Charity Shop – La Taica Lazăr

Eram obișnuită deja din Londra cu conceptul de “charity shop”. Recunosc, am ajuns La Taica Lazăr c-un soi de părere preconcepută. Mă așteptam la sute de lucruri, puse unul peste altul, în funcție de o anumită tematică. Și mă mai așteptam la mirosul acela specific, știți voi, ăla de second hand.

Well, socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg, cum se zicea în epoca în care a trăit Taica Lazăr. Ceea ce am găsit aici a fost la polul opus. Dacă aș descrie într-un singur cuvânt, acela ar fi “lux”. Un magazin de lux mi-a părut acest charity shop. Lucrurile aranjate frumos, cu mult simț artistic și pricepere cromatică. Chiar mă întrebam cum au reușit să pună laolaltă lucruri atât de desperecheate și să creeze iluzia asta de potrivire perfectă.

Pe scurt, aici oamenii aduc cărți, haine, bijuterii, obiecte de decorațiuni și cam tot ce intră în sfera de lucruri pe care dorești să le donezi, atunci când faci un decluttering à la Marie Kondo în viața ta. Lucrurile sunt atent dezinfectate după standardele de igienă cerute în UE, spălate și călcate și expuse spre vânzare. Banii sunt redirecționați spre activitățile de voluntariat pe care proprietarii acestui charity shop le desfășoară în spitalele de copii din București, mai exact la Marie Curie. Mai multe despre acest proiect aflați aici.

Recunosc, cunoșteam o parte din activitățile lor, dar nu știam, de pildă, că ultimul lor proiect a fost înființarea primului cinematograf existent într-un spital din România. Am aflat direct de la sursă. La fel ca și multe, multe informații utile. Cum ar fi campania Copii, Ghete și Șosete pentru ca 200 de școlari, să nu aibă motiv iarna să lipsească de la școală pentru că nu au cu ce se încălța. Cât stăteam acolo, chiar a sosit o cutie roz pentru o fetiță, o puteți vedea în această fotografie 😉

Magazinul are o colecție impresionantă de cărți bune, pe care le puteți cumpăra la prețuri extrem de accesibile. Există și un colțișor de lectură, amenajat lângă rafturile pline cu cărți. Deoarece cărțile primite sunt prea multe pentru a încăpea într-un magazin atât de micuț, proprietarii au venit cu o idee ingenioasă. Au pus la cale o campanie prin care într-o localitate din Serbia se va înființa o bibliotecă de cărți în limba română, donate de oamenii din București.

Ați ghicit, desigur, că mi-a mers direct la inimă campania asta și voi reveni și eu să aduc niște cărți din propria mea bibliotecă. Pentru că eu chiar cred cu tărie că nicio carte nu este menită să acumuleze praf în biblioteci personale, ci să circule liber spre a fi citită de cât mai mulți oameni în biblioteci comunitare.

O altă poveste care m-a impresionat, a fost cea legată de rochiile de mireasă. Se pare că dincolo de abilitățile sale mercantile, Taica Lazăr poseda și o inimă generoasă. Există legende urbane conform cărora, vestitul negustor “sponsoriza”cu zestre fetele tinere și sărace pentru a le oferi o șansă la măritiș. O parte din acest spirit s-a întors în povestea magazinului (there is a karma) deoarece din ce în ce mai multe femei aleg să își doneze rochiile de mireasă pentru a fi cumpărate la prețuri mult mai mici de alte mirese sau spre a fi licitate pentru o altă cauză umanitară.

Acest loc este un magazin de povești înainte de toate. Povești care te surprind, te încarcă cu energie și te fac să simți că lumea în care trăim nu e un loc atât de rău. Mai există oameni inimoși, care aleg să dăruiască obiecte, timp, implicare, voluntariat.

Vă invit să descoperiți și voi poveștile și oamenii din acest loc. Poate chiar să donați obiecte sau să cumpărați obiectele donate de alții. Orice ați alege, contribuiți la această dinamică complexă, care ține lucrurile în mișcare. Iar dacă ajungeți acolo, întrebați de Taica Lazăr. O să vă binedispună istoria lui de viață. Garantat.

P.S.

Evident, ecologista din mine s-a bucurat maxim de existența acestui loc pe harta ecosustenabilității din București. Astfel de acțiuni sunt punerea în practică a principiilor economiei circulare, în care cred cu tărie. Refuză, Redu, Refolosește, Repară și Reciclează =》 mărește durata de viață a produselor și evită consumerismul excesiv. Cumpărând local, reducem amprenta de carbon și încurajăm antreprenorii locali, afacerile cu beneficii sociale, în acest caz specific. Alegând să cumperi obiecte de la Taica Lazăr, împuști doi iepuri dintr-o lovitură: banii tăi se întorc în propria ta comunitate sub formă de proiecte de voluntariat în spitalele de copii, iar produsele cumpărate nu vor ajunge la o groapă de gunoi, poluând planeta, ci vor avea o a doua viață alături de tine.

Credit foto #cutiadecarton

Leave a Reply