Fabrica de ciocolată

Povestea începe cu fructul arborelui de cacao, care este cules și lăsat să fermeneteze în medie 10 zile, spart apoi și selectate semințele, puse la uscat pe frunze de banane (în medie alte 10 zile), dezvelite de coajă și mărunțite până când se transformă într-o pastă fină de cacao. Din masa de cacao se creează, cu multă dexteritate și imaginație, tot ceea ce lumea denumește astăzi generic “ciocolată“. Puțin contează dacă este lichidă, solidă, aerată, neagră, albă etc.

În funcție de numărul de zile în care sunt lăsate la fermentat și uscat, boabele de cacao au mirosuri și gusturi diferite. Unele miros a struguri fermentați, altele a oțet de mere. Câteodată au un praf alb deasupra (ca un mucegai), altă dată seamănă cu boabele de cafea proaspăt prăjite. Unele miros a umezeală și-a ploaie, altele a soare fierbinte de august.

Cert este că fiecare boabă este marunțită până când ajunge la consistența masei de ciocolată. Într-un mojar, cu o mișcare continuă tac-tac-tac, în câteva minute boabele de cacao arată ca-n fotografie. Ai nevoie de aproximativ 10 ore de tac-tac-tac neîntrerupt pentru a le transforma din stare solidă într-o pastă vâscoasă.

Pasta, 100% cacao, este foarte amară. De aceea este amestecată (la o anumită temperatură) cu alte ingrediente pentru a-i stabiliza molecula și a-i da gust. Practic, ciocolata înseamnă o combinație în cantități și formule diferite a câtorva elemente de bază: masă de ciocolata, lecitină de soia, unt de cacao, pudră de cacao, extract de vanilie, zahăr și lapte praf. Odată amestecul realizat, lichidul fierbinte se răcește treptat. Se folosesc doar ustensile termoconductoare (inox) și blat de marmură, care păstrează o temperatură constantă.

Compoziția se răstoarnă pe blat și se întinde și răsucește pe toate părțile cu o viteză umitoare, ca într-un număr iscusit de prestidigitație. Nu ai voie să atingi cu mâinile, deoarece căldura propriului corp poate sparge moleculele create, modificând astfel consistenșa ciocolatei. Trebuie să-ți dai seama “din ochi” când s-a răcit compoziția (sau o testezi cu buza inferioară, care are o temperatură mai mică decât restul corpului). Compoziția gată răcită, se toarnă în forme. Apoi se scot bulele de aer c-un aparat special și se ornează cu diverse condimente.

Dacă m-ați psihanaliza pe baza alegerilor făcute, sunt sigură că m-ați eticheta drept “spirit curios”, “lipsit de cumpătare”, “pofticios”, “indecis”. Cu atâtea condimente care să mă ispitească, mi-a fost foarte greu să mă decid cu se să-mi ornez ciocolata. Așa c-am pus câte puțin din fiecare, nu de alta, dar erau multe condimente pe care le-am văzut acolo pentru prima oară în viața mea (sare neagră, piper roșu) și eram tare curioasă ce gust au.

După episodul cu ornarea, cicolata a fost bagată câteva minute într-un frigider, apoi împachetată și luată acasă. Momentan arată fantastic. Mă întreb câte zile vor trece până când îmi voi face curaj să mă-nfing în ea? Este atât de drăguță, ca nu îndrăznesc (încă) să-o ating.

Dacă vreți să explorați si voi lumea ciocolatei, vă faceți rezervare aici. Pe lângă un milion de informații interesante, primești acasă ciocolata creată de tine. Plus că te distrezi de minune alături de ghizii carismatici și colegii de grupă. Nu vă așteptați să dau totul din casă și să vă povestesc toate glumele și surprizele care vă așteaptă în fabrica de ciocolată. Dacă ajungeți acolo, întrebați de poanta cu laptele praf. Merită.

Din magazinul fabricii puteți cumpăra o grămadă de experimente delicioase (de negăsit pe rafturile magazinelor). Puteți comanda oricând ciocolată personalizată. Nu există limite. Voi ziceți ce forme și combinații vreți, iar fetele alea draguțe fac hocus-pocus și vă materializează dorințele cât ai zice ciocolatăăă.

Vă mai împărtășesc un secret. Se estimează că peste 30 de ani ciocolata va redeveni un produs de lux, arborele de cacao urmând să fie declarat pe cale de dispariție (suprafețele plantațiilor scad vertiginos din cauza schimbărilor climaterice și-a exploatărilor intense din ultimii ani). Eu zic să profitați până nu este prea târziu!

*** Fotografiile sunt realizate de CutiaDeCarton special pt. această postare. Dacă vă plac cu adevărat, simțiți-vă liberi să le folosiți pt. uzul personal. Ar fi de-a dreptul simpatic să precizați și sursa. Mulțumesc!!!

Leave a Reply