Emilia Mitroi – Experiențe noi

*** text de Emilia Mitroi, oaspete in cutiadecarton.com si instigator la proiecte faine ***

Ce-am mai facut dupa “Iulie fara plastic” ?

Pentru mine, Iulie fara Plastic a fost un proiect extraordinar, nici in cele mai faine vise ale mele nu am crezut ca putem aduna o echipa asa de mare si de creativa de voluntari si nici nu credeam ca putem beneficia de o promovare atat de puternica. A fost un fel de magie intre noi, totul a curs de la sine in 90% din cazuri, a fost multa munca, dar a meritat. Profit de aceasta ocazie ca sa multumesc din nou tuturor celor care ne-au ajutat. La anul, revenim cu un eveniment pe masura, daca nu cumva mai mare si mai dinamic. De ce spun toate acestea ? Pentru ca Iulie fara Plastic nu trebuie sa se intample doar in luna iulie, eu imi doresc ca miscarea sa devina un fel de-a fi, o a doua natura. In acest sens, vreau sa va povestesc ce am mai facut eu la capitolul “Salvati Planeta”.

Mi-am luat cupa menstruala, adica un dispozitiv din silicon medicinal, de forma unui clopotel, care se insereaza in vagin in timpul menstruatiei si colecteaza sangele eliminat. Desi stiam ca este foarte utila, atat pentru mine, cat si pentru planeta, pur si simplu nu reuseam s-o iau de pe raft si s-o folosesc. A stat acolo vreo 3-4 luni pana am reusit sa imi fac curaj ca s-o utilizez. Aveam un blocaj mental, imi parea mult prea mare si eram convinsa ca ma voi pata. Numai gandul ca o voi folosi imi crea un anumit disconfort. Doar ca m-am inselat enorm. Cupa menstruala chiar este o binecuvantare pentru mine. Se foloseste usor, sunt zile in care nici nu o mai simt, iar noaptea dorm linistita pentru ca o poti pastra in interiorul vaginului pana la 12 ore.

Pentru ca nu am inventat eu roata, o sa redau aici argumentele Tatianei Staicov de la Nutritie holistica privind avantajele cupei menstruale. Apropo, cu aceasta ocazie, va recomand sa-i “frunzariti” siteul, o sa aflati lucruri noi, poate diferite de ce stiati voi, dar, cu siguranta, veti gasi aici o abordare holistica, cu un focus special pe medicina ayurvedica.

Cupa menstruala :

  • Nu afectează lubrefierea naturală şi ph-ul mucoasei vaginale

  • Se adaptează perfect peretilor vaginali si nu exercita nici o presiune in interior care poate cauza dureri sau sa afecteze in alt fel sanatatea sistemului reproducator.

  • Este făcută din silicon medicinal, un material inert non toxic care nu afectează în nici un fel, care nu poate da reactii alergice. De asemenea, nu apar iritatii ca in cazul folosirii tampoanelor externe obisnuite.

  • Nu contine substante toxice cu care sunt tratate sau imbibate tampoanele si absorbantele obisnuite care cresc riscul de cancer de col uterin si pot cauza sangerari mai abundente şi mai dureroase.

  • Este relativ inalterabilă şi poate fi uşor sterilizată ceea ce înseamna că produsul poate fi folosit multi ani la rand. Super economic si ecologic! Gândeşte-te câţi bani cheltui pe tampoane în fiecare an? In functie de brand, cupa are termen 1-10 ani.

  • Se schimbă mai rar decât un tampon. Dacă ai un flux abundent cum am eu în primele 2 zile, nu trebuie să-ţi faci griji. Nu mi s-a întâmplat niciodată să se scurgă rău pe lângă. Pot fi scurgeri minore, dar pentru asta pun doar un absorbant zilnic (ecologic din bumbac). Pentru mine e un lucru mare că nu trebuie să mă duc non stop la baie să verific dacă totul este în regulă.

  • Este perfecta pentru sport, plaja, călătorii, dormit.

  • Nu poate cauza sindromul socului toxic care se intampla uneori in cazul tampoanelor interne.

  • Un argument (care poate sa para mai ciudat pentru cineva) este ca poti sa ,,returnezi sangele pamantului”, nu sa-l arunci la gunoi. Inspirate din traditiile stravechi, multe femei astazi varsa sangele colectat in gradina sau il dizolva cu apa si uda florile cu aceasta apa. Se spune ca plantutele incep sa creasca mai frumos. As vrea si eu sa incerc.

Inainte de fiecare ciclu, eu o sterilizez cu apa fierbinte si, apoi, o spal bine dupa fiecare golire, la sfarsitul perioadei de ciclu o sterilizez din nou si o pun in saculet pana luna urmatoare. Eu ma declar multumita.

Si ca sa ne amuzam un pic, o sa va povestesc ce am patit eu la prima utilizare. Am introdus-o seara si am vrut s-o scot dimineata, doar ca peste noapte urcase cam sus in vagin si nu mai reuseam sa ajung la ea. Intr-o secunda, m-am si vazut la ginecolog, care incerca s-o scoata cu diverse instrumente si care ma intreba daca nu am ceva mai bun de facut cu timpul meu. Insa, nu a fost cazul, am luat prospectul si m-am pus pe citit cap coada. Am aflat ca am nevoie sa ma relaxez si sa imping, iar ea va cobora usor, usor. Huh, ma cam trecusera apele, dar am rasuflat usurata si m-am bucurat ca cineva a creat un dispozitiv atat de ingenios. Va incumetati s-o folositi? Am inteles ca la farmacia Bebe Tei au cupe menstruale la preturi foarte atractive. Astept cu interes feedbackul vostru.

Urmeaza sa imi fac un kit pentru cumparaturi, de fapt, mai multe. Ce inseamna un kit pentru cumparaturi? Mai multe sacose, de diverse marimi si materiale (eu refolosesc toate pungile de plastic din dotare, da, inca mai am) puse intr-un pachetel pe care sa-l am tot timpul cu mine pentru ca nu stii niciodata cand ai ceva de cumparat. O sa pun cateva astfel de kituri si in masina si prin toate gentile si ghiozdanele pe care le folosesc in mod frecvent. Dupa ce am ajuns acasa, voi fi foarte constiincioasa si voi reface kitul si il voi pune la loc in geanta/ghiozdan/masina ca sa nu ma trezesc la magazin fara sacose de cumparaturi. Pare complicat, dar nu este, este pur si simplu un exercitiu de obisnuinta. Ca spalatul pe dinti.

Vreau sa imi comand tacamuri de bambus, pe care sa le folosesc cand mananc in oras si periute din lemn cu peri de matase.

Voi? Ati integrat vreun obicei in viata voastra? Eu trebuie sa recunosc ca ma lupt cu renuntatul la paiul de plastic, in sensul ca, uneori, dupa ce am comandat o bautura, uit sa mentionez ca vreau fara plastic, dar nu ma supar pe mine. O iau pas cu pas si sunt din ce in ce mai constienta ca fiecare gest al meu, oricat de mic, inseamna un pas inainte. Si mai stiu ca ii inspira si pe cei din jurul meu, ca sunt un model pentru copilul meu, care stie ca reciclam si chiar pentru sotul meu, care, desi nu crede 100% in povestea aceasta, tot ma sprijina. Asta seara a venit de la Mega Image cu produsele in brate, nu luase punga. Ne-am descurcat cu ele, le-am dosit prin ghiozdan si a fost ok, iar eu mega mandra de el. Deci se poate.

Leave a Reply