la metrou la Unirii. Victimă colaterală, în afară de-a nu purta masca regulamentar, el n-a făcut nimic rău, firește. Așa sunt polițiștii, niște bestii care impun cu forța dictatura sanitară. Azi ne iau pe sus că avem masca pe bărbie (când până și ei o poartă exact așa). Mâine ne iau pe sus să ne vaccineze obligatoriu și să ne cipeze. Huo, poliția! Huo, jandarmeria! Abuz de forță. Acesta este rezumatul unor comentarii asociate zecilor de distribuiri ale videoului respectiv în bula mea.


Vă propun să lărgim puțin contextul dincolo de narațiunea extrem de subiectivă a tipului care l-a filmat pe băietul extras din metrou la Unirii. Știm ce s-a întâmplat înainte să intervină polițiștii? Nu știm. A fost tipul politicos și i-a răspuns gardianului care l-a atenționat că nu poartă corect masca “da, șefu, no problem, acum o trag pe nas”. Nu știm. Dar putem bănui că n-a făcut așa, deoarece acest răspuns ar fi pus capăt din start altercației cu gardianul. A fost nepoliticos și recalcitrant? Nu știm, pentru că n-am fost acolo. Dar putem bănui, bazându-ne pe experiențele de călători cu metroul, că nu anunță gardianul prin stație să aștepte poliția la peron la următoarea oprire, dacă nu este o situație pe care el să nu o fi scăpat deja sub control.


Să lărgim și mai mult contextul. Intră politiștii în metrou și îi cer civilizat omului să coboare în stație pt a clarifica situația. Dacă omul nostru ar fi răspuns civilizat și ar fi coborât de bunăvoie cu polițiștii, ar fi scos polițiștii cătușele? Nope. Din experiență știu, nu te încătușează abuziv când ești cooperant. Nu te încătușează abuziv nici când îți dau amenda. Tot din experiență știu. Ce face omul nostru? Începe să opună rezistență, să refuze solicitările repetate de colaborare, să facă scandal, să se țină de bare, să urle din toți rărunchii că e abuzat. Ce fac polițiștii în acest caz? Îl iau cu forța pe sus, rugându-l să se calmeze. Îl dau jos din tren pentru că trenul ăla însemna deopotrivă libertatea celorlalți călători de-a călători decent, civilizat, în siguranță, cu măștile purtate regulamentar, fără scandal și fără întârzieri care să aglomereze și mai mult trenurile următoare etc. etc.


Haideți să lărgim și mai mult contextul. De câte ori v-ați confruntat cu polițiși, jandarmi, gardieni etc. și v-ați comportat civilizat, politicos, cooperant iar ei v-au luat pe sus și v-au violentat, așa fără motiv? (Bine, recunosc, mi-am luat și eu niște gaze direct în față, dar recunosc cinstit, am dat și eu la m _ _ e direct proporțional, deci n-am fost tocmai foarte politicoasă nici eu).


Ei, cum stăm dragilor? Mai vreți să mai lărgim contextul sau ne oprim aici? Avem aceeași perspectivă eroică asupra băiatului care nu purta mască regulamentar la metrou și l-a luat poliția pe sus? Sau ni s-a schimbat puțin percepția?

P.S. 1
Vă rog din inimă, faceți acest exercițiu de-a lărgi întotdeauna contextele materialelor pe care le distribuiți pe FB. Filtrați informația, apelați la logică și la bunul simț, nu distribuiți by default orice.

P.S. 2
Dacă aveți probleme medicale și nu puteți purta mască, cereți un certificat medical care să vă scutească de purtatul măștii. Nu vă obligă nimeni să vă periclitați sănătatea. Din contră, purtatul măștii își dorește exact protejarea sănătății voastre și a celorlalți. Nu vă fură nimeni niciun drept. Trebuie doar să vă informați care vă sunt drepturile. Și să vi le cereți civilizat.

P.S.3
V-ați imaginat vreodată câte insulte își ia un gardian care își petrece întreaga zi în trenuri, rugând politicos călătorii să poarte mască? Sau o vânzătoare dintr-un magazin de cartier? Sau o farmacistă? V-ați simți confortabil în papucii lor?

*** credit foto #cutiadecarton

Leave a Reply