La Cuib

Soarele încălzea timid primăvara. Era ora prânzului și toate mesele din grădină erau deja ocupate. Am intrat în casa cu pereți înalți. Totul pare dintr-o altă lume. O lume diametral opusă consumatorismului cu care suntem asfixiați zilnic prin cafenele și restaurante. Cuvinte despre care doar citisem teoretic până acum, cuvinte precum întreprinderi sociale, design ecologic, autonomie, prețuri corecte, sustenabilitate, drepturile animalelor, bunuri solidare, dezvoltare durabilă, alternative eco, agricultură tradițională, lucrate de mână, reducerea consumului, zero deșeuri, recondiționare, artizanat, apă fără plastic, reciclare, reutilizare, voință, respect, compasiune, economie cu o față umană, comerț echitabil, agricultură sprijinită de comunitate, alimente sănotoase, local și de sezon, permacultură, conservarea biodiversității, economie de resurse, biodinamică, sprijin comunitar, mai mult cu mai puțin etc. sunt pictate programatic pe pereți și puse în practică prin fiecare activitate desfășurată în acest spațiu.

Am așteptat câteva minute la bar. Nu-mi puteam opri privirea să cotrobăie prin fiecare ungher. Știți expresia aia a te holba ca boul la porta nouă? Niciodată nu am înțeles cu exactitate ce înseamnă, dar probabil oamenii așezați la mesele din jurul barului trebuie să fi citit expresia asta în toată făptura mea. Mesele și scaunele sunt piese de mobilier reciclate și recondiționate. Banchetele confortabile sunt meșterite din paleți de lemn și căptușite cu perne pufoase. Plante vii în ghivece de lut te îmbie din priviri. Micile decorațiuni sunt din materiale reciclate, firește, cum ar fi o lustră din creioane colorate. Un borcănel cu eticheta “Donații pentru o familie de pisici” e așezat lângă casa de marcat, alături de formulare cu 2% și un borcan cu floricele galbene. Pereții albi au un fel de lambriuri tapetate cu ziare cu diverse mesaje. Unele mesaje sunt pictate direct pe albul imaculat al pereților: “Iași cu tei sau fără tei”, “Uniți salvăm Roșia Montană”. Timpul și evenimentele lui majore și-au pus amprenta peste acest loc, personalizându-l. Încerc să-mi imaginez mici istorii petrecute între acești pereți. Tinerii de la masa din colț se îndrăgostesc la un ceai și-o tartă cu mere. Cele două fete de la masa din mijloc vor să lanseze împreună o mini-afacere cu produse handmade. Tipul singuratic, lasă bacșis gras pentru borcănelul cu familia de pisici. Trei băieți râd zgomotos, ciocnind beri de la Zăganu. “Viața se întâmplă sub ochii noștri”, îmi zic în gînd.

Fata cu părul creț ne anunță că s-a eliberat o masă. O pisică tigrată dorme liniștită pe bancheta de lângă masa noastră. Soarele pătrunde prin geamurile imense de sticlă, scăldând încăperea într-o lumină caldă. Un perete tapetat cu scânduri reciclate este plin cu produsele Redu. Șorțuri de bucătărie, sacoșe textile cu mesaje simpatice sau sacoșe-cămașă, borsete, portofele, port-tutun, coperți de carte, ambalaj de sandviș, huse de laptop, bijuterii sau diverse decorațiuni de interior din material textil sau din plastic reciclat ori din lemn sau hârtie produse manual… sunt expuse pe câteva rafturi.

Ne-am așezat lângă pisică. Părea ușor deranjată de mângâierile noastre de necunoscuți. Ne-a privit câteva secunde cu suspiciune. Cu ochii pe jumătate deschiși, a început să torcă ușor, să se răsucească de plăcere și să-și continue siesta, ignorându-ne cu desăvârșire. Meniul are trei concepte cheie. Hrană fără carne pentru a încuraja reducerea consumului de carne din considerente etice și de consum responsabil privind bunăstarea animalelor. Ingrediente locale pentru a reduce amprenta de carbon a alimentelor și a încerca diminuarea impactul socio-economic negativ al globalizării prin utilizarea unor ingrediente care provin din România și din Republica Moldova). Apă pentru toți. Abia apucăm să citim și să ne minunăm de explicațiile din meniu, că domnișoara creață, ne aduce o carafă cu apă și pahare pentru toată lumea. Apa (purificată prin intermediul unui filtru inventat produs în România și câștigător a trei medalii de aur pe plan internațional și zeci de diplome de excelență) este oferită tuturor clienților pentru a susține dreptul la apă curată și gratuită și pentru a evita folosirea intensivă a plasticului.

Mai pot să zic ceva? Știți și voi cât de sensibilă sunt eu când vine vorba de plastic și cu câtă îndârjire lupt împotriva lui. O astfel de atitudine m-a lăsat fără cuvinte. Abia m-am putut concentra să citesc meniul. Toate preparatele sunt vegetariene. Ingredientele sunt furnizate de agricultori din satele din apropiere de Iași. Sunt curate, proaspete și plătite echitabil astfel încât să respecte principiile economiei sustenabile. Ah, firește, provin din semințe autohtone, nemodificate genetic. Am aflat cu surprindere că Dor de verde este unul dintre furnizori și asta m-a făcut să mă minunez cât de mică este lumea și cum ajung oamenii care valorizează aceleași principii de viață să se cunoască și să lucreze împreună pentru a crea o lume mai bună și mai în concordanță cu propriile lor valori.

Abia am apucat să arunc o privire peste produsele Redu, că a și sosit mâncarea. Eu am savurat niște paste delicioase cu ciuperci și ierburi. Bineînțeles că mereu trăiesc cu impresia că mâncarea comandată de prietenii mei este întotdeauna mai bună decât a mea. Voi nu pățiți la fel?! Așa c-am gustat cu poftă din pastele cu pesto și semințe. Nu pot decât să confirm bănuiala. Ceilalți se pricep mult mai bine la alegerea mâncării. Să nu mă înțelegeți greșit! Pastele cu ciuperci au fost extraordinare. Dar pastele alea cu pesto și semințe au fost de-a dreptul divine. Habar nu aveam că combinația asta poate genera așa o explozie de arome gustative și finețuri olfactive. Nu pot decât să aștept cu nerăbdare vizita următoare la Iași pentru a ma desfăta cu o porție întreagă.

Pe hol, există un afiș. El zice că Cuibul este un centru de colectare pentru textile. Aceste textile vor fi preluate de Redu, un proiect de reciclare textilă inițiat de Asociația Mai Bine în urmă cu câțiva ani. O mână de oameni s-au unit în credința lor că pot forma o comunitate care să trăiască după norme și principii etice solide, sustenabil din punct de vedere ecologic și echitabil din punct de vedere social. Redu este un proiect de pionierat bazat pe dezvoltarea unei economii circulare. Se pornește de la colectarea și reducerea cantității de deșeuri textile prin (re)transformarea lor creativă în produse (re)utilizabile și cu impact pozitiv asupra mediului și a comunității. Redu încearcă să schimbe modul în care ne raportăm la modă. Hainele sunt bunurile de consum pe care le schimbăm într-un ritm foarte alert. Tiparele noastre consumeriste sunt axate pe cumpărat impulsiv și emoțional. Terapia prin shopping și isteria reducerilor sunt înlocuite în slow fashion cu un comportament conștient, axat pe nevoi immediate și concreteși pe minimalism vestimentar (și nu numai) . Au și un magazin fizic, dar vă puteți face o idee despre produsele lor aici.

Dar să revin la Cuib. Aș vrea să vă mai povestesc câteva lucruri importante. Acest loc funcționează pe baza principiului triple bottom line – people, planet, profit. Adică integrează valori precum protecția mediului, cooperarea, solidaritatea și echitatea. Este una dintre primele afaceri sociale din România care promovează, atît teoretic, cât și practic, consumul sustenabil care presupune reducerea impactului negativ asupra mediului și creșterea considerabilă a impactului pozitiv asupra comunității. Principalul lor scop este responsabilizarea civică. Ce presupune acest lucru? Că prin acțiunile lor încearcă să informeze și să ofere alternative mai sănătoase consumatorilor. Aceștia trec dintr-o fază pasivă, în care sunt interesați strict de produsul consumat, fără a-și pune întrebări de unde provine acesta, ce impact are asupra mediului înconjurător sau câți oameni stau în spatele producerii și comercializării lui etc. într-o fază activă, fază în care consumatorul devine conștient de implicațiile globale pe care le au alegerile sale individuale și ce impact au aceste alegeri asupra dezvoltării locale sau globale.

De exemplu, a alege să consumi hrană sănătoasă, produsă local și de sezon, fără pesticide și îngrășăminte chimice sau semințe modificate genetic, presupune beneficii directe asupra propriei tale sănătăți, dar susține financiar un producător local care furnizează produsele respective, protejează mediul printr-o exploatare responsabilă a resurselor locale, minimalizează poluarea rezultată din urma transportului etc. Produsele comercializate la Cuib respectă 25 de criterii de consum sustenabil, grupate în 5 categorii care fac referire la ecologie și ciclul de viață al produsului, etica în afaceri a producătorului/ distribuitorului, echitate, utilitate și calitate.

Dacă unele produse nu pot fi obținute local (de exemplu ceaiul verde/negru sau cafeaua) ele sunt importate în regimul fair trade, care garantează prețuri corecte pentru producătorii din lumea a treia și descurajează exploatarea prin muncă. Berea și vinul sunt produse exclusiv în România, cu capital românesc, ca un manifest care să susțină companiile locale și micii producători și să îi ajute să lupte împotriva efectelor negative ale globalizării excesive. Hrana gătită aici se încadrează în zona slow food. Un alt concept pus în aplicare aici este acela de zero waste. Acesta presupune o reducere a consumului, reutilizarea și reciclarea.

V-aș putea povesti o grămadă despre acest loc care m-a umplut de bucurie. Este un exemplu concret că schimbarea este în noi și dacă ne dorim cu adevărat, se pot construi locuri în care să trăim simplu, frumos, sănătos. Știu, știu că nu se face primăvară cu o singură floare, dar primul ghiocel este întotdeuna promisiunea că primăvara este imediat după colț. Vă îndemn să nu ratați Cuibul. Dacă aveți drumuri prin Iași, neapărat să treceți pe aici. Îmi închei pledoaria pentru acest spațiu cu totul și cu totul special cu un citat- profesiune pe credință, citat pe care îl găsiți pe pagina lor oficială:

CUIB este un spațiu manifest prin care, din momentul în care îi traversezi intrarea și până la ieșire, după o ședere oricât de scurtă, pleci cu o învățătură. E un spațiu prin care se dorește și o ecologie a minții întrucât sănătatea interioară și sănătatea mediului exterior sunt în strânsă legătură. La fel cum este bine să avem grijă la ceea ce aruncăm în natură sau absorbim în corpurile noastre, trebuie să fim atenți cu privire la ceea ce aducem în mințile și sufletele noastre întrucât pacea și claritatea acestora sunt cele mai prețioase dintre resursele de care dispunem”.

*** Fotografiile sunt realizate de CutiaDeCarton special pt. această postare. Dacă vă plac cu adevărat, simțiți-vă liberi să le folosiți pt. uzul personal. Ar fi de-a dreptul simpatic să precizați și sursa. Mulțumesc!!!

Leave a Reply