Adela Haru – Redefinirea feminității

În studenție eram tunsă scurt – scurt și purtam teniși, blugi și tricouri largi. Frecvența cu care auzeam cuvintele “Simona, trebuie să faci ceva schimbări, să fii și tu mai feminină!!!” era direct proporțională cu lungimea firului de păr. Cu atât mai des, cu cât era mai scurt. De-atunci mă tot întreb de ce feminitatea înseamnă (în mentalul colectiv) doar rochii vaporoase, bucle blonde și tocuri înalte. Apoi am citit-o pe Adela Haru și lucrurile s-au așezat în mine. A fi feminină nu ține de ceea ce punem pe corp, ci de ceea ce scoatem din inimă. Este ceva ce trebuie să căutăm înlăuntrul nostru, nu în vitrinele magazinelor. Dacă aveți și voi nevoie de o redefinire a feminității, citiți acest interviu. O să vă clarificați multe nedumeriri legate de modul extrem de superficial în care este percepută feminitatea în lumea în care trăim.

Ce înseamnă pentru tine feminitatea și de ce crezi tu că tot mai multe femei par a fi preocupate de acest concept?

Pentru mine feminitatea e in primul rand o stare. Acea stare de bine, pe care o simt în momentul în care curg în același ritm cu întreaga Creație. Nu e o stare idealistă sau mentală, ci o simt prin fiecare por, în tot corpul. În momentul în care o simt, uterul meu se trezește la viață, fertilitatea de asemenea și încep să manifest principiul Feminin prin corpul meu sau mai bine zis, acesta se manifestă prin mine.

Din această manifestare iau naștere diverse aspecte pe care le numim venusiene sau feminine: frumusețe (capacitatea de a recunoaște și întrupa frumusețea din jur), fertilitate și creativitate (capacitatea de a crea viață), susținere și blândețe (țin de aspectul matern), abundență și diversitate (natura este extrem de feminină și ne învață despre asta), senzualitate (capacitatea de a simți cu toate simțurile prin intermediul întregului corp), armonie, receptivitate (capacitatea de a capta, de a primi), profunzime și multe altele care derivă din acestea.

După milenii de suprimare și de suferință a femeilor de pe întregul glob, Femininul își revendică cumva adevăratul rol în procesul Creației, motiv pentru care tot mai multe femei resimt o chemare, o întoarcere la esență și la a o manifesta în sfârșit.

Când au apărut preocupările tale pentru feminitate și cum te-au ajutat să te descoperi?

Preocupările mele au apărut din ziua în care mi-a venit prima data menstruația și nu înțelegeam de ce doare să fii femeie. M-am lovit și eu, ca orice fată, de toate credințele sociale și culturale legat de ce presupune a fi femeie. Am căutat să mă încadrez, să corespund, să fac și eu ce făceau toate fetele, dar nu am reușit decât să-mi produc multă suferință, până am înțeles că nu era calea mea. Abordarea „clasică” nu făcea decât să închidă femeia într-o cușcă interioară împreună cu toate condiționările transmise din generație în generație, încă din era patriarhală.

De atunci am tot căutat să înțeleg ce este feminitatea, însă abia pe la 28 ani și după diverse experiențe, am simțit că s-a făcut un click în interiorul meu și am înțeles, pe propria piele, forța energiei feminine. Din acea zi nu am mai fost aceeași. Am respirat ușurată când am descoperit alte femei care simțeau ce simțeam și eu și atunci am înțeles că nu eram singură. Am căutat femei din toate culturile, care m-au inițiat în aceste taine și datorită cărora am prins și mai mult curaj în manifestarea lor.

Este feminitatea un construct social? Ceva care se învață sau care există genetic/ instinctual în noi?

Cum spuneam mai sus, feminitatea, așa cum ne-o prezintă societatea, nu este cea autentică, deoarece femininul a fost suprimat pentru ca oamenii (atât bărbații cât și femeile) să poată fi mai ușor de controlat și de dominat. Asta a fost în trecut, dar s-au preluat acele tipare de la mamă la fiică. Mai mult, în ultimii 30 ani, multe femei s-au anesteziat cu imaginea femeilor de succes sau a modelelor. Dar aceste imagini sunt majoritatea măști sau produse de marketing. Nu e de mirare că fetele în adolescență sunt atât de dezorientate.

Femininul autentic nu are nicio legătură cu competiția, cu lupta pentru putere, (fie ea în relația cu bărbații sau cu alte femei). cu acumularea, cu succesul (așa cum e prezentat în mass media), cu ierarhia, cu presiunea sau cu miile de intervenții de orice natură asupra corpului feminin. Femininul autentic este despre intuiție, despre interior, despre tainele Vieții, despre naștere și moarte, despre conexiunea cu ritmurile naturii și ale Universului. Descoperim toate acestea atunci când ne întoarcem la esența din noi.

Toate cărțile de dezvoltare personală îți recomandă să înveți să te accepți și să începi să te iubești mai mult. Pe de o parte. Pe de altă parte, societatea te bombardează cu etaloane din ce în ce mai stricte legate de frumusețea fizică, comportament, locul și rolul femeilor. Cum ar trebui să gestioneze corect femeile toate aceste informații contradictorii?

Așa cum mi s-a întâmplat și mie, când am încercat să corespund tiparelor sociale. Mi-am dat seama că nu îmi făcea plăcere să port haine strâmte, să mă machiez într-un anume fel sau să mă îmbrac ca nu știu cine, pentru a mă simți dorită și acceptată ca femeie. Observând că nu mă simțeam bine, m-am întrebat ce anume mă face pe mine să mă simt feminină, indiferent de reacțiile celor din jurul meu? Am început să-mi ascult corpul și să-i ofer ce îmi cerea. Mai multă libertate în mișcare, hrană mai curată. Tenul voia să respire, să renunț la pastile și substanțe toxice pe piele. S-a produs o deschidere spre puritatea energiei sexuale și o renunțare la inhibiții și complexe și multe altele. Nu e nimic de gestionat sau comparat, este vorba de o întoarcere la inima noastră. Când ai multe gânduri, adu-ți aminte să-ți deschizi și mai mult inima. Când noi, femeile, ajungem la esența Femininului, inima se unește cu sexualitatea și acesta este adevăratul orgasm. Atunci încetăm să mai alergăm după himere, după iluzii romantice și mentale.

Cum pot fi feminină și să-mi exprim feminitatea prin îmbrăcăminte, bijuterii, culori, ținute, atitudine, fără a fi însă stigmatizată și transformată într-o femeie ușoară, care vrea să provoace/ avanseze/ căsătorească etc.?

În trecut, au fost câțiva bărbați aflați la conducerea lumii care au realizat cât de mare este puterea Femininului, dacă femeia îi dă voie să se manifeste prin ea. Acești bărbați au uitat că și ei s-au născut din sex și prin femeie. Astfel, sexualitatea feminină a ajuns să fie stigmatizată și ținută sub control prin intermediul unor reguli morale sau sociale, impuse uneori cu multă violență (vezi cazul arderii pe rug a vrăjitoarelor). Însă acele vremuri au apus și noi tot continuăm să perpetuăm programele moștenite.

Orice femeie care ajunge la adevărata ei esență feminină, ceea ce de obicei se întâmplă printr-un proces interior, se va îmbrăca sau va adopta stilul care o reprezintă cu adevărat. Ea nu mai are nevoie să i se dicteze din exterior ce este feminitatea sau cum ar trebui să se îmbrace și să se comporte ca femeie, căci a descoperit armonia între cine este ea și ceea ce manifestă. Părerile celor din jur vor conta mai puțin, căci o astfel de femeie își asumă feminitatea și unicitatea cu adevărat. Pe scurt, o femeie asumată nu-și mai consumă energia cu ceea ce face sau zice mulțimea.

Ce înseamnă să fii feminină în carieră, acolo unde scoatem la înaintare de cele mai multe ori latura noastră masculină pentru a reuși să fim mereu puternice și competitive?

Pentru ce să fim puternice și competitive? Pentru ce să fim precum bărbații într-o lume creată de ei pentru ei? Vezi tu, încă se face o mare confuzie între puterea feminină și puterea masculină. Puterea feminină are o cale diferită de a se afirma și a se manifesta. O profesoară de-a mea obișnuia să spună „Nu poți scoate feminitatea din tine cu ciocanul”. Dacă însă alegi calea ciocanului (tipic masculină), atunci e nevoie să-ți asumi și consecințele (probleme de sănătate ale organelor feminine – infertilitate, noduli la sani, fibroame, etc.) Asta deoarece corpul de femeie nu mai este în armonie cu partea mentală, care este antrenată într-o direcție competitivă.

Nu spun că femeia nu are ce căuta în business sau alte domenii și că trebuie să stea la cratiță, acestea sunt limitări misogine care vin tot din neîncrederea noastră în puterea femininului din noi. Orice business presupune un proces de creație. Creativitatea este o calitate exclusiv feminină, prin urmare ține de noi să descoperim sau să creăm un mod diferit de al bărbaților de-a face carieră. Chiar dacă avem încă amprentate programele vechi că trebuie să ne chinuim, să ne zbatem, să luptăm din greu într-o lume a bărbaților, atunci când accesăm cu adevărat puterea Femininului, toate acestea de dizolvă și ne dăm voie să curgem. Iar cei din jurul nostru au nevoie de o astfel de atitudine pentru a mai balansa din excesul de energie masculină de pe planetă.

Cum ar arăta pentru tine femeia într-o lumea ideală? Acea lume în care ți-ai dori să crească și să-și atingă potențialul ca femeie și fetița ta?

Cred că ce lipsește mult în acest moment în lume este blândețea și centrarea în inimă. Într-o lume ideală, femeile nu se mai tem de bărbați, căci aceștia au învățat să le privească în deplinătatea lor ca ființe umane și să le admire manifestarea unică divină feminină. Într-o astfel de lume, bărbații și-au redescoperit și s-au reconectat și ei, la rândul lor, cu energia feminină din ei, fără să-și piardă masculinul. În preajma unor astfel de bărbați, orice femeie care s-a conectat cu adevărat la esența feminină, se va simți în siguranță să-și manifeste întregul potențial uman din ea. Avem nevoie ca de aer să apelăm la umanitatea din noi și să relaționăm din spațiul inimii, nu doar sexual sau mental.

În ultima vreme există tot mai multe semne că femeile se revoltă împotriva patriarhatului. De la protestul polonez #mybodymychoice (interzicerea avortului), la recentul #metoo (hărțuirea sexuală) sau la vizibilitatea tot mai mare a femeilor în funcții de conducere sau posturi publice importante. Cum resimți tu această evoluție și cum consideri că se vor schimba percepțiile asupra femeilor în viitorul nu prea îndepărtat?

Cred că răspunsul de mai sus se aplică și aici. Orice revoltă are rolul ei, dar nu rezolvă cu adevărat problema. Percepția asupra femininului (căci nu putem pune semnul egalității între femeie și feminin) se va schimba pe măsură ce femeile își asumă feminitatea și o integrează în corp-minte-conștiință. Asumarea e un proces pe care e nevoie să-l parcurgem tocmai pentru a le transmite generațiilor următoare o altfel de viziune. Nu te poți aștepta să fii privită într-un anume fel, dacă tu însăți nu te-ai acceptat cu adevărat.

Vorbești foarte mult despre importanța primordială a cortului roșu în viața unei femei. Ce înseamnă cortul roșul și de ce sunt întâlnirile periodice între femei atât de necesare?

Cortul Roșu este o mișcare care a luat naștere în urma publicării cărții cu același nume, scrisă de Anita Diamant (ecranizată ulterior în miniseria The Red Tent). Însă originile sunt mult mai vechi, de pe vremea când oamenii trăiau în triburi și Femininul era onorat și respectat. În acele vremuri, femeile trăiau în armonie cu Natura, motiv pentru care menstruau cam în același timp și direct pe pământ, ceea ce le unea la un nivel mult mai profund. Așa că la menstruație, se adunau într-un cort roșu și petreceau timp împreună, râdeau și se eliberau de emoții. Oarecum, ar fi echivalentul șezătorilor din satele vechi românești, unde femeile se întâlneau și țeseau sau făceau diverse activități tipic feminine împreună.

În prezent, Cortul Roșu este un spațiu care există în fiecare mare oraș, un spațiu (și fizic și spiritual) dedicat femeilor pentru a se relaxa împreună, pentru a se conecta împreună la energia feminină și pentru a face trecerea de la competiție la colaborare și la susținere reciprocă. Când femeile se unesc, lumea se schimbă inevitabil. Împreună e mai ușor să ne eliberăm de tot ceea ce nu suntem. Pentru mai multe detalii, va invit să citiți cartea și să vizionați filmul cu același nume, precum și să contactați persoana din orașul vostru care organizează astfel de întâlniri.

Conectarea la ritmul lunii este prezentă frecvent în expunerile tale. Cum poate fi respectată această practică într-o lume tot mai urbană și mai deconectată de la energia naturii?

Da, am vorbit mult despre ciclul feminin, ciclul Lunii și legătura dintre acestea. Ciclul feminin durează 28-29 zile, asemenea ciclului Lunii, ceea ce arată cât de mare este conexiunea de care multe femei nici măcar nu sunt conștiente. Luna influențează creșterea plantelor, apele oceanelor, fluxul și refluxul, menstruația și implicit emoțiile noastre. E nevoie doar să ne conectăm în mod conștient la ea pentru a sesiza amonizări hormonale și echilibrarea ciclului. Este nevoie să privim Luna pe cer, nu doar pe telefon și să-i urmărim fazele. Apoi să ne urmărim și fazele propriului ciclu, ceea ce va aduce multe revelații. Femeile cu probleme menstruale sau hormonale/fertilitate care au nevoie de susținere în acest proces, le invit să mă contacteze în privat, eu ofer și sesiuni de consiliere.

Care este rolul celorlalte femei (mame/ bunici/ mătuși/ prietene etc.) în educația unei fetițe/ femei? Există ritualuri de inițiere care ar trebui performate în anumite etape de evoluție dinspre copilărie spre viața de adult? Care sunt aceste praguri și ce impact are lipsa inițierii?

Orice fetiță devine fată prin menstruație. Orice fată face trecerea spre femeie prin prima experiență sexuală. Femeia face trecerea spre maternitate prin naștere, iar apoi face trecerea spre maturitate și înțelepciune prin menopauză. Menstruația este prima trecere și anume trecerea în lumea feminității. Atunci când pășești într-o nouă lume ai nevoie de cineva cu experiență, care este deja acolo să te primească și să te introducă. Câte dintre noi am fost inițiate la un nivel profund de mamele și de bunicile noastre? Puține am avut norocul să avem în familie femei foarte intuitive și înțelepte, care să știe cum să îndrume o fată în drumul ei spre feminitate. În trecut astfel de femei erau mamele, moașele, bătrânele satului, care conțineau prin ceea ce erau tainele femininului.

În prezent, astfel de femei trăiesc și în lumea urbană și sunt cele care și-au descoperit conexiunea cu Femininul autentic. Ele știu și pot să susțină alte femei în aceste etape, care implică multă asumare și încredere în intuiție. Câte femei mai știu să „moșească” la o naștere sau să nască natural? Femeile au pierdut contactul cu corpul lor, și-au cedat puterea asupra corpului lor altora, fie bărbaților, doctorilor ginecologi sau copiilor din cauza cărora se victimizează ulterior. Orgasmul, nașterea, alăptarea, menstruația, menopauza naturală nu le mai aparțin și se închid în fața unor astfel experiențe atât de feminine. Asta pentru că s-a pierdut cunoașterea ancestrală. Femeile au pierdut inițierea. Din fericire trăim vremuri în care o recuperăm pas cu pas, pe măsură ce ne deschidem ei cu adevărat, nu doar mental. Femininul ne arată că tot ce avem nevoie să știm despre menstruație, sexualitate conștientă, sarcină, naștere, maternitate, menopauză se află deja în corpul nostru, în uter, în ovare, în sâni, totul este deja conținut acolo și așteaptă trezirea femeilor pentru a le accesa adevăratul potențial.

Ce recomandare ai face în final pentru cititoarele acestui blog? Ne poți indica filme/ cărți/ documentare/ muzică/ activități care să ne ajute să înțelegem și să activăm feminitatea din noi?

Deoarece de mulți ani am tot căutat să ofer femeilor resurse la care am apelat și eu pe drumul spre feminitate, am scris cartea Spre feminitate tocmai cu acest scop. La finalul cărții găsiți și recomandări de cărți și filme, dar adevărata transformare se produce doar atunci când implicăm și corpul. Acesta e unul din motivele pentru care mai susțin și ateliere de practice feminine, în care folosesc metode simple pentru activarea femininului în corp. După multe workshopuri și retreat-uri, pot spune că „miracolele” au loc de obicei când femeile se adună și practică împreună. În curând voi lansa și un curs online cu câteva din aceste practici, pentru a le putea exersa și acasă.

Cum putem intra în legătură cu tine pentru ajutor/ ghidare/ informații suplimentare?

Pe mine mă găsiți pe blogul personal și pe pagina de facebook. Pentru a fi la curent cu următoarele evenimente și ultimele articole, vă invit să vă abonați și la newsletter, unde scriu exclusiv pentru abonați.

*** Fotografiile fac parte din arhiva personală a Adelei Haru

Leave a Reply